реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Пестициди і природне середовище

13 червня в Чернігівській обласній раді пройшла прес-конференція заступника голови обласної ради Олега Обушного, який розповів журналістам про критичну ситуацію, що склалася на Чернігівщині стосовно накопичення та утилізації пестицидів.
- Проблема утилізації непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів, що спричиняють негативний вплив на довкілля та здоров’я населення, - сказав Олег Обушний, - не постала зненацька сьогодні. До 1995 року Україна була одним з найбільших виробників в Європі пестициду, віднесеного до групи стійких забруднювачів, а саме ДДТ. З 1986 року його виробництво в Україні було припинено а, пізніше, й заборонено. Ці заходи призвели до накопичення залишків пестицидів на складах господарств області. Скільки тон отруйної речовини нині зберігається в нашому регіоні сказати ніхто не може.
Зі слів пана Обушного випливає, що повної інвентаризації ніхто і ніколи не проводив. Наприклад, якщо в 2003 році на складах області налічувалось 914 тонн пестицидів, то в 2007 році – теж майже стільки. А ще, як додав заступник голови обласної ради, відомості з районів про накопичення пестицидів надходять зовсім різні: від райдержадміністрацій – одні, з районних рад – інші.
Запропоновані до утилізації на поточний рік пестициди заходяться в 11 районах області. Цікаво, що в жодному з них не пропонується повністю утилізувати весь обсяг – а лише якусь певну частину. Пропозиція ж Олега Олексійовича полягає у тому, щоб при внесені змін до обласного бюджету на 2008 рік винайти кошти на повну утилізацію пестицидів.
Олег Обушний розповів журналістам про конкретні пропозиції, що надійшли від спеціальної комісії з знешкодження пестицидів, і які підтримані обласною радою.
Сергій КОРДИК





Коментарі (0)
avatar