реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Лазня по-корюківськи

Приватний готель, лазня відкрилися, працюють і приносять дохід своїй власниці Вірі Пігаревій у Корюківці.
Віра Олександрівна — корінна корюківчанка, вирішила зайнятися своєю справою.
За власні кошти найняла робітників, що збудували їй лазню, будівництво обійшлося у 40 тисяч гривень, переобладнала будинок. Тепер у ньому можна прийняти 14 постояльців, коштує ночівля 35 гривень за добу.
Того вечора у лазню до пані Віри якраз навідалися її клієнти – бухгалтерки місцевих підприємств, у готелі лаштували вечерю для працівників «Укртелекому», що приїхали до Корюківки із Чернігова. Якби не цей готель, ще невідомо де довелося б їм ночувати, винаймати квартири чи тинятися по якихось радянського типу нічліжках.
Господиня запропонувала мені відвідати лазню, я ж не зміг відмовитися. Щоб потрапити до потрібного об’єкта, довелося пройти повз здоровенну собацюру Ніку лагідну до друзів, і смертельно небезпечну для ворогів ідеальну представницю породи московських.
Ну ось і все — лазня! Жар, холодний душ, чистота і можливість безкоштовно випити чаю з трав, зібраних дбайливою господинею.
— З яких трав Ви готуєте чай? — запитав я.
— Збір із особисто мною зібраних трав — чорниця, листя смородини, листя малини, звіробій, м’ята.
Телефон для всіх, хто бажає відпочити з комфортом та користю для здоров’я: (093) 39-407-51.
У лазні парився Олександр ЯСЕНЧУК

Корисні поради від спеціалістів
Чи потрібно перед початком відвідування лазні проконсультуватися з лікарем?
— Бажано, якщо ви бережно ставитесь до свого здоров’я. Не можна відвідувати лазню жінкам з такою хворобою, як мастопатія. Обов’язково потрібна консультація лікаря, якщо людина має захворювання шкіри. Якщо є хвороби внутрішніх органів, не можна купатись у басейні.
— З чого почати?
— Потрібно привчати себе до спеки поступово. Не варто, наприклад, під час першого візиту до парильні залізати на верхню полицю. Краще посидіти нижче і як слід погрітись. А якщо важко дихати, потрібно піднести до обличчя розпарений віник — так набагато легше вдихати повітря.
Не варто засмучуватись, якщо банний жар «не пробирає». З новачками таке часто буває. Вийдіть у передбанник, трішки відпочиньте і випийте чорного чи зеленого чаю. От побачите — піт поллється струмками, а шкіра стане м’якшою. А раз так, то значить, настав час братись за щітки, скребки і, не поспішаючи, акуратно «зняти» з себе бруд. Завдяки такій процедурі пори відкриються, пара буде проникати в них глибоко і змусить активно працювати серце і судини. Посидіть ще декілька хвилин і тільки після цього виходьте з парної. Тепер щедро намильте мочалку, пройдіться нею по всьому тілу, а потім ополосніться спочатку гарячою, а потім холодною водою — шкіра почне дихати! Далі обмотайтесь махровим рушником, знову випийте чаю (бажано з лимоном і медом) і повторіть все знову.
— Чи можна знаходитись у лазні без головного убору?
— Коли температура голови більша, ніж температура тіла, з’являється головний біль. Річ у тому, що голова прогрівається набагато скоріше за тіло, до того ж висока температура згубно впливає на волосся. Так що краще одягати бавовняну шапку.
— Багато хто плутає такі поняття, як лазня і сауна. Яка між ними різниця?
— Лазня — це вологий пар, насичений киснем. У сауні ж повітря сухе.
— Який віник використовувати найкраще?
— Березовий віник — дезінфікує. Всі корисні речовини при контакті з тілом потрапляють всередину. Дубовий віник — комора дубильних речовин. До того ж він додає сили й енергії. За дубом давно помічена така властивість, як ділитися з людьми хорошою енергією.
— Чи потрібно намочуватись перед тим, як заходити в парильні?
— Обов’язково. Потрібно очистити тіло, щоб відкрились пори і оздоровчий ефект від лазні був сильнішим.
— Які хвороби можна вилікувати в бані?
— Майже всі, насамперед ті, які стосуються кісток. Лікується навіть печінка та нирки, проходить гайморит. Після інфаркту лікарі призначають лазню як реабілітаційний захід! Просто період перебування в парильній повинен бути зменшений, заходити треба декілька разів і бажано під наглядом лікаря. До речі, перед відвіданням парильні намазуйте хворі місця медом.
— З якого віку можна привчати до лазні дітей?
— Вже з трьох-чотирьох років дітей можна поступово привчати до лазні. Але не завадить консультація з педіатром.
— Як часто потрібно відвідувати лазню?
— Оптимальний варіант — один раз на тиждень. Потрібно призвичаїти своє тіло. До речі, люди, які часто відвідують лазню, практично не хворіють на грип. І взагалі хворіють дуже рідко.
— Алкогольні напої вживати не можна. А як щодо пива?
— Пиво можна, але після лазні. І не холодне! Можна полити пиво на камінь та вдихати цей аромат. Оскільки при відвідуванні лазні організм через потовиділення втрачає вологу, потрібно багато пити — але краще мінеральну воду, чай, соки без цукру.
Газета «Рівне вечірнє»




Теги:чай, Готель, лазня, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar