реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарха вибере Кремль

На смерть московського патріарха Алєксія II (Рєдігера)

Не доживши двох місяців до 80-ліття раптово помер патріарх московський Алєксій Другий, прізвище якого -- Рєдігер. Він родом з Естонії, там виріс і виховався, але зміг стати главою російської церкви. Щоправда, це й не дивно -- Росією майже ніколи не керували росіяни. Ні в політиці державній, ні в церковній. Скажімо, ті ж таки Романови були швидше німцями, ніж москалями...

Алєксій II керував РПЦ 18 років, а ще до того 22 роки був керуючим справами московської патріархії -- тобто і пройшов усі щаблі кар"єри, вивіреної комуністично-кагебістською системою. Не випадково так багато було розмов про його кагебістську кличку "Дроздов", зрештою, саме він наполіг на закритті парламентської комісії, очолюваної о. Глєбом Якуніним, що займалася розслідуванням співпраці церкви і КГБ.

Так само вірно служив патріарх Алєксій і новій владі -- що Єльцину, що Путіну. Коли треба благословляв "на царство", коли треба -- молився за успіх російських окупантів у Чечні. Це був унікальний патріарх у православному світі -- ще ніхто не благословляв розбій, ядерну зброю... Зрештою, служіння царю більше, ніж Богу -- у традиціях московської церкви. Коли ж церква пробувала відстоювати Христа всупереч черговому цезарю -- її очільників або душили подушкою, як митрополита Філіпа задушив Милюта Скуратов за наказом Івана Грозного, або відправляли у заслання, як це сталося за патріархом Никоном, або доводили до нищення, як зробили більшовики з патріархом Тихоном. Не стало ні сили, ні навіть бажання проявити силу Христа, силу церкви перед лицем влади і у патріарха Алєксія Рєдігера.
І тому, коли малоросійські теле- та радіоканали з вірнопідданським придиханням цитують президента Росії Мєдвєдєва про патріарха, роблять спеціальні репортажі з Естонії, в нормального українця це викликає, як мінімум, подив: що нам до московського патріарха, коли в нас є свій -- київський?!

Проте, певна малоросійська (бо українською її назвати важко) інтрига зберігається -- як проголосують делегати від українських єпархій на помісному московському соборі при виборі нового патріарха? Чи не відколеться митрополит Володимир Сабодан від московської кормиги за прикладом патріарха Філарета?

Питання винятково риторичні, тобто безпідставні. Хоча б через те, що українські парафії РПЦ, хоча і становлять більшість в РПЦ, мають лише третину єпархій. А делегати будуть їхати не від парафій, а від єпархій. Зрештою, це ще велике питання -- чи нового патріарха обиратиме помісний собор, якого не скликали, всупеерч статуту, уже багато років, чи просто самі архієреї? А головне, що українські делегати не мають свого кандидата, як нема у московській церкві жодного митрополита, здатного надати українцям автокефалію.

Тож чисто по-християнськи молячися за спокій душі патрарха московського Алєксія Рєдігера, ми повинні укеруватися словами Тараса Шевченка:" А на москалів не зважайте..."

Василь ЧЕПУРНИЙ.

На фото №1 - Алексій Другий, на фото№ 2 - Кіріл Гундяєв
Місцеблюстителем патріаршого престолу у Москві обрано митрополита смоленського і калінінградського Кіріла Гундяєва. Як не Рєдігер, то Гундяєв...









Коментарі (14)
avatar
1
Пане Василю, я вас бачив в храмах Московського патріархату і Київського. Тому я вам раджу спочатку визначитись самим, а птоім вантажити на інших. Навантажити на мертвого може кожен, а от навантажити на живого "кишка тонка".
avatar
2
У кожній Церкві, де відбувається розмова з Богом - там присутній Бог. Бо сказано у Святому Письмі: де двоє зберуться в ім"я Моє - там третім буду Я. У Церкві неповинно бути політики там Бог. А що вище за це, то вже від іншої іпостасі, ворога чоловічого. Померла людина, а про небіжчика говорять, або хороше, або нічого. Патріарх Алексій ІІ неоднозначна особистість. Його правління - це правління імперське. Ми повинні молитися, щоб нашій Українській Церкві отримати визнання всього Православного Світу. і щоб всі православні об"єдналися. А в храмах звучала псалмоспівами українська мова. Більша Благодать Ісуса Христа - та яка одержана рідною мовою, а не іноземною. Слава Ісусу Христу!
avatar
3
Пане Вікторе, звертаюсь до вас як до високоосвідченої людини. Ви думаєте, що для Бога є різиця на якій мові Йому моляться чи яка національність у цієї людини?
Особисто я думаю, що ні.
avatar
4
Читайте апостола Павла про рідну мову, який казав, що воліє у церкві десять слів сказати рідною мовою ніж десять тисяч слів чужою. Так що для Бога мова важлива настільки наскільки важлива для людини.
avatar
5
Перше послання Павла коринтянам 14 розділ. "Як говорить хто чужою мовою, той не людям говорить, а Богові, бо ніхто його не розуміє, і він духом говорить таємне... Бо коли сурма звук невиразний дає, хто до бою готовитись буде? 9 Так і ви, коли мовою не подасте зрозумілого слова, як пізнати, що кажете? Ви говоритимете на вітер! 10 Як багато, наприклад, різних мов є на світі, і жадна з них не без значення! 11 І коли я не знатиму значення слів, то я буду чужинцем промовцеві, і промовець чужинцем мені. 12 Так і ви, що пильнуєте про духовні дари, дбайте, щоб збагачуватись через них на збудування Церкви! 13 Ось тому, хто говорить чужою мовою, нехай молиться, щоб умів виясняти." Пане Іване, я нічого не маю проти російської мови. Але ментально рідною мовою сприймається краще і Слово Боже, і всяке Слово. Зайдіть у храми Божі УПЦ МП та УПЦ КП і порівняйте. Як ваша душа відгукнеться на рідну мову?!! А Бог наш є одним Богом, хто визнає Ісуса Христа, і росіяни, і поляки, і українці. І всякому іншому народові. Чому французи, німці та інші германські народи, знаючи латину, потребували Святого Слова на зрозумілій рідній мові. Тому і українці мають право на це.
avatar
6
Символічно, що посада московського патриарха є останньою радянською.
На цю посаду формально повинні обирати на Помісному Соборі громадяни колишнього СРСР, тобто сучасних РФ, України , Республіки Білорусь, Казахстану, Молдови тощо , але реально це зроблять російські спецслужби.
avatar
7
Ну пане Василю розшмішили. Я вас зрозумів. Ви людина яка цурається свого минулого і минулого своїх предків. А ви знаєте, що дуже часто людина яка не має нічого минулого, немає і майбутнього. Тому мені вас жаль від щирого сердця. Тому що церковно словянська мова - це мова наших із вами предків - слов’ян. Чи може ви молдаван?
avatar
8
1-е до коринтян 14
18 Дякую Богові моєму, розмовляю я мовами більше всіх вас.
19 Але в Церкві волію п'ять слів зрозумілих сказати, щоб і інших навчити, аніж десять тисяч слів чужою мовою!
20 Браття, не будьте дітьми своїм розумом, будьте в лихому дітьми, а в розумі досконалими будьте!
21 У Законі написано: Іншими мовами й іншими устами Я говоритиму людям оцим, та Мене вони й так не послухають, каже Господь.

Да. Так як зробили пане Вікторе і пане Василю роблять баптисти, ссвідки Ієгови.
Гаразд. В Євангелії від Матфія 27;5 написано: "а потому пішов, та й повісився" і в Євангелії від Луки 10; 37 написано "Іди, і роби так і ти!"
Тому панове якщо ви так живете по Євангелії я вам написав, що робити.

avatar
9
Слово Боже знаєте добре. Але не знаєте Божої любові. а ні сили Слова Божого. А ще додам з ДІЙ СВЯтих апостолів. Коли ж почався день П'ятдесятниці, всі вони однодушно знаходилися вкупі. 2 І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. 3 І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. 4 Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав. 5 Перебували ж в Єрусалимі юдеї, люди побожні, від усякого народу під небом. 6 А коли оцей гомін зчинився, зібралася безліч народу, та й диву далися, бо кожен із них тут почув, що вони розмовляли їхньою власною мовою!... 7 Усі ж побентежилися та дивувалися, та й казали один до одного: Хіба ж не галілеяни всі ці, що говорять? 8 Як же кожен із нас чує свою власну мову, що ми в ній народились? 9 Парфяни та мідяни та еламіти, також мешканці Месопотамії, Юдеї та Каппадокії, Понту та Азії, 10 і Фрігії та Памфілії, Єгипту й лівійських земель край Кірени, і захожі римляни, 11 юдеї й нововірці, крітяни й араби, усі чуємо ми, що говорять вони про великі діла Божі мовами нашими! 12 І всі не виходили з дива, і безрадні були, і говорили один до одного: Що ж то статися має? 13 А інші казали глузуючи: Вони повпивались вином молодим! 14 Ставши ж Петро із Одинадцятьма, свій голос підніс та й промовив до них: Мужі юдейські та мешканці Єрусалиму! Нехай вам оце стане відоме, і послухайте слів моїх! 15 Бо не п'яні вони, як ви думаєте, бо третя година дня, 16 а це те, що пророк Йоіл передрік: 17 І буде останніми днями, говорить Господь: Я виллю від Духа Свого на всяке тіло, і будуть пророкувати сини ваші та ваші доньки, юнаки ж ваші бачити будуть видіння, а старим вашим сни будуть снитися.
avatar
10
Пане Вікторе конкретизуйте де, що і звідки ви це взяли.
Господь всіх любить і всіх приймає, але він не приймає тих хто не бажає прийняти цю любов. А ви на мою думку чомусь не хочете прийняти цю любов.
avatar