реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Повернути українцям Мазепину церкву!

На нашому сайті проводиться опитування -- кому має належати Троїцький собор, збудований гетьманом України Іваном Мазепою?
Зараз цей храм є кафедральним для єпархії УПЦ Московського патріархату.
Варіанти відповідей такі: УПЦ МП, УПЦ КП, державі, інший варіант. Зі 185 учасників голосування 124 (більше 65 відсотків) вибрали варіант -- УПЦ Київського патріархату, по 29 висловилися за державну власність і УПЦ Московського патріархату.
Звичайно, це голосування не може бути визначальним для прийняття рішення (а шкода!), але показує цікаву тенденцію -- якщо історично правильно сформулювати питання, то люди й голосують продумано. А доки московська церква галасує проти "изменника Мазепы", приховуючи справжню історію, -- в головах у людей каша. Сказали б промосковські батюшки хоча б про те, що за Мазепу не припиняла молитися Єрусалимська церква, яка має від українського гетьмана срібні богослужебні речі. І це за того, що, мовляв, анафематствуваний Петром Першим...

На Чернігівщині першу панахиду по Мазепі відслужив єпископ української церкви Роман під час просвітянського походу "Дзвін -- 90" у Батурині. Було це 1990 року. Трохи пізніше просвітяни Бахмача першими в Україні встановили пам"ятну дошку Мазепі на місці його заміської резиденції.

Василь ЧЕПУРНИЙ, голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка.






Коментарі (0)
avatar