реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Енергія від Бога

Люди давно зметикували, що енергію Сонця можна використовувати не лише для вирощування врожаю у парниках та для засмаги тіла: у космосі діють цілі системи сонячних дзеркал, а тут, на Землі, могутньою хвилею шириться новітня технологія сонячних батарей. Щоправда, в Європі вона більш помітна, ніж у нас, і тим не менше…

У Чернігові сучасні сонячні батареї цього року встановлені на дахах Будинку священика Римо-католицької церкви по вул.П’ятницькій,33 та на комплексі довкола нового костьолу, що по вул.Київській. Наша коротенька розмова із ксьондзом Генріхом Камінським (на фото) була саме про це.

— Ідея встановити сонячні батареї належить Вам?

— Так.

— З чим це пов’язано? Навіщо будівлям храмового комплексу сонячні батареї?

— Це не є мода, а елементарна вимога часу, — пояснює отець Генріх. — Я часто буваю в Європі, і там такі батареї встановлюються повсюдно. Це вже звичне явище для європейських країн. А як інакше? Потрібно думати не лише про себе та сьогоднішній день, а й про день завтрашній. На сьогодні сонячні батареї належать до найбільш екологічно чистих джерел енергії.

— Встановлення, напевно, дорого коштує?

— Так. Але за кілька років воно, судячи з європейського досвіду, повністю окупається. Хоча й поняття бідності в Україні й країнах Європи разюче різняться. Приміром, цього літа мені довелося бути в Австрії. Там відкрився спеціальний магазин для бідних людей, у якому продукти десь утричі дешевші, ніж у решті магазинів. Але, щоб придбати в цьому магазині продукти, потрібно мати спеціальну картку, яка підтвердить, що потенційний покупець не має платні, більшої за 800 євро. Тобто 800 євро для Австрії — це критична бідність. Ось такі контрасти. Ну, а ще для одного порівняння додам, що кілограм гарного м’яса коштує в тій же Австрії 4 євро.

— Ви вже відчули якийсь ефект від встановлених сонячних батарей?

— Говорити про щось суттєве зарано, бо минуло лише кілька місяців від часу їх встановлення. Але влітку, до речі, ми впродовж двох місяців зовсім не користувалися газом — нам вистачило сонячної енергії. І це, на мою думку, непогано. Головне, щоб день був сонячним, тоді батарея працює на повну силу.
А стосовно екології, то тут не треба нічого й доводити: сонячна енергія не дає таких побічних продуктів споживання, як, приміром, газ.
– А що дає сонячна батарея?

– Енергію! Тепло! Незалежність від інших джерел — газу та електрики.

Інеса ФТОМОВА.
Фото автора. На фото: сонячні батареї на даху Будинку священика.

* * *
Довідка «Сіверщини»:
Сонце — найбільш перспективне джерело енергії. Переваги геліоустановок дуже переконливі: сонячна енергія дозволяє знизити витрати на гаряче водопостачання і протягом приблизно 8 місяців не залежати від можливих відключень електроенергії та перепадів тиску природного газу.
Важливо й те, що геліоустановка створює позитивний імідж і є джерелом успіху.[b]





Коментарі (0)
avatar