реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

Іменини "Сіверщини" -- у столиці. Гетьманській

Свій день народження найдавніша українська газета краю -- "Сіверщина" -- традиційно відзначає не так, як усі: за столом, з чаркою... Своє 16-річчя газета відзначила редакційною поїздкою в гетьманський Батурин.

Адже саме "Сіверщина" -- єдина газета в Україні, що так палко і послідовно піднімала Батурин із забуття. Ще з часів походу "Дзвін-90" майбутні керівники газети ("Сіверщина" вперше побачила світ у грудні 1992 року) писали про занедбану столицю українських гетьманів. А вже коли стала виходити "Сіверщина" -- Батурин не зникав з її сторінок. Недарма, коли ми були біля палацу гетьмана Кирила Розумовського, технічна працівниця -батурянка зауважила редактору "Сіверщини":" А я вас тут часто бачу!". Ще б пак...

Редакційні працівники газети були приємно вражені обсягом робіт і на цитаделі, і біля палацу, і в музеї археології, та й навіть по всьому місту. Та початок екскурсії ми все ж поклали від пам"ятної плити гетьману Мазепі, встановленої просвітянами Бахмача на Гончарівці -- місці заміської резиденції бунтівного гетьмана. Згадувались і слова Івана Драча під грушею коло плити:" І чорну грушку з Мотриної груші на чорну пам"ять я тобі привіз".

Зараз у Батурині пам"ять про славу і трагедію -- світла. Бо місто відроджується завдяки "Просвіті", газеті "Сіверщина" і Президенту України Віктору Ющенку. В цьому ми переконались наочно.


Пам`ятна плита гетьману Мазепі


Тогочасна зброя козаків


Цитадель у Батурині


Цитадель у Батурині


В садибі Кочубея


Козацька люлька


Селянин чекає на вирок суду (підвальне місце садиби Кочубея, де раніше була розташована судова канцелярія)


"Зброя" судового виконавця


судовий писар









Коментарі (0)
avatar