реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Повінь: як рятуватися?

[ Знову нагадуємо населенню, як діяти у зоні раптового затоплення. Тільки у випадках прориву гребель, крижаних заторів і ґрунтових перемичок у верхів’ях рік повінь може відбутися миттєво.

В інших випадках існує більший або менший резерв часу, що дозволяє зреагувати на загрозу затоплення. Під час затяжної негоди на низьких річкових берегах краще не зупинятися. Особливо небезпечно під час тривалої негоди переправлятися вбрід через водойми. Додаткові обсяги води значно зменшують прохідність водойм. І тому навіть перевірена ділянка шляху швидко може стати непрохідною і вкрай небезпечною.

Люди, котрі проживають у небезпечних зонах поблизу водойм, у низинах і у зонах можливого затоплення повинні бути особливо уважними. Необхідно стежити за прогнозами синоптиків і повідомленнями рятувальних служб.

При загрозі виникнення повені необхідно забрати з місць, які наповнюються водою (наприклад, підвали та льохи), речі і продукти. Їх краще тримати в сухих місцях, куди воді важко проникнути, тому що навіть у випадку невеликих опадів вони можуть бути зіпсовані.

Також потрібно заздалегідь подбати про свійських тварин. У випадку повені тварини, що опиняються в обмеженому просторі або на прив’язі, гинуть, навіть незважаючи на те, що більшість із них природжені плавці.

Під час повені потрібно уважно слухати інформацію про її розвиток та інструкції про порядок дій. Не користуватися без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв’язку з вами.

Найважливіше – не піддаватися паніці й заспокоїти інших! Намагатися зберігати самоконтроль і чіткість дій.

При евакуації необхідно виконати наступні дії: відключити електропостачання й виключити газ; закрити всі двері й вікна, та, взявши необхідні речі, слідувати в безпечні місця.

За необхідності – скористатися допомогою рятувальних служб. При раптовій повені треба, прихопивши з собою теплий і бажано водонепроникний одяг, ковдри, їжу та документи, піднятися на найбільш піднесені місця рельєфу, про які відомо, що вони ніколи не затоплювалися. Якщо це неможливо, варто піднятися на верхні поверхи й горища будинків. Причому вибирати тільки капітальні й найбільш міцні, здатні довше протистояти стихії.

При збільшенні рівня води варто вибратися на дахи. При подальшому прибуванні води – на верхівки дахів. Дотримуватися спеціальних заходів безпеки необхідно і після повені.

Повертатися додому треба обережно, остерігаючись обірваних і провислих електричних проводів, ушкоджених газових магістралей. Перед тим, як увійти до будинку, необхідно переконатися, що його конструкція не розхиталася під дією водяної стихії. Потім, просушити його, відкривши всі вікна та двері.

Користуватися газом, електрикою та каналізацією можна, лише одержавши дозвіл комунальних служб. До електричних проводів і розеток узагалі краще не наближатися до їхнього повного висихання. Після повені контакти з електрикою вкрай небажані через підвищену вологість повітря та великий вміст вологи в ґрунті.

Інша небезпека – епідеміологічна. Вона пов’язана з масовою загибеллю та розкладанням тіл тварин. Із метою запобігання отруєнь знайдені у воді продукти для приготування їжі використовувати не можна, так само як і паводкову воду. Майте наувазі: попереджений – отже озброєний.

Управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради.

Курси цивільної оборони м. Чернігів.
-----------------




Теги:прогнози синоптиків, небезпечні зони, Повінь, прибування води, водойми, паніка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar