реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

«Нелюби природи» святкують чергову перемогу ?

Триває неоголошена війна місцевої влади з чернігівською громадою, яка протестує проти знищення зелених зон в місті таких як Ялівщина та заплави річок Стрижень і Десна. Певна надія відстояти від «дерибанщиків» перлину міста – Кордівку зажевріла після надання негативного висновку на матеріали щодо вибору ділянки для будівництва багатоповерхових житлових будинків та так званої «дороги життя» по території Кордівки екологами з Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області. Нажаль, як тепер з’ясувалося, це була лише неофіційна «консультація» на усне(?!) прохання забудовників.
Як повідомила заступник начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області в Чернігівській області Л.Г. Івашко вже отримано з Мінприроди України копію позитивного висновку державної екологічної експертизи, виконану у зв’язку із запитом Виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 06.05.08 року, щодо матеріалів містобудівного обґрунтування “Будівництво багатоповерхових житлових будинків з об’єктами соціально-культурного призначення по вул. Савчука в м. Чернігові”. Зверніть увагу! Експертизу виконало ТОВ “Геотехнологія”(?!) за завданням Міністерства. Саме за її результатами Міністерство охорони навколишнього природного середовища України “вважає за можливе визнати екологічну прийнятність реалізації проекту та надати позитивну оцінку”.
Отже, Міністерством повністю проігноровані всі заперечення і зауваження місцевих екологів, а саме:
1. Будівництво передбачене за рахунок зменшення зони рекреації з 11 до 3 га, що суперечить вимогам ст.ст. 59, 63 закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” та ст.15 закону України “Про екологічну експертизу”.
2. Порушена ст. 87 Водного Кодексу України, постанова Кабінету Міністрів України щодо заборони знищення навколоводних рослин, лісових насаджень, що виконують охоронну функцію водних ресурсів;
3. Не вивчене питання наслідків порушення режиму водних об’єктів, змін гідрологічного стану прилеглої території в результаті запланованого будівництва.
4. Запропоноване будівництво не відповідає основній стратегії генерального плану міста – нове багатоквартирне будівництво в існуючій міській межі передбачається вести за рахунок реконструкції малоповерхового старого аварійного житлового фонду в центральній частині міста та на території району “Масани”.
5. Не отримана згода громадськості на вилучення рекреаційної зони на житлове будівництво, як передбачено статутом міста та законом України “Про екологічну експертизу”.
До речі, ці аргументовані зауваження спеціалізованої державної установи у сфері охорони навколишнього природного середовища області в газеті міської ради “Чернігівські відомості”, № 23 (899), від 04.06.2008 р. вже названо “емоціями і політичними уподобаннями, ніж науковими дослідженнями”. Цікаво, які ж наукові дослідження здійснено комерційною структурою під назвою товариство з обмеженою відповідальністю «Геотехнологія» на підставі яких столичні «фахівці» з Мінприроди України визнали прийнятність реалізації цього варварського для навколишнього природного середовища проекту ?
Отже, без сумніву, в державі створено потужну корумповану систему узаконеного «деребану» землі за участю і допомогою так званих вищестоящих інстанцій.
Чи вдасться чернігівській громаді, як це було підземним «метроградом» у 2003 році, відстояти своє право хоча б на участь в обговоренні матеріалів щодо розміщення, будівництва і реконструкції природних об’єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища? Чи забудовою нашого міста будуть керувати, ті хто спритно за допомогою столичних корупціонерів брутально ігнорує навіть негативні висновки спеціалізованої державної служби щодо вибору земельної ділянки під об’єкт будівництва?!
Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar