реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Ша! Директриса повертається!


До спортзалу в ластах
Нещодавно біля школи №29 м.Чернігова збиралися занепокоєні батьки, вчителі, учні. Річ у тому, що рішенням Верховного Суду України від 4.10.2007 р. було прийнято ухвалу про поновлення на роботі — на посаді директора школи № 29 Юцевич Тетяни Петрівни, яку 3 роки тому міське управління освіти зняло із займаної посади.
— Ми пам’ятаємо цю людину, — розповідає член ради школи та батьківського комітету Оксана Гаркун. — На відміну від теперішнього директора – Володимира Анатолійовича Конюшого, вона не вислуховувала думку батьків, не вміла працювати з педколективом, ми не знали, що може статися з нашими дітьми, куди йдуть кошти, здані як внески. Її ніколи не було на роботі, вона була постійно зайнята. Сьогодні ситуація змінилася. Школа розквітла, новий директор — дуже гарний господар і керівник. У школі налагоджено чергування дітей. Якщо раніше до спортзалу можна було зайти лише в ластах і плавках, бо протікав дах, тепер усе нормально. За попередньої директриси батьки з нашого мікрорайону не хотіли віддавати дітей до 29-ої школи, тепер, навпаки, сюди йдуть діти і з інших районів. Нещодавно приїздили вчителі зі США (з «Корпусу миру»), вони були вражені чистотою, порядком у нашій школі.
— Робота з батьківським комітетом не велась, — висловлює свою думку Вадим Слєпцов, голова батьківського комітету школи №29, — вона тільки була на папері, при Володимирі Анатолійовичі робота йде. Він навіть з різними баламутами знаходить спільну мову. Функціонує в школі на сьогодні три музеї, в кожному класі є аптечки, а не так, як раніше, коли чомусь постійно не знаходилось коштів на ліки.
Таємниче зникнення коштів?
Для повноти картини поговорив я і з представниками педагогічного колективу школи.
Свою думку стосовно можливого повернення попереднього директора висловила Тетяна Володимирівна Боровикова – вчитель хімії, голова профспілкового комітету школи.
— Про те, якою зараз стала школа, може свідчити, наприклад, той факт, що приходять випускники нашої школи і кажуть: «Як погано, що ми школу закінчили, вона така стала гарна!» Не розумію мети повернення на посаду Юцевич, в неї нема морального авторитету. Пригадую, як діти клеїли на уроках праці в рукавичках, бо холодно було! Теперішній директор змінив сприйняття школи чернігівцями на позитивне, до попереднього директора ми не підемо.
Підтримала Т.Боровикову і Любов Андріївна Симон, вчитель-методист, відмінник освіти, колишній завуч.
— Такої творчої обстановки в школі раніше не було. Те, що відродив Володимир Анатолійович з руїни, на сьогодні стало справді школою – центром розвитку духовності. Уявіть собі: раніше там, де зараз майстерні, знаходились ігрові автомати, і це не один клуб. Був ще один! Діти ходили туди, витрачали свої гроші. Ми порушували це питання на педраді, у відповідь почули від Юцевич: «Це не ваші проблеми!» Біля школи лежали плити, директорка їх вивезла невідомо куди. Чашу терпіння переповнив випадок, коли до мене підійшли батьки дітей з початкових класів і спитали: «Що трапилось? Чому не пофарбований корпус, де вчаться наші діти, ми ж здавали гроші. Куди вони пішли?» Відповісти я їм нічого не змогла, не відповіла мені й директриса, куди поділись кошти.
«Сіверщина» звернулась до Володимира Конюшого з питаннями, чим живе школа №29, що трапилось у школі, чому так розбурханий колектив?
— Нічого особливого в школі не відбулось. Є рішення Верховного Суду України про поновлення на посаді попереднього директора. Поки не буде виконавчого листа, я працюватиму. Я вже працюю в школі 3 роки. Проблема полягає, на мою думку, в тому, що міське управління освіти не надало вчасно інформації, тож батьки просто бояться. Ситуацію в школі я чудово знаю: що робиться, як хто працює, як проходить навчально-виховний процес.
Школа №29 досить велика, налічує 1137 учнів, близько 150 вчителів та обслуговуючого персоналу. За кошти управління освіти та внески батьків зробили ремонт, перекрили дах. Внески, як мені пояснили, збираються добровільно: якщо батьки не здали кошти, це ніяк не відображається на дитині, її перебуванні в школі. Після екскурсії по школі в мене залишилися тільки позитивні враження.
На посаді поновлюється + 11 тисяч гривень
Я зустрівся з начальником управління освіти Чернігівської міської ради Володимиром Купріяненком.
— Після 3-х років судового розгляду ми маємо судову ухвалу, яка практично оскарженню не підлягає, — розповідає Володимир Петрович, — Тетяна Юцевич має бути поновлена на роботі. Суд посилався на порушення при розгляді цього рішення попередніми інстанціями матеріального та процесуального законодавства. Я маю виконати рішення суду, інакше, а це я добре знаю, законом буду покараний я сам, спочатку штрафом на 10 неоподатковуваних мінімумів. Проте, враховуючи реальні обставини – позицію педколективу, батьківського комітету, та з огляду, що Конюший Володимир Анатолійович знаходиться на лікарняному, не можу приступити до негайного виконання. Ми запропонували Тетяні Петрівні нові місця для роботи, однак поки що домовленості з нею не досягнуто.
— Розкажіть, а як же обвинувачення стосовно Тетяни Петрівни у різноманітних порушеннях?
—Тетяна Юцевич, яка працювала директором 3 роки, очевидно, не змогла згуртувати колектив, налагодити роботу з батьками. З колективом треба працювати, а не займатися чистим адмініструванням, потрібно стати лідером. Не тільки вимагаючи від людей, але й показуючи, як треба працювати.
— Скільки отримує директор школи, якщо за цю посаду йде така боротьба?
— У межах 1200 грн.
— Чи будуть якісь матеріальні відшкодування Тетяні Петрівні за втрачені на суд роки?
— Так, згідно з рішенням суду, за вимушений прогул ми маємо їй виплатити 11 тисяч гривень, і думаю, ще звернення до суду будуть.
Олександр ЯСЕНЧУК.





Коментарі (0)
avatar