реклама партнерів:
Головна › Новини › 

«Євро-2008» з підліткового алкоголізму ми вже виграли

І навіть чемпіонат світу. Бо за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна вийшла на перше місце в світі з підліткового алкоголізму. Принаймні такі дані було наведено на черговому засіданні Чернігівського прес-клубу реформ. Зізнаюсь, ці дані у мене викликають сумнів, як і деякі подібні опитування, рейтинги і таке подібне. Щось у це не дуже віриться. Але те, що до численних наших соціальних бід додалась ще й така, — це факт.

На прес-клубі зібралися поважні доповідачі з міськради, медичної сфери, міліції, соціальних служб. Головний нарколог облуправління охорони здоров’я Петро Седень оприлюднив невеселу статистику: на профілактичному обліку в області перебувають 102 підлітки, які зловживають алкоголізмом, наркотиками, токсичними речовинами. Але, по-перше, це вже практично хворі діти, а, по-друге, насправді таких нещасних в області набагато більше. Справа в тому, що віднедавна в державі введено іншу систему взяття на облік юних алкоголіків і наркоманів. Відтепер неповнолітніх не можна навіть обстежувати без дозволу батьків. А щоб узяти їх на облік, взагалі треба спершу покласти на стаціонарне лікування, що без дозволу батьків знов-таки просто неможливо. Та про який дозвіл говорити, коли часто-густо підліток росте в сім’ї, де батьки самі є алкоголіками. Більше того, статистика свідчить, що понад дві третини дітей і підлітків уперше скуштували спиртне саме з рук власних батьків. Тому деяке так зване «зниження» кількості тих, що стоять на обліку, — це все гра цифр. Більш реальна і тривожна така цифра: на диспансерному обліку в області перебуває 3,5 тисячі молодих людей віком від 15 до 35 років, і це аж на 700 осіб більше, ніж було рік тому.

Що ж робити? На прес-клубі багато говорили про дві речі: покарання тих, хто продукує й поширює алкоголь, і обмеження безконтрольної реклами, або, точніше сказати, пропаганди пияцтва. Стосовно першого, то красномовним був виступ представника міліції Новозаводського району. Він розповів, що працівники міліції району лише цього року виявили сотні фактів порушення торговими закладами правил продажу спиртного. У тому числі продаж його неповнолітнім. Дехто впіймався на цьому вже не вперше. Оскільки мізерні штрафи не діють, то на таких затятих міліція подає до органів влади пропозицію заборонити цим торговим точкам торгувати спиртним, цебто позбавити їх ліцензії. Та жодне таке подання не було задоволене. Це що, підтримка малого підприємництва чи потурання алкоголізації?

Те саме стосувалося й океану пива, який заливає нас. Сам по собі продукт є цілком прийнятним для дорослих людей, особливо якщо його пити в міру. Але коли без міри, коли до нього тягнуться підлітки, мало не діти, — це вже погано. Наркологи вже говорять про так званий пивний алкоголізм. Так от, у потуранні пивним виробникам і особливо торгівцям, у місті дійшли до того, що навіть не беруть земельного податку за встановлені повсюдно величезні пивні намети (скоріше, цілі павільйони). Заступник мера Чернігова пояснила це турботою про малий бізнес. А хто потурбується про споюване покоління?

Укотре вже говорилося про те, що треба дбати про дозвілля підлітків, про заняття спортом, мистецтвом. Усе це правильно. Як і те, що ці заняття стають не завжди доступними, особливо для небагатих сімей. Так само, як і ще одним тривожним явищем є безугавна пропаганда алкоголю з телеекранів, у тому числі і у творах так званого кіномистецтва. Всі ці проблеми чекають розв’язання. Але найперше — час перейти від балачок до діла. Інакше ростиме ціле затуманене алкоголем покоління українців.

Петро АНТОНЕНКО. [r]






Коментарі (0)
avatar