реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Шевченко прийшов у Прилуки

У Прилуках відбулося справжнє свято – сьомий Здвиженський ярмарок.
Найважливішою подією стало відкриття в центрі Прилук пам’ятника Т.Г.Шевченку (на фото). Для відкриття пам’ятника прибули Голова Верховної Ради 5-го скликання Олександр Мороз, депутат Львівської обласної ради Олег Тягнибок, інші представники органів влади.
«Святом для мене є бачити щасливими обличчя моїх земляків», –сказав у своїй промові меценат з Москви Юрій Коптєв, уродженець Прилук, на чиї кошти споруджено пам’ятник. – Я гордий, що народився в місті над Удаєм і своєю працею не зганьбив ім’я прилучанина… Для кожного українця, який живе за межами України, Шевченко – це частина своєї Батьківщини…
Олег Тягнибок: «Якби кожний чиновник мав у себе на столі «Кобзаря» і щодня прочитував бодай одну строфу, то Україна була б сьогодні зовсім іншою…
Напевно, мати Юрія Коптєва, який приїхав сюди із зарубіжжя, передала йому любов до своєї рідної землі. Ми – українці, ми – всі разом, нас – багато, ми – найкращі… І це повинні пам’ятати! Свого часу, після смерті Шевченка, київський генерал-губернатор Антоненко, бачачи, наскільки шевченківський дух може підніматися й давати силу для українця, давати енергію, сказав: «Из праха Шевченко выродилась великая шайка рьяных националистов»… Ми повинні пам’ятати, що дух Шевченка має сяяти, як сонце в небесах духовності, для кожного українця».
«Знаменно, що цей прекрасний пам’ятник відкривається такої сонячної днини, – відзначив у своїй короткій промові лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, секретар Національної спілки письменників України Михайло Слабошпицький. – Це ніби якийсь знак усім нам посилається… А отже, не все так безнадійно, як є сьогодні: не чути пострілів, але лунає громадянська війна… Сьогодні кожна політична сила намагається приватизувати величну постать Тараса Григоровича. Шевченко – це небо над Україною, і воно належить усім».
На ярмарку співали, танцювали, пили і їли, торгувалися і спродувалися… А працівники редакції «Сіверщини» проводили просвітницьку акцію: представляли українську книгу, розігрували безпрограшну лотерею для тих, хто передплатив «Сіверщину».
Сергій КОРДИК.
м.Прилуки.






Коментарі (0)
avatar