реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

130 років Миколі Ковалевському

3 вересня 1892 року на хуторі Іванівка Сосницького повіту Чернігівської губернії народився МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ КОВАЛЕВСЬКИЙ – міністр земельних справ УНР, політичний діяч, кооператор і публіцист, поет. Автор мемуарів, виданих в Австрії.

Великий хутір Іванівка був подарований гетьманом Б. Хмельницьким генеральному осавулові Війська Запорізького Івану Ковалевському, який був одним з довірених лиць гетьмана і брав участь у переговорах з князем Ракочієм і королем Карлом Ґуставом. Потім рід розселився – частина обрала Харківщину, частина лишилась на Чернігівщині, зокрема в Сосниці.

Навчався Ковалевський в Чернігівській гімназії. 1912 року закінчив гімназію в місті Радом (нині Польща). Далі освіту отримував на історико-філологічному факультеті Московського університету, економічному відділенні Київського комерційного інституту (не закінчив). Був активістом українських студентських громад.

1914 увійшов до Київського комітету українських есерів УПСР, співавтор проекту партійної програми, брав участь у підготовці демонстрації протесту проти заборони царатом святкування 100-річчя від дня народження Т. Шевченка. У лютому 1914 — ув'язнений, утримувався у Лук'янівській в'язниці, звільнений за браком доказів. Від кінця 1914 працював у кооперації на Полтавщині. 1916 прийнятий до Полтавського осередку Товариства українських поступовців, одночасно працював у Київському центрі українських есерів. Діяльний учасник установчого з'їзду УПСР 17-18 (4-5) квітня 1917, з липня — голова УПСР.

Під час роботи Всеукраїнського національного конгресу 1917 обраний членом Української Центральної Ради від Полтавської губернії та членом Малої Ради. У травні 1917 брав участь у переговорах делегації УЦР із Тимчасовим урядом у Петрограді. 10-16 червня 1917 брав активну участь у проведенні Першого Всеукраїнського селянського з'їзду де був обраний у ЦК новоутвореної Української селянської спілки. Очолював редколегію газети «Народна воля» — спільного органу Української селянської спілки і УПСР. У листопаді 1917 входив до складу Крайового комітету по охороні революції в Україні. У листопаді 1917- квітні 1918 — генеральний секретар продовольчих справ і міністр продовольчих справ Української Народної Республіки. У січні 1919 — депутат Трудового конгресу України. За Директорії УНР — міністр земельних справ в урядах С. Остапенка, Б. Мартоса, І. Мазепи.

З 1920-го — в еміграції. Спершу жив у Відні, очолював одну з груп УПСР. У 1927 переїхав у Варшаву, співробітничав з українськими і польськими часописами: «Літературно-науковий вістник» (Львів), варшавськими — «Biuletyń Polsko-Ukraiński», двомісячник «Sprawy Narodowościowe», квартальник «Wschód» та ін.; був дир. пресової «Agencji Telegraficznej Express»; співпрацював з Інститутом дослідження національних справ у Варшаві.
У роки Другої світової війни — у Румунії, був співредактором журналу «Наше життя» (Бухарест; 1940-42). Після Другої світової війни деякий час мешкав в Австрії; від 1950 — редактор агентства «Express-Pressedienst» (Інсбрук); голова Українського допомогового комітету в Австрії; брав участь у підготовці «Енциклопедії українознавства», співробітничав з Інститутом з вивчення СРСР у Мюнхені (Німеччина).

Брав участь у підготовці "Енциклопедії українознавства", співпрацював з Інститутом вивчення СРСР у Мюнхені (Німеччина). Помер в австрійському місті Інсбрук. Похований на Східному цвинтарі.

Таке насичене політично життя не сприяло тому, що Микола Ковалевський після поразки визвольної боротьби за соборну і самостійну Україну, мав бодай якусь можливість повернутись на рідну землю. Вона для нього, як і для Довженка, була краєм омріяним, але втраченим. Як і сам Микола Ковалевський був утраченим для поколінь українців, а історія Української Республіки машиною пропаганди радянського союзу була перетворена у свавілля націоналістів і класових ворогів, а отже табуйованою.

Дякуючи тому, що у 1991-му Союз розвалився, Україна почала повертати собі власних героїв і власну історію. Сьогодні, цьому дуже сприяє також й всесвітня мережа, адже дала доступ до великої кількості різноманітних архівів та електронних бібліотек, в т.ч. і зарубіжних.

Так було повернуто пам’ять про Миколу Ковалевського, міністра земельних справ УНР, про Віктора Соловія, будівничого судової системи УНР, правника С.Петлюри і архієпископа УАПЦ. Так помалу минувщина нашого краю отримує нові факти, барви і звучання.

Давайте сьогодні, у день 130-річчя Миколи Ковалевського, трішки зануримось у життя Сосниці за спогадами його юнацьких літ, викладених у книзі «При джерелах боротьби».

"Стара хата стояла на високому горбку над річкою Чепелихою, оточена рядком струнких тополь і великим садом. До цього хутору належав також ліс «Нестеренко» з великим озером Соколиним.
Господарка на цьому хуторі не була складна. Орної землі було небагато. Натомість багато було сіножатей і городини. Крім того на Чепелисі був невеличкий млин, до якого з’їздилися з навколишніх сіл селяне молот своє зерно: із Малого Устя, з Чащів, Слобідки та з великого козацького села Баба’. Душею всіх селян був мірошник Лехвір. Увечері він розкладав коло млина багаття і варив вечерю, найчастіше з дрібної риби, яку зловив в Чепелисі. Коло багаття збиралося селянське товариство і кожний оповідав про новини із своєї околиці. І так мірошник Лехвір був якби живою газетою цілої Сосницької околиці і мав найсвіжіші інформації з місцевого життя. Лехвір був з натури завше оптимістично налаштований. На цей його настрій, мабуть, найбільше впливало те, що люди звозили до нього збіжжя – це українське золото, і він мимоволі бачив життя з цієї позитивної сторони. Невеликого зросту, кремезний, з великою, завше скуйовдженою бородою й маленькими лисячими очима,
напівприкритими густими бровами, він для кожного знаходив сказати щось цікаве і підбадьорююче. Я часто малим хлопцем приєднувався вечорами до селянського товариства і чекав нетерпляче, коли Лехвір візьме свою велику дерев’яну ложку, щоб спробувати з великого казана, як смакує юшка. Це був знак, що можна буде зараз і мені спробувати. Темними осінніми вечорами багаття освітлювало стару будову млина й дерева над Чепелихою і надавало їм фантастичних контурів. Довкола сиділи різні люди, що день, то нові, з різних осель і балакали між собою – одні північним діалектом Полісся з дифтонгами, а другі старовинною говіркою, що залишилася ще з часів Гетьманщини. Цими вечорами часто приходив також старий дід Павло Палащенко – заможний селянин, що мав велику родину і часто допомагав нам у господарстві. Раз на рік, приблизно в червні місяці, йшов він пішки на «прощу» до Києва і, прощаючись, казав мені: «Прийду в другу неділю і принесу тобі гостинця з Києва». Я завше чекав на поворот діда Павла, а в той день, коли він мав вернути, я виходив далеко за хутір, щоб його зустріти. Дід Павло повертався завше точно на той день, коли казав, хоч дуже втомлений, але з радісною усмішкою шукав у своїй великій торбині за призначеним мені гостинцем і я не міг дочекатися, коли він уже гостинець знайде. Тоді він виймав урочисто маленький перстень із написом «Великомучениця Варвара», або щось подібне і настромляв мані на палець, кажучи: «Це з Лаври».

/…/ Ми ходили часто пішки до Сосниці. Дорога вела через розлогі луги, серед яких був невеликий дубовий ліс, що належав до нашого хутора. В цьому лісі стояв височезний старий дуб, що цей дуб має вже кілька сот років, тобто бачив також часи Гетьманщини, а може й часи татарського лихоліття. В Сосниці мешкав наш дядько Митрофан Сильвестрович Ковалевський». (М. КОВАЛЕВСЬКИЙ «ПРИ ДЖЕРЕЛАХ БОРОТЬБИ»)

Ольга ЯРМУШ



Теги:УНР, Сосниця, Микола Ковалевський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar