реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Батько ГОП-АРТу в «Інтермеццо». Фотозвіт

21 березня, у неділю, о 17.00, у культурно-мистецькому центрі "Інтермеццо" (м. Чернігів, вул. Шевченка, 9) відкрилась виставка єдиного в Україні представника оригінального мистецького стилю ГОП-АРТ (Гопницький Окультний Патос + Абсурдна Рекреаційна Тантра) Олега Синельника.

З 1995 року майстер працює в цьому незвичному стилі, який він створив спільно зі своїм вчителем, відомим чернігівським художником М.О.Небилицею.
Для багатьох Олег Синельник відомий як талановитий художник-ілюстратор, графічні малюнки якого прикрашають відомі чернігівські та столичні газети, журнали, інтернет-сайти, книги сучасних українських авторів. Живописні картини Олега мають в своїх приватних зібраннях громадяни Росії, США, Німеччини, Італії, Ізраїлю, Чехії, Канади. Також він творець культу «Тупо»

- «Філософським підгрунтям живої традиції ГОП-АРТ, - розповідає Олег Синельник, - батьком якої аз єсмь, є ірософія. Ірософія - це, так би мовити, сучасна юродська мудрість (від якої, до речі, походить прадавнє слово "юмур", яке згодом перетворилося на "гумор"), яка провіщує нам, що всім на цьому керував, керує й керуватиме принцип "тупо". А отже - кожна дія, кожен наш крок на шляху до звільнення від кайданів Кари (на Сході її називають "кармою") має максимально відповідати цьому принципові. Тупо-роблення веде нас до Безкарності й чимось подібне і до Великого Роблення алхіміків, і до священного роблення ісихастів, даоських та інших духовних практик, які застосовуються в сучасному світі. Також можна сказати, що тупо-роблення в ГОП-АРТі – це його наріжний камінь, альфа й мольфа, "великий кидок".
Тож поплічники культу "Тупо", крокуючи шляхетним "Шляхом тупо-роба", займаються, власне, самопровокуванням, впливають на самих себе радикально провокативними засобами, здійснюють дії, що здаються обивателю абсурдними, на межі безумства, і усе це - з метою саморозвитку, з акмеологічною метою».
Розповів митець і про подальші творчі плани.
- «План лише один - надалі поширювати та розробляти ірософсько-релігійні підвалини містичного культу «Тупо», доки принцип "тупо" не стане державотворчим, а ГОП-АРТ витіснить сучасне псевдомистецтво в найвіддаленіший куток Всесвіту. І це не випадково, бо один із базових ірософських принципів життя - це активна іронія, як спосіб протистояти зовнішньому тискові умовностей. Це певною мірою філософський камінь, який будучи доданим у будь-який компонент, материальний чи нематеріальний, породжує все ж таки золото. Тому ірософ має рідкісну здатність створювати із лайна цукерки, причому золоті, які хоч і неможливо, та й не треба, розгризти, зате вони можуть лежати в музеї й тішити око.

Під час відкриття виставки митець здійснив мистецький перформенс. Обома руками зробив подарунковий напис на аркуші паперу. Даний витвір мистецтва придбав під час аукціону за 100 гривень чернігівський журналіст Владислав Савенок.
Незадовго перед тим персональну виставку Олега Синельника у художньому музеї заборонили через «надмірну порнографічність» його картин. Насправді ж причиною заборони, за словами Олега, стала його картина «Сало у шоколаді», у якій хтось вгадав себе із владної верхівки області.

Прес-служба
культурно-мистецького центру
«Інтермеццо»









Коментарі (0)
avatar