реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Рада з культури обійдеться без "Просвіти"

Як повідомила прес-служба обласної державної адміністрації, 17 січня відбулося перше засідання новоствореної громадської ради з гуманітарних питань та соціально-культурного розвитку при голові облдержадміністрації. Цей консультативно-дорадчий орган створено з метою визначення та наукового обґрунтування пріоритетних напрямів соціально-культурного розвитку області, моніторингу врахування громадської думки під час прийняття владних рішень, сприяння здійсненню загальнодержавних і регіональних програм розвитку.

Відкриваючи засідання ради, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зазначив, що вбачає зміст діяльності і призначення Ради в мобілізації інтелектуального потенціалу Чернігівщини у справі гуманітарного розвитку краю. А це – освіта, охорона здоров’я, екологія і соціальний захист. Особливий сегмент – формування духовності, соборності і патріотизму стосовно до «малої батьківщини». Сьогодні, як ніколи, на часі – формування концепції взаємодії влади і громадськості на гуманітарному полі.

Володимир Хоменко підкреслив важливість зворотного зв'язку та конструктивного діалогу з представниками творчої інтелігенції у рік відзначення таких знаменних дат як 90-річчя подвигу Героїв Крут, 300-річчя Батуринської трагедії, 75-річчя Голодомору в Україні.

Обраний на засіданні співголова ради, декан історичного факультету Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка Олександр Коваленко окреслив коло основних питань, які, на його думку, мають бути розглянуті на наступних засіданнях ради. Це, зокрема, проблема викладання українознавчих дисциплін у загальноосвітніх школах та вищих навчальних закладах; стан охорони і вивчення історико-культурної спадщини і розвиток туризму; проблеми збереження традицій декоративно-ужиткового мистецтва тощо.

Як повідомив присутнім Володимир Хоменко, в області буде започатковано багато важливих для Чернігівщини культурно-мистецьких, меморіальних та туристичних проектів.

Все це дуже потрібно і цікаво, але не зрозуміло одне -- чому обласне товариство "Просвіта" імені Т.Шевченка навіть не запрошене до участі в роботі цієї ради. А можливо, "Просвіті" вже пора створити свою громадську раду з питань культури, незалежну від чиновницьких віянь?






Коментарі (2)
avatar
1
Пане Василю, запрошують "своїх", "однодумців"(хто має одну думку). А "Просвіта" завжди мала свою, власну думку...
avatar
2
Хоменко презентував багатообіцяючу упаковку. Адже що може бути на сьогодні важливіше чим "формування концепції взаємодії влади і громадськості на гуманітарному полі; формування духовності, соборності і патріотизму..."?
Те ж наповнення, котре бачиться за планами співголови ради Олександра Коваленко переконує - дують мильну бульбашку. Замість вирішення серйозних питань - шароварнийтво, замість співпраці - озадачування.
Дуже б хотілося помилитися у своєму песимізмі, але якщо і "Просвіту" не запросили, то це вже діагноз.
avatar