реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Семінаристам-злодіям у Чернігові винесено вирок

Зловмисникам, які 6 грудня минулого року викрали з чернігівського храму святих великомучеників князя Михайла і боярина його Федора (УПЦ КП) подаровані громадою канадських українців срібні культові предмети, 7 травня Деснянським районним судом Чернігова оголошено вирок.

Євгеній Касьян, 1989 року народження, який украв церковне начиння (на фото) і мобільні телефони священиків, був визнаний винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, та отримав три роки позбавлення волі. Про це повідмоляє корепондент РІСУ Любов Потапенко.

Його приятеля і одногрупника по Чернігівському духовному училищу УПЦ (МП) Олега Губича, 1988 року народження, який допоміг збути вкрадені речі, суддя Володимир Розинко визнав винним у скоєнні злочину, передбаченого статтею 198 КК і назначив покарання у вигляді двох років позбавлення волі.

На підставі статті 75 КК, взявши до уваги щире каяття, активну допомогу слідству, позитивні характеристики обвинувачених, суд вирішив звільнити їх від відбування покарання з випробуванням, встановивши випробувальний термін по два роки кожному. Тобто хлопці отримали по два роки умовно.

Також, згідно зі статтею 76 КК, суд поклав на Касьяна та Губича кілька обов’язків: протягом випробування їм заборонено виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи. Також вони будуть повинні повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання та періодично з’являтися в органи кримінально-виконавчої системи для реєстрації.

Крім цього хлопці повинні сплатити по 607 гривень судових витрат кожний — за експертизу вкраденого.

Загальна сума вкраденого становила трохи більше шести тисяч гривень. Під час розслідування співробітниками міліції все викрадене майно було знайдено і повернуто власникам, тому цивільних позовів щодо відшкодування моральної та матеріальної шкоди від потерпілих не надійшло.

На запитання судді, задля чого юнаки скоїли злочин, обидва відповіли, що їм були потрібні гроші, а 500 гривень, отриманих від збуту вкраденого, вони витратили на поповнення рахунків своїх мобільних телефонів та проїзд у маршрутках... Від детальніших пояснень екссемінаристи ухилилися, користуючись статтею 63 Конституції України. Їхні останні слова айняли менше хвилини.

На момент скоєння злочину півроку тому хлопці з Дніпропетровщини навчалися на випускному курсі Чернігівського духовного училища УПЦ (МП) і навесні мали стати священиками.

Після крадіжки молодики разом із чашею, дискосом та іншими культовими предметами виїхали в Козелецький район області і за п'ятсот гривень продали викрадене настоятелю однієї з сільських церков, що також належить до УПЦ (МП). Справжня ж вартість предметів оцінилася значно вище. Особливо цінним та ексклюзивним є дискос.

Злодії розраховували на те, що оскільки вони є учнями духовного закладу, то на них не впаде підозра.

Зловмисники зайшли до церкви, коли там була тільки прибиральниця літнього віку. Коли жінка відволіклася, вони увійшли у вівтарну частину храму і, не торкаючись Святого Престолу, на якому стояли позолочені дароносиця і чаша, лежало Євангеліє у цінному окладі і позолочений хрест, забрали культові предмети, що були в ризниці. Прихопили заодно й мобільні телефони священиків.

Настоятель храму чернігівського князя Михайла і боярина його Федора протоєрей Олег Сіренко зі скорботою висловлює міркування, що, на жаль, саме в такому нездоровому дусі й агресії до опонентів, тобто УПЦ КП, виховують учнів у Чернігівському духовному училищі. Хлопців, священики, простили.
Джеоело:http://www.risu.org.ua/ukr/news/article;22289/






Коментарі (0)
avatar