реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Голова "Зеленого світу" судиться з ...судом

Голова Чернігівської обласної організації "Зелений світ" І.В. Осадців звернувся 17.02.2007 у Чернігівський апеляційний суд із проханням надати інформацію щодо перегляду в апеляційному порядку справ по адміністративних позовах. Однак 02.03.2007 він одержав з Апеляційного суду відмовлення в наданні інформації. У цій відповіді було сказано, що «Згідно ч. 5 ст. 30 закону України «Про інформацію», юридичні особи, що володіють інформацією професійного характеру чи таку, котра є предметом їхнього професійного інтересу і не порушує передбаченої законом таємниці, самостійно визначають режим доступу до неї, включаючи приналежність її до категорії конфіденційної, і встановлюють для неї систему (способи) захисту».
Однак частиною 3 статті 30 Закону України "Про інформацію" установлено, що «Щодо інформації, яка є власністю держави і знаходиться в користуванні органів державної чи влади органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій усіх форм власності, з метою його збереження може бути відповідно закону встановлений обмежений доступ — наданий статус конфіденційної». А частиною 7 статті 38 Закону України «Про інформацію» установлено, що «Інформація, створена на засіб державного бюджету, є державною власністю».
Апеляційний суд Чернігівської області є відповідним органом державної влади, фінансується винятково за рахунок державного засобу, тому, на думку І.В. Осадціва, запитувана їм інформація є власністю держави.
Таким чином, порядок доступу до даної інформації встановлюється положеннями частини 3 статті 30 закону "Про інформацію", а не частиною 5 статті 30 того ж закону, як це зазначено у відповіді Апеляційного суду Чернігівської області.
Тобто, дана інформація є державною власністю і може бути винятково конфіденційної.
Через це, Чернігівський "Зелений світ" направив у Деснянський районний суд позовну заяву з вимогами визнати протиправною бездіяльність Апеляційного суду Чернігівської області щодо відмовлення в наданні інформації, зобов'язати надати запитувану інформацію, а також стягнути судові витрати, понесені в зв'язку з подачею адміністративного позову.
14 серпня 2007 року Деснянський районний суд постановив: “В задоволенні адміністративного позову позовом Осадціва Івана Васильовича до Апеляційного суду Чернігівської області про неправомірну відмову в наданні інформації – відмовити повністю.

Чернігівський "Зелений світ" подав апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду.
Слід зазначити, що із різними інформаційними запитами “Зелений світ” звертався до різних державних інстанцій – від Облдержадміністрації та Державної екоінспекції до Чернігівської природоохоронної прокуратури. Всі надавали інформацію, як велить закон. Та лише Чернігівський апеляційний суд, що має сам стояти на сторожі закону і публікувати подібну інформацію на своєму сайті – відмовився її надавати!? Коментарі зайві…

Сергій СЕМЕНКО






Коментарі (0)
avatar