реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Свята минають, а проблеми з якістю харчування залишаються

Насуваються Новий рік та Різдво Христове - улюблені щорічні народні свята. Разом з ними загостюється стара, як світ, проблема належного харчування пересічних громадян. Їх добиває як зростання цін внаслідок невиконання передвиборчих обіцянок, на кшталт жити краще вже сьогодні, так і якість продуктів. Безперечно, саме від якості продуктів залежить не тільки наш святковий настрій, але й здоров’я.
Чи варто довіряти сучасним супер-, мега- тощо маркетам ? Чи сучасне обслуговування по-українські гарантує якість продукції ?
Залишимо на совісті власників мереж супермаркетів переморожені або перехімічені продукти, які звозяться з усього світу. Дехто з фахівців вважає, що навіть утилізація цих продуктів за кордоном коштує дорожче, ніж вартість за якою їх купують українці. Але це окрема тема.
Поговоримо про якість нашої української продукції. Ось конкретний факт.
10 грудня цього року придбав у магазині №202 ВАТ”Чернігівпродтовари” сир адигейський виробництва ВАТ „Чернігівський молокозавод”. Упаковка товару –супер, дата пакування в магазині - 9 грудня, вага – точність до граму, ціна - більше 26 грн. за один килограм. Здається смакуй і радій !
Вдома виявилося, що пахне цей продукт мерзотно. Більш того, під магазинним цінником знайшлося ще й маркування виробника на якому хтось ручкою(!) нечітко вписав дату виготовлення сиру. Довелося віднести цей сумнівний товар до Чернігівської обласної санітарно-епідеміологічної станції, що розташована в Чернігові по вул. Любецька, 11-А, та написати заяву на ім’я головного державного санітарного лікаря області.
Вже 18 грудня за його підписом отримано відповідь в якій повідомляється, що на дільниці фасування сиру ВАТ”Чернігівський молокозавод” виявлено факт виходу з ладу електронних ваг з термочеком, тому в порушення чинних нормативних документів, маркування сиру проводилось вручну, нечітко. За виявлене порушення на старшого майстра дільниці накладено штраф у розмірі 6 неоподаткованих мінімумів(102 грн.).
При перевірці магазину № 202 „ВАТ”Чернігівпродтовари” виявлено факт порушення товарного сусідства при зберіганні продуктів у холодильній камері, що може негативно вплинути на якість та безпеку продукції. На завідуючу магазину накладено штрафну санкцію у розмірі 12 неоподаткованих мінімумів(204 грн.).
Таким чином, маємо не тільки негаразди у наших виробників, але й реалізацію неналежним чином оформлену продукцію в мережі магазинів Чернігова ? Питань – більше ніж відповідей.
Отже, що робити пересічним українцям ? Закордонні харчові продукти мають свої вади, а українські – свої. Коли нарешті буде вигідно продавати свіжу високоякісну продукцію, вироблену у селянських господарствах ?
Є лише один вихід, який пропонують праві сили: проводити не популістську політику загравання з електоратом, а наводити лад у власному хаті і сприяти, в першу чергу, малому і середньому бізнесу. Великий бізнес сам здатен себе захистити. А доти кожному українцю уважно перед придбанням товару вивчати цінники та максимально власноруч готувати святкові страви з натуральних продуктів.
З Новим роком та Різдвом Христовим !
Сергій Соломаха,
економічний оглядач „Сіверщини”
P.S. Найбільший виробник сиромолочної продукції (24 підприємства у 12 областях України) київська корпорація "Мілкиленд Україна" придбала контрольний пакет акцій ВАТ"Чернігівський молокозавод".





Коментарі (0)
avatar