реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівщина розвиває альтернативну енергетику

Керівництво Чернігівської облдержадміністрації поінформувало про реалізацію в області програм з енергозбереження
12 листопада в Чернігівській облдержадміністрації відбувся брифінг в.о. заступника голови облдержадміністрації Олександра Бєльського. Йшлося про реалізацію в області програм енергозбереження, реконструкцію об’єктів з метою зниження енерговитрат. Як зазначалося, подорожчання енергоносіїв на світовому ринку та перспектива подальшого зростання цін впливає на активізацію впровадження програм з енергозбереження, розробки механізмів стимулювання застосування енергозберігаючих технологій і розробки перспективних програм.

За словами Олександра Бєльського, на Чернігівщині в поточному році виконання практично всіх програм пов’язано з програмою економії енергетичних ресурсів.

Зокрема, обласна програма з капітального ремонту і модернізації ліфтів житлового фонду має за мету, окрім підвищення надійності, збільшення якості обслуговування пасажирів вертикальним транспортом, і таку складову як економія електричної енергії до 25-35% за рахунок раціонального використання ліфтів, встановлення відповідного енергозберігаючого обладнання на підйоми ліфтів.

Щодо програми з розвитку і реконструкції централізованих систем водопостачання і водовідведення, то, як зазначалося, в поточному році на 9-ти об’єктах в райцентрах області впроваджується оптимізація системи водозабезпечення. Така комплексна модернізація здійснюється вперше в області, і направлена на раціональне використання енергетичних двигунів для підтримки встановленого в системі тиску, рівномірний розподіл навантаження на свердловини, щоб надати можливість споживачам отримувати якісну воду в будь-яких куточках населеного пункту і в будь-який час. При цьому забезпечується економія енергоресурсів до 35%, крім того значна економія трудових ресурсів, паливно-мастильних матеріалів, які використовуються для усунення масових поривів у системі, коли вона експлуатується не належним чином.

Реалізація комплексних заходів з реконструкції кварталів і застарілого житлового фонду також тісно пов’язана з енергозбереженням. Пошкоджені корозією інженерні мережі будинків, яким понад 30 років, не забезпечують отримання споживачами якісних послуг і потребують якнайшвидшої реконструкції. Реконструкція такого житла передбачає промивку мереж, часткову їх заміну, усунення вторинного забруднення, усунення викидів води після вторинних забруднень у каналізацію тощо. Це та ж сама економія енергоресурсів. Цією програмою передбачається також зменшення втрат теплової енергії шляхом заміни у панельних будинках, особливо перших масових серій, плоских покрівель суміжних на шатрові з одночасним утепленням (мінерало-ватними плитами чи рулонами).

Програма реконструкції теплових мереж і котелень націлена виключно на енергозбереження. Вона пов’язана перш за все з надійністю, підвищенням якості обслуговування, рівня теплозабезпечення, гарячого водозабезпечення та економії енергоресурсів. Реалізація програм з енергозбереження забезпечить економію в 6,5 млн.грн. за рік. Однак, як пояснив О.Бєльський, у поточному році економія буде меншою через те, що фінансування цих програм з’явилося лише у другій половині року, була затримка і через тендерні процедури.

Окрім зазначених бюджетних програм, значна роль належить субвенціям з державного бюджету на соціально-економічний розвиток, за рахунок чого здійснюється реконструкція котелень, будинків культури, лікарень, шкіл, дитячих садків, теплових мереж, ліквідація неперспективних котелень, які завантажені лише на 15-20%, тобто коефіцієнт використання палива у них надто низький, а затрати обслуговуючого персоналу великі, будівництво малоенергозатратних автоматизованих блочно-модульних котелень.

Подібні програми діють і в системі очищення і відводу стічних вод (система водовідведення – каналізаційні насосні станції і очисні споруди). На Чернігівських очисних спорудах, які є найбільшими в області, наразі триває реконструкція з заміною системи аерації для скорочення затрат електроенергії в 1,5-2 рази і подальшим впровадженням більш тонкої системи регуляції з одночасним покращанням очищення стічних вод. Планується заміна на очисних спорудах області компресорів для подачі повітря на системи аерації стічних вод для їх обробки на менш електрозатратні. Практично у всіх районних центрах завершуються роботи з переводу каналізаційних насосних станцій на автоматичний режим, що забезпечить більш раціональну роботу електрообладнання і максимальну економію енергоресурсів.

О.Бєльський підкреслив, що в поточному році на Чернігівській ТЕЦ пророблено значну роботу, зокрема, перша турбіна переводиться на так званий погіршений вакуум, в конденсаторах турбін яких на охолодження і відбір тепла буде направлятися не деснянська вода, а вода з мереж міста, яка віддала своє тепло споживачам і повернулася на ТЕЦ. Цей дуже ефективний захід, за словами О.Бєльського, допоможе зекономити тисячі тонн умовного палива протягом року.

Ще одним важливим кроком по використанню альтернативних видів палива Олександр Бєльський назвав пропозицію, яка розглядається в Міністерстві енергетики щодо використання торфу чернігівських родовищ для будівництва ТЕЦ на альтернативних видах палива. Задоволення такої пропозиції буде реальним кроком з відродження торф’яної галузі не лише на Чернігівщині, а й в Україні.

За словами в.о. заступника голови облдержадміністрації, до 2010 року планується завершити впровадження ще однієї програми з енергозбереження – встановлення в кожному житловому будинку лічильників теплової енергії і спожитої води, реалізація якої гальмується через затримку з фінансуванням. Ця програма дозволяє здійснювати відповідний облік, виявляти проблемні місця, своєчасно ліквідувати несанкціоноване споживання енергії, а також дисциплінувати кожну сім’ю щодо економного використання енергоресурсів. Враховуючи те, що ресурси води у світі обмежені, а Чернігівська область має до 15% запасів артезіанської води в Україні, дуже важливо зберегти це велике благо. Адже 80% населення країни п’є воду з поверхневих джерел, у тому числі і з нашої р.Десни, однак попередня обробка і знезараження певною мірою негативно впливають на організм людини.

Як повідомив О.Бєльський, за умови виділення відповідних коштів, в наступному році планується санація водогінних мереж м.Чернігова задля скорочення втрат води, а відповідно, затрат теплової чи електричної енергії. В теплових мережах у цьому році також активно впроваджуються трубопроводи, які захищені поліетиленовою оболонкою, що дозволить мати незначні втрати тепла. Коли такий трубопровід лежить на поверхні, то взимку на ньому лежить сніг, а всередині йде гарячий теплоносій, на відміну від теперішніх, які знаходяться в землі, а на поверхні снігу нема – таким чином губиться тепло.

Такі ж роботи проводяться не лише в обласному центрі. Добігають завершення роботи з реконструкції системи теплозабезпечення у смт Ладан Прилуцького району. Нині триває монтаж нового обладнання, підготовка до переходу на сучасні котельні і заміни теплових мереж у смт Гончарівське. У смт Десна, де системи теплозабезпечення також у незадовільному стані, у 2008 році будуть проведені подібні роботи та перехід на ресурсозберігаючі технології.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації






Коментарі (0)
avatar