реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Додушує молочна монополька

Куди подітися селянину? Практично збитковою галуззю для дрібного виробника є вирощування зернових,  а картоплярство носить сезонний характер і дає все менший дохід при зростаючих витратах. Тільки молочне тваринництво є для села своєрідною базою виживання. Для багатьох сімей це,  єдине надійне джерело хоч якогось реального доходу. Адже це факт, що безробіття на селі масове.

      Але й тут село все більше ущемляють власники молокозаводів, встановивши монопольно низькі ціни на молоко. Більшість сільських громад району не має ніяких договорів з молокозаводами, що, крім Комарівського, до того ж знаходяться за межами району. Сільські ради, що мають договори,  одержують у свій бюджет мізерні доходи. Так Оленівська сільська рада одержує за літру молока аж ...0,5 копійки.

      Тим часом, наприклад, у Голландії один літр молока коштує 3 гривні. Слід думати, що така ціна існує по всіх країнах ЄС.А в Києві  літр обезжиреного молока коштує 4 гривні 20 копійок . Нам зараз же наші заготівельники молока заперечать, що в тих країнах молоко значно вищої якості. Але ж не в чотири рази в ціновому еквіваленті! Бо в більшості сіл району літру молока закупляють по 0,75 гривні. І можливо, це не межа падіння ціни на нього.

      Монопольно низькі ціни на сільськогосподарську продукцію, зокрема на молоко, остаточно розоряють село і вкидають в безпросвітну нужду. А ціни на промислові товари, на послуги, на пальне все зростають і сягають рівня світових. А наше вугілля нам продають по цінах в 2,5 рази вище світових.

      Виходячи із  обіцянок влади повернутись обличчям до проблем села, зокрема, з програми міністерства аграрної політики встановити єдині закупівельні ціни на молоко, районна організація УНП пропонує і вимагає від районної ради і районної державної адміністрації надати сільським громадам  юридичну і адміністративну допомогу в негайному укладенні договорів з молокозаводами, виходячи з базової закупівельної ціни з 1 липня – за 1 літр молока 1,20 грн. Ця ціна хоч якось компенсує інфляційні процеси і втрати селян за попередні місяці.  Допомогти придбати сільським радам хоч по одному приладу для визначення жирності молока. Це усуне додаткові можливості для ошукування селян при здачі своєї продукції закупівельникам.

 Борис МАЗУР,  голова районної організації Української Народної партії,    село Оленівка Борзнянського району






Коментарі (0)
avatar