реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Люди гинуть за... квадратні метри

12 березня заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Бєльський провів засідання регіональної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення. На засіданні були розглянуті питання:

1. Про результати роботи міжвідомчих мобільних груп з перевірки дотримання вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки на будівельних майданчиках та виробничих об’єктах.

2. Про стан травматизму виробничого та невиробничого характеру на території Чернігівської області за 2007 рік.

Відкриваючи нараду, Олександр Бєльський зазначив, що у віддалених районах і на невеликих підприємствах робота з цих питань не проводиться. Забули, що таке охорона праці, безпека на будівельних майданчиках та виробничих об’єктах, забули, що таке відповідальність, це показали і виїздні дні-приймальні облдержадміністрації. „Тому наше з вами завдання-налагодити цю роботу”,-наголосив заступник голови обласної державної адміністрації.

По даних питаннях присутніх поїнформували: заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області Анатолій Дубров та заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Володимир Дайнека.

Анатолій Дубров зазначив, що територіальним управлінням з метою перевірки дотримання вимог нормативно-правових актів з промислової безпеки на будівельних майданчиках та виробничих об'єктах у листопаді 2007 року видано наказ про створення мобільної групи у складі посадових осіб теруправління та представників ДП „Чернігівській експертно-технічний центр", управління МНС України в області, управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, прокуратури (в залежності від регіону перевірки).

За його словами, в ході перевірки стану безпеки праці на будівельних майданчиках міста Чернігова, зокрема, генпідрядник ДП „Укрсівербуд"-вул. Красносільського та проспект Миру, 263; ТОВ „МЖК-сервіс" - вул. Щорса, 57-а; ВАТ „Домобудівник" - вул. Єськова, 14-а; встановлено, що на об'єкти будівництва розроблена проектно-технічна документація. Отримані позитивні висновки експертизи. Складені проекти виробництва робіт та акти внутрішньомайданчикових та позамайданчикових підготовчих робіт. Виконано зовнішнє огородження. Проведені вертикальні планування. Обладнані місця санітарно-побутового призначення.

Разом з тим на об'єктах будівництва виявлено деякі порушення, а саме:
на будмайданчику по вул. Красносільського не завершено облаштування зовнішнього огородження козирками у місцях переміщення людей; не виконано тверде покриття постійних та тимчасових внутрішньомайданчикових доріг і під'їздів; не засипавши карманів грунтом по нульовій позначці, розпочато зведення першого поверху; не проведено періодичний огляд підмостків (17 одиниць) тощо.

Будмайданчик вул. Щорса, 57-а на території підприємства огороджено лише стрічкою; огородження на перепадах 2-го і 3-го поверхів відсутнє; не облаштовано козирком вхідні двері в будівлю; риштування лише частково закріплені до будівлі тощо.

По будмайданчику по вул. Єськова акт завершення підготовчих робіт для перевірки не надано; пазухи навколо будівлі частково не засипані; прокладання силового кабелю виконано з порушенням правил експлуатації електроустановок; місце розташування побутових приміщень не відповідає проектно-технічній документації та інші.

Анатолій Дубров наголосив, що за результатами перевірок призупинено використання в роботі 37 одиниць технологічної оснастки, 3 одиниць електрообладнання. До адміністративної відповідальності притягнуто 5 посадових осіб.

Щодо другого питання заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області повідомив, що за оперативними даними за 2007 рік в області на виробництві було травмовано 285 осіб проти 311 за аналогічний період минулого року. Найбільше працівників травмовано в агропромисловому комплексі-99 (97 - у 2006 році), соціально-культурній сфері та торгівлі-65 (81), машинобудуванні, металообробц -32 (20), на будівництві-19 (20), на транспорті-21 (22).

Основними причинами травмування працівників залишаються-низький рівень трудової і технологічної дисципліни, безвідповідальне ставлення та відсутність з боку керівників і відповідальних осіб належного контролю за веденням робіт, недотримання правил безпечної експлуатації машин, механізмів і устаткування, порушення або недосконалість технологічних процесів, недоліки в навчанні з питань охорони праці, незадовільний технічний стан засобів виробництва,.!

З метою попередження нещасних випадків на виробництві, підвищення рівня промислової безпеки теруправлінням в 2007 році проведено обстежень: комплексних - 91 (у 2006 році - 93), цільових - 773 (850), оперативних - 4361 (4326). Інспекторами призупинено 7247 (6998) робіт та об'єктів, які становили загрозу життю й здоров'ю працюючих.

Підбиваючи підсумки наради, Олександр Бєльський зазначив, що за результатами наради буде прийнято відповідне рішення щодо усунення наявних недоліків у цій роботі.

Управління у справах преси та інформації ОДА






Коментарі (0)
avatar