реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

За самовільне зайняття земельних ділянок — до кримінальної відповідальності

Із набуттям чинності змін до законодавства щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок та введенням у дію ст.197-1 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за самовільне зайняття земельних ділянок та самовільне будівництво, у правоохоронних органів з’явилися нові можливості щодо боротьби із таким лихом сьогодення, як самовільне зайняття земельних ділянок.
Чернігівською міжрайонною природоохоронною прокуратурою протягом останнього кварталу 2007 року було порушено та проводилося досудове слідство за кримінальною справою за ознаками злочину, передбаченого ст.197-1 КК України, щодо директора одного із підприємств Городнянського району, який у порушення вимог земельного законодавства України без виготовлення проекту відведення земельної ділянки та рішення райдержадміністрації про передачу в оренду землі, без укладення договору оренди земельної ділянки та встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) приступив до використання земельної ділянки розміром 2,51 га із земель запасу Поліської сільської ради, яка знаходиться в гідрологічному заказнику місцевого значення «Жайворонок».
Горе-підприємець заподіяв шкоду державі у розмірі
80897,30 грн. Ця сума обрахована відповідно до методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 25.07.2007 р.
Вироком місцевого Городнянського районного суду гр.В. було визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст.197-1 ч.2 КК України, та призначено покарання у вигляді двох років обмеження волі. При цьому суд, враховуючи особу підсудного, звільнив його від відбуття призначеного покарання за умови, що він протягом встановленого іспитового строку в один рік не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки. Рішення суду набрало законної сили.
В.НЕГОДА,
заступник чернігівського міжрайонного природоохоронного прокурора.






Коментарі (0)
avatar