реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Захисти себе сам!

19 червня в Чернігівському прес-клубі реформ відбулась зустріч журналістів з фахівцями з профілактики та боротьби зі СНІДом.
Голова сектору моніторингу Українського центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД (м. Київ) Лариса Бочкова не тільки представила статистичні дані стосовно цієї тематики, а й глибоко проаналізувала ситуацію навколо цього питання.
В Україні за весь минулий рік зареєстровано 17 669 інфікованих на ВІЛ-інфекцію, що більше у порівнянні з попереднім роком на 10 відсотків, з них 2, 5 тисяч померло. Щодня лише офіційно реєструвалось 48 громадян, які захворіли на ВІЛ (у 2006 році реєструвалось 44). Кожний день у минулому році забирав життя хворих на СНІД по 7 осіб в середньому.
За показниками співвідношення кількості нових випадків ВІЛ-інфекції та кількості підтверджень на ВІЛ-результатів (скільки береться на облік) в Чернігівській області складає 53, 8 відсотка, в Черкасах, наприклад, 58,9%, Житомирі – 51,9%, Сумах – 79,2%.
Не в усіх областях однакова ситуація із захворюванням на цю небезпечну хворобу. Якщо на Волині є досить потужний і сучасний центр з профілактики та боротьбі з цим явищем, то в Рівному тільки нещодавно такий центр був створений, а ситуація тут гірша по захворюваності, ніж у Волинській області.
Основна причина розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІД – вживання наркотиків, на другому місці – зараження через статеві зв’язки.
Збільшується захворюваність на ВІЛ/СНІД серед жінок.
Лікар епідеміолог Чернігівського обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Тамара Кулицька зазначила, що Чернігівська область знаходиться на десятому місці серед інших областей. Тут зареєстровано 1 419 хворих на ВІЛ-інфекцію, на СНІД -101. Перша особа, яка померла від цієї хвороби в Чернігівській області - була інфікована в Ефіопії (заразилась від медичного лікування).
Найбільше хворих, які перебувають під наглядом (на лікуванні) в Талалаєвському ( 39 осіб), Щорському (52), Ніжинському (47), Прилуцькому (135) районах та у місті Чернігові (706). Чернігівська область займає найперше місце, де помирають хворі люди на СНІД у порівнянні з темпом приросту захворюваності.
Домінуючий шлях передачі ВІЛ-інфекції через вживання наркотиків спостерігається в Прилуцькому, Городнянському, Чернігівському районах, в інших регіонах області – через статевий зв’язок. У Варві та Городні зростає захворюваність серед жінок.
Як повідомила голова сектору моніторингу Українського центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Лариса Бочкова, лікування безоплатне залишається лише для самого пацієнта, а для держави – дуже дороге. За її словами, необхідна поглиблена і всебічна пропаганда на державному рівні в профілактиці ВІЛ/СНІДу, яка останнім часом, наприклад, ведеться в Білорусі та Росії.
Як повідомили на зустрічі, сьогодні лікарі стурбовані тим, що багато ВІЛ-інфікованих не знають про свою хворобу. По своїй суті проблема ВІЛ-інфекції – не медична проблема, а проблема державної ваги, духовності і моралі. Лікарі можуть тільки стримувати темпи ускладнення ВІЛ, але запобігання поширенню та профілактика належать до школи, церкви, громадських організацій. «Винний у зараженні на таку хворобу, - сказала Лариса Бочкова, - той, хто не захистив сам себе». І додала: «Абсолютно сама людина відповідає за своє здоров’я, а отже – і за свої дії».
Кореспондент „Сіверщини” запитав у пані Лариси про те, чи не доцільніше було б частину коштів, що надходять в Україну від усіляких фондів щодо профілактики цього найпоширенішого захворювання, направити на компенсацію виробникам презервативів, які, як відомо, є на сьогодні найефективнішими засобами від зараження на ВІЛ/СНІД. Адже в торговельній та аптечній мережі якісні презервативи дуже дорогі, і не кожна молода людина, скажімо, студент, може їх придбати.
- Це питання буде мною особисто проаналізовано і вивчено, - відповіла Лариса Бочкова. – Але треба звернути увагу і на таку закономірність, що коли ми в процесі проведення різних акцій намагаємось роздавати серед молоді безкоштовно презервативи, то молоді люди не дуже їх беруть – відмовляються.
А чи відмовилося б чернігівське студентство, наприклад, від безкоштовного такого захисту, якщо їм запропонували б?
Сергій КОРДИК.








Коментарі (0)
avatar