реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

ДУНАЙСЬКИЙ МЕДІА-ФОРУМ-2007

Кореспондент "Сіверщини" -- на Дунаї! На жаль, тема доцільності використання природних гирл українського Придунав’я не є однозначною. Здебільшого ця тема починає бути розмінною монетою різних політичних сил, котрі спекулюють на цьому. Необґрунтованими є претензії зі сторони Румунії щодо відновлення роботи українського гила Бистре, котре було багато століть суднохідним з порівнянням штучного румунського Сулінського каналу в заповідній зоні.
З 21 по 23 вересня на півдні Одеської області, в Придунав’ї, проходив Перший міжнародний Дунайський медіа-форум-2007 «Danube Media Forum 2007».
Його ініціатори - група журналістів авторитетних українських друкованих і електронних ЗМІ, підтримані Міністерствами закордонних справ, захисту навколишнього природного середовища, транспорту і зв'язку України, а також Одеською облдержадміністрацією.
Мета Форуму – це об'єктивне інформування української і міжнародної громадськості про проблеми збереження природних комплексів, розвитку транспорту і використання водних ресурсів Дунаю в нижній течії ріки, а саме використовуючи природні гирла дельти Дунаю, що розташовані на українській території.
До цієї проблематики виявили цікавість провідні суспільно-політичні і спеціальні (наприклад, транспортні, ділові) видання, канали радіо та телемовлення, інформаційні агентства України, Росії, Молдови, Польщі, Угорщини і навіть Китаю. Пояснення журналістам надавали фахівці держпідприємства "Дельта-Лоцман" (замовник проекту відновлення глибоководного суднового ходу "Дунай - Чорне море" в українській частині дельти ріки), науково-дослідних інститутів гідрологічної і гідробудівної, транспортної та екологічної спеціалізації, Дунайського біосферного заповідника, вчені, керівники територіальних громад придунайських районів і міст, міжнародних структур. Про свою позицію зможуть заявити громадські організації України і сусідніх країн, також запрошені на форум.
З час проведення Форуму, його учасники на катамарані "Кримська стріла" побували в українській частині дельти, і по трасі каналу через гирло Бистре виходили в Чорне море. В останній день Форуму присутні мали змогу побувати на місці розділення Дунаю на Тулчинське і Килійське гирла, після цього було пройдено до порту Тулча (Румунія) і румунського Сулінського каналу.
У ході дискусій на борту судна обговорювались питання функціонування і розвитку транспортного комплексу Нижнього Дунаю, його ролі для економіки регіону і місця в системі міжнародних транзитних перевезень, екологічної ситуації в дельті Дунаю і функціонування українських і румунських резерватів, перспектив українсько-румунської співпраці в цих сферах.
Цікавим, але закономірним фактом є й те, що запрошена румунська делегація не з’явилася на Форум.
Бо, може нема чого сказати? Бо, замість слів невдоволення в них немає документальних підтверджень?

Про це ми ще поговоримо…

З повагою
Олександр Майшев.

Фото: Олександр Майшев ©
"Європейська Україна"







Теги:О.Майшев, національні інтереси, Дунай


Читайте також



Коментарі (0)
avatar