реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чи є на Чернігівщині місце пташиному грипу?

Тема високопатогенного вірусу H5N1 стає знов актуальною з наближенням весни та пташиної міграції з півдня в наші краї.
Не допустити зараження свійської птиці та захворювання людей – таке основне завдання стоїть зараз перед відділом по забезпеченню карантинних та ветеринарно-санітарних заходів обласної міліції. Є і такий підроділ в структурі правоохоронців.
“Чи загрожує українському господарству пташиний грип?”— з таким запитанням ми звернулися до керівника відділу капітана міліції Владислава Бригинця.

Не дивлячись на деякі порушення санітарних норм на птахогосподарствах України, нашу державу досі ще обминали великі неприємності від цієї хвороби, яка вже завдала значної шкоди господарствам більшості країн Європи. Протягом січня 2008 року з метою профілактики пташиного грипу працівниками відділу ветеринарної міліції з проведення карантинних ветеринарно-санітарних заходів УМВС України в Чернігівській області, спільно з державними інспекторами ветеринарної медицини було проведено перевірку дотримання вимог чинного законодавства у всіх птахогосподарствах та на птахофабриках Чернігівської області.

Із чотирнадцяти перевірених господарських об’єктів на тринадцяти були виявлені порушення вимог існуючих норм щодо ведення господарства. На керівників цих тринадцяти птахогосподарств були складені протоколи про адміністративні правопорушення за ознаками ст. 107 «Порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог» Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також покладені зобов’язання щодо усунення виявлених порушень у визначений в індивідуальному порядку з огляду на види та кількість порушень термін.

Серед найпоширеніших порушень — відсутність ветеринарно-санітарних пропускників, дезинфекційних бар’єрів при в’їзді на територію господарств та відсутність дезинфекційних килимів при вході в пташники, антисанітарний стан або відсутність біоям та худобомогильників для утилізації загиблої птиці, відсутність ветеринарних документів щодо якості завезених кормів. Не виключається можливість контакту господарської птиці чи кормів з синантропними птахами, такими як ворони, голуби, горобці тобто дикими, але такими що живуть поряд з людиною. Особливе занепокоєння у правоохоронців викликало те, що інколи зворотна тара, в якій продукція птахогосподарств доставляється до споживачів, не проходить належної дезинфекції.

Також, в деяких птахогосподарствах області не забезпечується централізоване прання спецодягу, а деякі керівники нехтують і вимогами державної служби ветеринарної медицини, однією з яких є обов’язкова наявність штатного ветеринарного лікаря в кожному господарстві.

Основним недоліком роботи птахогосподарств є небажання керівників усувати виявлені порушення, що значно збільшує ризик занесення високопатогенного вірусу грипу, який може завдати значних матеріальних збитків на території області.

Особливо гостро це питання може постати під час весняного перельоту птахів. Тому працівниками ветеринарної міліції в обов’язковому порядку буде проведено повторну перевірку об’єктів господарювання, на яких були виявлені порушення, з метою контролю за усуненням цих порушень у визначені терміни.

Не дивлячись на значну кількість порушень санітарних норм на птахогосподарствах Чернігівщини, варто зауважити, що Україна залишається однією з не багатьох європейських держав, якій пташиний грип не диктує свої умови. За повідомленнями Міжнародного епізоотичного бюро протягом 2007 року спалахи високопатогенного грипу птиці реєструвалися вже в тридцять одній країні світу, в тому числі в сусідніх з Україною Угорщині, Польщі, Румунії, Туреччині та Росії. І лише в січні 2008 року пташиний грип був зареєстрований в Україні, зокрема в ПП «Лобзенко» с. Рівне Красногвардійського району АР Крим.

Після всього вищесказаного хотілося б порадити громадянам купувати м’ясо птиці та продукцію птахівництва лише у спеціально відведених місцях, вимагаючи при цьому пред’явити ветеринарні документи (довідки, свідоцтва, ліцензії), які б засвідчували якість та безпеку товару.Не купуйте продукцію на стихійних ринках






Коментарі (0)
avatar