реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

У прилуцької " Просвіти" - великі плани

Роблю те, чого прагне душа
Віднедавна Прилуцький осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» очолила молода й енергійна Орина Григоренко. Хоча Орина приїхала до Прилук зі Львова не так давно (шість років тому її чоловік отримав призначення на роботу до нашого міста), прилучани вже встигли познайомитися з її поезією, поспілкуватися з відомими київськими письменниками (серед них - Ірен Роздобудько, Лариса Денисенко, Андрій Волошин), котрих у минулому році привозила на зустріч з прилуцькими читачами Орися Григоренко.

«Я й далі займалася б цим, навіть якщо й не звела б мене доля з просвітянами, - переконана Орина. - Коли б не вдалося знайти соратників, однодумців, зробила б літературний салон удома, організовувала б поетичні вечори, запрошувала б письменників. Але виявилося, що у місті є чудова книгарня української книги, є «Просвіта», є такі люди як Ігор Павлюченко, котрим небайдужий духовний розвиток міста і його мешканців. Тож я приєдналася до них і моє бажання працювати поєдналося з можливістю робити те, чого прагне душа».

Орина Григоренко - творча особистість. І такою була завжди! Пригадує, що свою першу пісню написала у 8-річному віці і виконала її для тата на День Радянської Армії. З тих пір література стала постійною супутницею Орини. І навчаючись у Львівському педагогічному коледжі, і працюючи в тамтешньому оперному театрі, а згодом - на прилуцькому FM-радіо та в «АІР-Гермес», дівчина не полишала творчості: писала сценарії, вірші, верлібри та есе, співпрацювала з друкованими виданнями. Це давно стало хобі, улюбленим заняттям, тож Орині Григоренко не доводиться ділити себе між сім’єю, вихованням двох дітей та роботою. Все вдається поєднати, бо одне доповнює інше.

Нині голова прилуцької «Просвіти» починає реалізувати свої великі плани. А задумано багато: створити у навчальних закладах міста просвітницькі ради, з якими б мала постійний зв’язок і могла повідомляти про фестивалі, конкурси, мистецькі заходи, аби учні та студенти спробували в них свої сили. «В педколеджі відкрився журналістський факультет, тож ми можемо акредитувати його студентів на різноманітні творчі форуми», - пропонує пані Григоренко. Планує вона й запрошувати мандрівні фестивалі до Прилук, а також пропагувати нові українські книжки. І обов’язково - згуртовувати молодь навколо культури.

Напевно, першим кроком до цього стане новий літературно-мистецький проект. Мова йде про книгу прилуцьких прозаїків, поетів і художників, що має побачи світ наступного року. «Ми шукаємо молоді таланти, я «кинула клич» по всіх прилуцьких вузах, - розповідає Орина. - Напередодні Старого Нового року у помаранчевому залі арт-кафе «За двома зайцями» пройде зібрання авторів майбутнього збірника, на яке запрошуємо усіх самобутніх письменників, художників, майстрів народного промислу, чиї життя та творчість пов’язані з Прилуками».

Вікторія КОВАЛЬЧУК






Коментарі (0)
avatar