реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Росія невдовзі розпадеться?

Російська Федерація на порозі третього етапу розпаду, який пов'язаний з посиленням національних республік, що перебувають у складі РФ. Таку заяву зробив в Москві на прес-конференції екс-радник Президента РФ з економічних питань Андрєй Ілларіонав, який посідає посаду старшого наукового співробітника Інституту Катона у Вашингтоні.
За словами експерта, на даний момент можна констатувати, що другий етап розпаду російської імперії завершений, він продовжувався останні 15-17 років після розвалу СССР. Як відзначив Андрій Ілларіонав, якщо раніше ще могла бути реалізована ідея з відтворення Совєтського Собзу в якійсь новій формі, то зараз після 8 років "президентства" Владіміра Путіна цей проект можна вважати похованим.

«Похорони СНҐ, або колишнього Совєтського Союзу почалися в період Горбачова, який багато зробив для того, щоб забезпечити розпад СССР. Єльцин, робив все можливе, щоб зберегти його в якійсь новій формі і нових зв'язках. Якщо проаналізувати ті рішення, які були прийняті, зокрема в Біловезькій пущі, це була гарячкова спроба зберегти СССР», – вважає Ілларіонав.
«За останніх 8 років вдалося не просто поховати ідею та цю організацію таким чином, що навіть казахстанський лідер, який щиро здійснював неодноразові спроби добитися об'єднання з Російською Федерацією, говорить, що його ця ідея більше не спокушає», – сказав Ілларіонав та відзначив, що й лідер Білорусії коментує скептично на цю тему. За словами експерта, цей результат "президентства" Владіміра Путіна носить історичний характер.

Протягом останніх півтора десятка років неодноразово лунали відповідні заклики, проте завдяки «дружній» політиці, яку проводила кремлівська влада по відношенню до своїх сусідів, ідея об'єднання хоча б з кимсь з них, включаючи Білорусь, Казахстан, Вірменію, Грузію, була похована. «Ностальгічні вислови кремлівського лідера про найбільшу геополітичну катастрофу ХХ століття, можна розцінювати лише як емоційне відчуття історичного характеру, як прикриття того, що в практичному плані рішень не було прийнято», – вважає Ілларіонав.
«Ми можемо сказати, що другий етап розпаду російської імперії, що припав на кінець 1980-х, – початок 1990-х років вочевидь завершений. Перший етап відбувався в 1917-1922 роках. Зараз починається третій етап розпаду російської імперії. На цьому терені також досягнуті великі успіхи», – констатував експерт.

Андрій Ілларіонав звернув увагу, що в 2000-му році, однією з ключових тез була теза про відтворення єдиного правового простору Російської Федерації. Для здійснення цієї мети приймалися відповідні заходи: країна була розділена на 7 регіонів, призначалися повпреди, перевірялося законодавство і так далі. «Зараз після 7 років можна точно сказати, що де-факто відбулася диференціація правових і політичних режимів на території РФ з чітким і ясним трендом етнизації цілого ряду національних суб’єктів РФ», – відзначив Ілларіонав.
За його словами, ключовим чинником в цьому випадку є «фактичне припинення будь-якого втручання на кадровому рівні з боку Кремля в розподіл і перерозподіл владних повноважень в національних республіках РФ».
«Це відбулося не тільки в республіках, де перебувають при владі консервативні лідери, зокрема, в Башкортостані і Татарстані, але і демократичніших, наприклад, Чувашії, а також там, де лідерство носить зовсім екзотичний характер, як в Калмикії. Незалежно від того, які люди перебувають при владі в національних республіках, кремлівські федеральні власті відмовилися від втручання в їх внутрішні справи», – вважає експерт.

Особливу увагу Ілларіонав звернув на Чеченську республіку, що свого часу активно прагнула до відділення від РФ. «Чеченізація Чечні відмічена вже всіма, зокрема, навіть Ахмедом Закаєвим, який в своєму відносно недавньому коментарі визнав, очевидно, небезболісно, що при нинішньому правителеві Чечня де-факто стала набагато більш суверенною і незалежною від Кремля, ніж при колишніх режимах. Внесок кремлівської влади в цей процес важко переоцінити», – сказав екс-радник президента РФ і дав зрозуміти, що процес розвалу московської імперії з часом буде лише наростати.

Коментар Інгрії.Інфо: Розпад московської імперії неминучий, оскільки вічних імперій просто не буває. І справа тут зовсім не в діяльності Путіна - він-то якраз зробив все, щоб ця держава прожила якомога довше, тероризуючи підконтрольні нею народи. Влада чекістів призведе лише до того, що замість м'якої децентралізації відбудеться кровопролитний розвал, що буде супроводжуватись громадянською війною, а владу на місцях захоплять бандити і чиновники. Єдине, що можна протиставити такому повороту подій - це формування в регіонах громадянського суспільства, яке мислить не масштабами Росії, а масштабами та інтересами своєї землі та яке усвідомлює себе не як "росіяни", а як петербуржці, інгри, сибіряки, козаки тощо.
Джерело: http://ingria.info/






Коментарі (0)
avatar