реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Заміна більшовика на українця

Міняємо більшовика - на героя Крут

Громадськість Чернігова має намір перейменувати вулицю імені більшовика-вбивці Войкова на вулицю героїв Крут і проводить акцію з цього приводу на розі вулиць Войкова та Любецької, у четвер, 17 січня, 13.00.
Нижче наводяться біографії, які символізують перейменування.

Войков Петр Лазаревич (1.8.1888, Керч - 10.5.1927, Варшава, Польща), партійний діяч, дипломат. Син учителя. В 1903 вступив до РСДРП, меншовик.
З ранніх літ брав участь в організації терористичних актів, зокрема, перевозив у валізах– бомби. В 1907 виїхав до Швейцарії, бо йому загрожував арешт за участь у замаху на вбивство ялтинського міського голови.
У серпні 1917 року повернувся в Росію разом з В.І. Леніним в запломбованому вагоні і вступив до РСДРП(б). В 1917 член Єкатеринбургзького Військово-революційного комітету. В грудні-лютому 1918 комісар із забезпечення Уральської області, на цій посаді керував примусовими реквізиціями продуктів у селян. Брав участь у розстрілі Ніколая ІІ, його дружини, дітей та осіб, що їх супроводжували. Дістав кислоту, котра була використана для знищення слідів злочину. З вересня 1920 член Коллегії Наркомату зовнішньої торгівлі.
Один з керівників операції радянського уряду по продажу за кордон за дуже низькими цінами унікальних скарбів імператорської фамілії, Збройної палати та Алмазного фонду (в т.ч. таким шляхом "пішли" пасхальні яйця, виготовлені К.Г. Фаберже). З жовтня 1924 повпред СССР в Польщі. Вбитий емігрантом Б. Ковердой (по національності білорус), котрий заявив, що це був акт помсти Войкову за участь у вбивстві царської сім’ї.
Прах Войкова похований біля Кремлівської стіни.

Лебідь Микола Дмитрович – гімназист. Член чернігівського комітету Української Партії Соціалістів – Революціонерів, активіст «Просвіти». Син козака з с. Веркіївка – Дмитра Климентійовича, помер у 18 років від гнійного запалення мозку після вогнепального поранення. За переказами, мав він друзів серед тих, хто брав участь у бою під Крутами, там і отримав поранення, в голову та живіт, помер на руках у матері.
Його похорони викликали в Чернігові великий резонанс. За свідченням місцевої преси, на похороні 9 лютого «народу було багато, особливо шкільної молоді». Але представники більшовицької влади «не дали можливості говорити». Фактично, то була перша антибільшовицька маніфестація в Чернігові.
На могильному камені в нього написано:
Щирий син України. Микола Лебідь. Народився року 1899 грудня 4. Вбитий Року 1918 січня 30. Пером тобі земля любий сину

Заява
Українська держава вже тривалий час є незалежною, ми повинні шанувати тих героїв, що боролися і відділи своє життя за Україну, зокрема Героїв Крут. Хоча на жаль, вона на сьогодні не є тою, про яку вони мріяли. Але ми все ж таки вулиці м. Чернігова, не мають права носити ім’я злочинця. Тож ми від депутатського корпусу Чернігівської міської ради вимагаємо перейменувати вулицю Войкова на вулицю Героїв Крут.

ЧОМГО Українська Студентська Спілка
Організований Національний Рух – Українська Альтернатива
ЧОО Організація Українських Націоналістів






Коментарі (0)
avatar