реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Навар на папірцях

Навколо процедури видачі нових закордонних паспортів розгорівся новий скандал
Нещодавно колишній народний депутат Василь Грицак звинуватив підприємство «Ресурси-Документ» у фактичному грабуванні українців через пропозицію «пришвидшити» отримання закордонного паспорта. За його словами, керівництво ДП «Ресурси-Документ», комерційна структура при Міністерстві внутрішніх справ, створює штучний ажіотаж при видачі закордонних паспортів, фактично саботуючи державну програму з їх запровадження в Україні.
За словами екс-депутата, схема наживи компанії доволі проста. Громадянам України, які втратили надію отримати новий закордонний паспорт вчасно і відповідно до норм закону, пропонується користування платними послугами «Ресурси-Документ», де вартість документа становить $100 і вище. Більше того, практикується завищення вартості послуг. За підрахунками Грицака, «Ресурси-Документ» необґрунтовано піднімають ціну за свої послуги майже утричі. Нинішня вартість – 810 грн за 1 закордонний паспорт, виготовлений за негайним запитом, тоді як за всіма нормами вартість послуг з виготовлення документа становить 170 грн, а за негайним запитом – 340 грн. Тож залишається незрозумілим, за що громадяни України повинні переплачувати 470 грн.
Пан Грицак вважає, що за такою схемою «Ресурси-Документ» заробляють на рік до $30 млн, левова частка яких проходить повз державу. Водночас перехід України на виробництво і персоналізацію закордонних паспортів за технологією «ЕДАПС» розвалює звичні корупційні схеми та ставить під сумнів саму необхідність існування посередницької структури «Ресурси-Документ». Щорічно в Україні видається близько 800 тисяч закордонних паспортів, 300 тис. – через структури «Ресурси-Документ». «На кожному паспорті схема дає можливість заробити як мінімум $100. А якщо ще врахувати фактор хабарництва і те, що в прикордонних областях з людей беруть удвічі більше, можна уявити, на які суми грабують українців», – сказав журналістам колишній нардеп. На підтвердження правдивості своїх звинувачень він наводить конкретний факт – 27 липня до нього звернувся пан Юрій Прудников від імені «Ресурси-Документ», запропонувавши $1 млн за те, щоб той припинив писати депутатські запити щодо порушень у діяльності компанії, а також вплинув на Консорціум «ЕДАПС» із метою відмови від публічного просування паспортного проекту. Коли Грицак не погодився на пропозицію, Прудников почав погрожувати фізичною розправою.
--------------------------------------------------------------------------------
У питанні видачі закордонних паспортів є і добра новина. У липні у Відні відбулася конференція ОБСЄ. Її учасники оцінили український закордонний паспорт нового зразка як один із найкращих у світі – він став другим після швейцарського. Також на конференції йшлося про збирання біометричних даних для електронного паспорта. З першого січня 2015 р. Європейський Союз не пропускатиме на свою територію громадян, у яких не буде електронного паспорта.
--------------------------------------------------------------------------------

2 серпня 2007 року
Автор: Людмила Білинська

Джерело: Європейська Україна - Український Просвітницький Інститут
http://upi.org.ua/news/2007-08-02-377





Коментарі (0)
avatar