реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

ЖУРНАЛІСТСЬКЕ ДОСЛІДЖЕННЯ.Чи вистачить усім пенсії?

У кожної людини, котра наближається до пенсійного віку, виникають запитання, пов’язані з пенсійним забезпеченням, на які хотілось би одержати зрозумілі й доступні відповіді. А сьогодні, коли так активно заговорили про збільшення пенсійного віку, це питання особливо стало актуальним. «Сіверщина» на своїх сторінках надає змогу нашим читачам обговорити «пенсійну» ситуацію.

Пенсійна реформа

Так думають чернігівці

Ніна:

— Мені зараз 53 роки. Через два роки йтиму на пенсію. Якщо ще додати кілька років до цих двох, то виходить, що до нас влада ставитиметься не як до людей... Навіть вже в такі роки ніхто на роботу не бере, а де працюєш, то так і чекають, щоб звільнила комусь місце. А чому не зважають на те, що у наших жінок здоров’я немає такого, щоб працювати ще п’ять років? Та й у чоловіків — те ж саме. Дивіться, якими продуктами зараз наше населення напихають? Тільки і чуєш всюди, що одна хімія або домішки зі штучними, синтетичними наповнювачами в їжі… Чи не тому у нас люди після того, як йдуть на пенсію, живуть мало? Що це за вік — 12-13 років у середньому після пенсії живуть чоловіки? Нас, українців, незабаром занесуть до Книги рекордів Гіннеса через те, що масово вимираємо… То це взагалі абсурд — додавати ще пенсійний вік.

Ніна/div>


Володимир:
— Давайте дивитися на факти. Якщо взяти середній вік українця та сьогоднішній рівень життя в Україні, то навіть до існуючого пенсійного віку людей доживає дуже мало. Або, якщо і дожив хтось до пенсії, то пожити на пенсії довго не доведеться. І якщо додати п’ять років — то взагалі, я вважаю, слід її скасувати та й не вести дискусії — нехай люди жебрачать та виживають, як хочуть. Прості пенсіонери, зважаючи на сьогоднішні ціни, й так майже жебрачать. От Європа вимагає від нас, щоб пенсійний вік жіночий і чоловічий зрівняти. А подумали б вони, як живе жінка наша і європейська. Який тягар за все життя лягає на наших жінок і тих, які в Європі живуть. Європейська жінка за своє життя і половини цієї роботи, яку виконує наша жінка, не зробить… А різні розмови з цього питання — щоб пенсію отримували пізніше на п’ять років — то знущання над нашими людьми. Та й загалом — у нашому суспільстві завжди експерименти якісь здійснювали. Це було завжди і, як ми бачимо, є й зараз. І якщо вже вести мову про підвищення пенсійного віку, то треба спочатку рівень жит


Володимир

Світлана:
— Рівень життя у нас такий, що, коли говорять про те, аби наші люди отримували пенсію на кілька років пізніше, мені страшно стає. Хіба можна це робити зараз, коли і так більше половини людей помирає, ледь оформивши пенсію, або й взагалі не доживають до пенсійного віку? А якщо збільшити вік, то про що можна вести мову взагалі?


Світлана

Тетяна:
— При нашій роботі (жінки, до яких я підійшов, довбали ломами лід біля магазину «Дитячий світ», що в центрі Чернігова — авт.) треба змінювати пенсійний вік, але не в той бік, про який зараз тільки й говорять. Я і мої подруги категорично проти того, щоб пізніше 55 років йти на пенсію. Тут іноді думаєш, як дожити до цієї пенсії і чи вдасться коли маєш таку роботу?


Тетяна

Українські реалії
Ото пенсії!

В Україні — 13,5 млн. пенсіонерів. У середньому вони отримують 874 грн на місяць.
Однак частина з них, близько 1 млн, має підвищені виплати. Найбільше — понад 10 тисяч грн — одержують колишні народні депутати (вони в середньому отримують 15 тисяч гривень на місяць), урядовці та представники правосуддя.

Цікава статистика

Пенсія районного судді

Згідно із законодавством суддя знаходиться на довічному утриманні держави. Український суддя районного масштабу в Чернігівській області, наприклад, отримує пенсію в середньому 6 тисяч 780 гривень.

Просто цифра
Слід порівняти

Доходи українців за півроку у 2008 році зросли на 45 відсотків — зате продукти у нас подорожчали у цей же період у шість разів більше, ніж у Європі.

Офіційно
Знецінені пенсійні виплати

Для підвищення цін існує кілька причин. Друкування додаткових грошей — одна з основних. Лише за відкритими даними Національного банку України, від початку минулого року для уряду було надруковано щонайменше 30 мільярдів гривень.
За даними оцінки інфляції Держкомстату, можна вирахувати, як знецінилися гроші від 2004 року. Виявилося, що таке знецінення відбулося у 2,14 разу. Тобто нинішня мінімальна пенсія вартує менше, ніж 295 грн 2004 року, з яких і почалася «гонка підвищення пенсій».

Цікавий факт
Пенсійна дискримінація

За даними Інституту демографії й соціальних досліджень НАНУ, сьогодні в Україні, якщо заробітна плата жінок становить 75% від середньої зарплати чоловіків, то пенсія – 68%.

Пенсійна статистика

Скільки пенсіонерів на Чернігівщині?

За даними Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області, в районах, містах та районах м. Чернігова на обліку перебуває 386038 пенсіонерів, у тому числі:
- 291223 особи отримують пенсію за віком;
- 50769 особи отримують пенсію зі інвалідністю;
- 22200 осіб отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника;
- 17708 осіб отримують пенсію за вислугу років;
- 4105 осіб отримують соціальні пенсії;
- 33 особам проводиться виплата щомісячного довічного грошового утримання суддям.

Із загальної чисельності пенсіонерів:
- 10171 – це інваліди війни та особи, прирівняні до інвалідів війни, в тому числі:
• 4603 інваліди І групи;
• 3376 інвалідів ІІ групи;
• 2192 інваліди ІІІ групи;
- 4379 – учасники бойових дій;
- 73411 – учасників війни;
- 4663 – членів сімей загиблих ветеранів війни;
- 14810 – членів сімей померлих ветеранів війни;
- 2469 – ліквідатори аварії на ЧАЕС.
Крім того, 132 особи отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника за померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Яка статистика пенсіонерів за категоріями?

Пенсії призначаються за різними законами.
Найбільша кількість пенсіонерів отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» — 349813 осіб, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» — 23710 пенсіонер, Закону України «Про пенсійне забезпечення» отримують пенсію 5147 пенсіонерів, Закону України «Про державну службу» — 3022 пенсіонери, Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» — 2971 пенсіонер, Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» — 552 пенсіонери, Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» — 529 пенсіонерів, Закону України «Про прокуратуру» — 132 пенсіонери, Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» — 98 пенсіонерів, Закону України «Про статус суддів» — 33 пенсіонери, Положення про помічника-консультанта народного депутата України — 9 пенсіонерів, Закону України «Про Національний банк України» — 8 пенсіонерів, Закону України «Про статус народного депутата України» — 7 пенсіонерів, Закону України «Про судову експертизу» — 5 пенсіонерів, Митного Кодексу України – 2 пенсіонери.

Більш детально про пенсії — в газеті «Сіверщина» від 8 квітня п.р.

Дослідження здійснював Сергій КОРДИК







Теги:реформа, пенсія, пенсії, ЖУРНАЛІСТСЬКЕ, Дослідження, возраст, усім, вік, вистачить, пенсия


Читайте також



Коментарі (0)
avatar