реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

І знову про трамадол

Чернігівщина. Боротьба з незаконним обігом трамадолу.
Віднесення урядовою постановою від 4 червня трамадолу до Переліку наркотичних засобів, дасть змогу не лише контролювати обіг цього препарату, а й змусить виробників дотримуватися квот на його випуск, — вважає Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. На такому рішенні трамадольної проблеми Міністерство наполягало впродовж останніх трьох років, проте отримувало відмови. Водночас випуск трамадолу збільшувався щорічно і розповсюджувався по всій території держави. Якщо 2005 року було вироблено 74 мільйони доз, то в 2007-му — вже 176 мільйонів. І все це — при медичній потребі в цьому препараті щонайбільше 10 мільйонів на рік.
Чернігівщина також не є надто активним споживачем трамадолу. Потреба для вживання з лікувальною метою торік склала 106 тисяч доз, в тому числі 55 тисяч капсул, решта — ампули об’ємом 2 мл.
В Чернігівській області чинну ліцензію на право провадження діяльності, пов’язаної з реалізацією лікарських засобів, у тому числі сильнодіючих та отруйних, мають 85 суб’єктів господарської діяльності. Оптовими поставками та реалізацією наркотичних, психотропних отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, в тому числі і трамадолу, в Чернігівській області займається комунальне підприємство “Ліки України” обласної ради. Підприємства-виробники трамадолу на території Чернігівської області відсутні.
Разюча невідповідність обсягів виробленого та дійсно необхідного для лікування хворих трамадол не дивує, якщо звернути увагу на результати роботи міліції щодо протидії незаконному обігові трамадолу. Протягом перших чотирьох місяців нинішнього року в державі виявлено 23,7 тис. наркозлочинів, викрито 11 організованих злочинних угруповань наркоділків. За направленими до суду кримінальними справами до відповідальності притягуються 2613 осіб - збувачів наркотиків. З незаконного обігу вилучено понад 2,1 млн. доз трамадолу.
Проте в Чернігівській області ситуація з незаконним обігом трамадол аж ніяк не катастрофічна. Від початку року на території області порушено 20 кримінальних справ за збут отруйних та сильнодіючих, лікарських засобів, з них 12 кримінальних справ за збут отруйного лікарського засобу “трамадол”, порушених відносно 4 осіб.
Так, 18 лютого в ході оперативної закупівлі співробітниками ВБHОH УМВС спільно з співробітниками ВКР Семенівського РВ виявлено факт збуту отруйного лікарського засобу "Трамадол". В поле зору оперативників потрапив 40-річний Микола, який продав цей препарат в кількості 10 капсул жителеві райцентру. За даним фактом порушено кримінальну справу за ст.321 ч.1 КК України.
В ході подальшого з’ясування, звідки ж у підприємливого чоловіка взявся отруйний лікарський препарат, було встановлено, що рецептурний бланк на придбання трамадолу Миколі незаконно видав 50-річний лікар-терапевт з Семенівки.
Подальша перевірка подробиць протизаконної діяльності Миколи встановила: цей чоловік ще 4 рази продавав здобутий в такий же спосіб трамадол мешканцям Семенівського району. За даними фактами також порушено кримінальні справи.
Значно більший розмах мала діяльність 46-річного при лучанина Віктора, який намагався налагодити незаконне постачання трамадолу з Києва до Прилук та подальший збут цього препарату спраглим землякам. Співробітники міліції Чернігівської області разом зі столичними колегами вчасно викрили спритника та задокументували його злочинну діяльність. Відбулися дві оперативні закупівлі, під час яких правоохоронці придбали загалом 300 капсул трамадолу, після чого здійснили контрольоване постачання трамадолу та обшук за місцем мешкання фігуранта. В помешканні Віктора було виявлено та вилучено 100 капсул препарату, а також гроші в сумі 7 з половиною тисяч гривень. Таким чином, стати регіональним дилером Вікторові не вдалося. Проти нього порушена кримінальна справа за ст. 321 ч. 1 КК України.
Загалом на Чернігівщині в нинішньому році з нелегального обігу співробітниками міліції вилучено 1864 дози отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, з них 1424 доз “трамадолу”.
Між тим в загальнодержавному вимірі впорядкування випуску трамадолу та налагодження жорсткого контролю за його відпуском пацієнтам було гостро необхідне. За словами Міністра внутрішніх справ, відсутність чітко визначених заходів контролю за даною категорією ліків, починаючи з увезення на територію держави сировини для їх виготовлення, визначення кількості, необхідної для забезпечення хворих, і закінчуючи безрецептурною реалізацією, дозволяє створювати тіньові структури, унаслідок чого крупні партії трамадолу відпускаються фіктивним комерційним фірмам та безконтрольно потрапляють на нелегальний ринок. На заваді цьому процесові на змогло стати навіть запроваджене цього року квотування випуску трамадолу через відсутність реального механізму контролю за випуском. Цього року випущено майже 80 млн. доз трамадолу, які реалізовано 44 підприємствам, тоді як квотою передбачено 26 млн. доз. Значна частина наднормового випуску цих ліків йде у нелегальний обіг, реалізується в розважальних закладах, аптеках, через підпільну дилерську мережу тощо.
Прийнята довгоочікувана постанова Кабміну про віднесення трамадолу до наркотичних засобів, на переконання Юрія Луценка, допоможе врегулювати обіг цього лікарського препарату та не допустити його в нелегальний обіг. На виконання щойно підписаного міністром наказу МВС протягом наступного тижня працівники міліції перевірять всі підприємства, які випускають трамадол.
- У разі відсутності у виробників ліцензії на випуск наркотичних засобів, яким наразі є трамадол, опломбують обладнання для випуску цього препарату, далі справу передадуть в суд, а вже за його рішенням обладнання будуть вилучати, - зазначив Юрій Луценко.
Особи, які будуть займатися незаконним обігом, будуть притягатися до кримінальної відповідальності згідно з розділом 13 Кримінального кодексу України за 16 статтями (від 305 до 321 КК).
Найголовнішим позитивним моментом прийняття урядової постанови є поява у правоохоронців реальних важелів впливу на обіг трамадолу в державі. Досі його просто не існувало.
Навіть при порушенні кримінальної справи, вироків судів це, згідно із Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", не є підставою для анулювання ліцензії суб'єктів господарювання, які допустили або сприяли витоку трамадолу. Юрій Луценко навів яскравий приклад недосконалості законодавства, якою вдало користуються ділки. Так, у Львівській області проти провізора аптеки було порушено кримінальну справу за незаконну реалізацію отруйного лікарського засобу трамадолу. До Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ було направлено подання про усунення причин та умов, які сприяли вчиненню даного злочину з клопотанням про позбавлення підприємства, де працював провізор, ліцензії на реалізацію лікарських засобів. Однак з Державної служби отримано відповідь, що відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», це не є підставою для позбавлення ліцензії. А 5 червня 2008 року працівники Департаменту БНОН під час проведення спеціальної операції знову затримали власника цього підприємства та ще 5 співробітників, у яких вилучено 5 тис. доз сильнодіючих лікарських засобів.
Майже третину всіх вилучених міліцією з незаконного обігу речовин становить трамадол, цьому сприяє і невисока вартість, і доступність препарату.
На сьогодні немає механізму правової відповідальності за перебільшення квот виробництва ліків. А от щодо наркотичних засобів вимоги досить жорсткі. Тож віднесення трамадолу саме до наркотичних засобів дасть змогу в чинному законодавчому полі контролювати випуск цього препарату відповідно до квот виробництва, не допускати як перебільшення виробництва, так і подальшої незаконної підпільної реалізації.
А щодо хворих, яким необхідний трамадол як знеболююче, то жодних проблем не виникне - його можна буде придбати за рецептом зі спеціальною червоною смугою, отриманим у лікаря.
На часі — ухвалення змін до низки законодавчих актів, зокрема, Кримінального кодексу України, Законів України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" та "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, сильнодіючих та отруйних лікарських засобів та зловживання ними". Відповідний законопроект, розробка якого ініційована МВС, вже подано на розгляд Верховної Ради України.

Відділ зв`язків з громадськістю УМВС України в Чернігівській області.






Коментарі (0)
avatar