реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Інавгурація -- ворожіння на кістках

Саме так перекладається чуже нам слово, яке українці чують так широко уже вп"яте: четвертий Президент України склав присягу на вірність народу України. Зверніть увагу: ЧЕТВЕРТИЙ Президент. Що саме по собі уже підтверджує: Україна, як незалежна держава, відбулася. Щоб там не каркали з московських боліт... Зрештою, той же Янукович заявив, що не буде проросійським Президентом, а таки проукраїнським.

Будь-яке ворожіння має смисли, сенси -- явні і приховані. Скажімо, обвал двох засновників Києва -- Щека і Хорива з їх пам"ятника, попри те, що Кий і Либідь встояли, це символи чи ні? Залишимо гадати містикам... Або те, що Януковича, коли він йшов до зали присяги, майже прищемили двері...

Більш важливим є те, що казав новозаприсяжений Президент. З одного боку він заявив, що виконає передвиборчі обіцянки ( і другу державну мову також?), з іншого -- закликав до консолідації. Для ритуалу? Та сказав він дуже цікаву фразу -- мовляв, період первинного накопичення капіталу в Україні закінчився і треба будувати індустріальне суспільство. Архітектори і бандиткуваті творці того дикого капіталізму сиділи в той час у залі Верховної Ради. І Янукович та його команда зрозуміли, що їх треба приводити до цивілізованого вигляду? А це не тільки не їздити в Європу у черевиках зі страусів, це -- змінити ментальність. Із злодійкуватої -- на українську, сиріч європейську.

До речІ, відмова Ющенка, Кравчука, Юлії Тимошенко та депутатів -- бютівців бути просто присутніми на інавгурації це також не по-європейськи. І не по-державному.

Янукович декларує європейські устремління, але благословляти його прилетів московський патріарх Кіріл. Звісно, ніхто й не претендував, щоб благословення надавав київський Патріарх, але ж приїзд іноземного ієрарха при живому митрополитові Володимиру Сабодану -- це образа не тільки немічного митрополита, але й багатьох православних. Цього не розуміє його радниця Г.Герман? Чи навпаки -- розуміє занадто добре... До речі, мотивація -- мовляв, Янукович належить до російської церкви, тому й такий благословляючий -- не підходить. Адже, якщо би Президентом став греко-католик Арсеній Яценюк, то не став би ж запрошувати Папу Римського?!

Та найбільше мене потішила у всьому цьому ворожінні на кістках єврокомісарша баронеса Аштон -- вона, бачте, приїхала з обіцянкою майбутнього членства України в ЄС. Коли Ющенко йшов до тої Європи з розчахнутим серцем -- йому плювали в очі ( смішки президента Франції Саркозі, відмова надати безвізовий режим тощо). Тепер же Європа налякалася поверненню України до Росії і знову нас треба використати у розмінній грі з Москвою.

...Ворожать наші воріженьки. А Україна зачаєна глухими снігами. І вслухається -- ви знаєте, що зараз росте нечуйвітер волохатенький?

Василь ЧЕПУРНИЙ

На фото з газети "День": В. Янукович цілує перстень, подарований московським патріархом Кірілом.




Теги:Саркозі, Янукович, інавгурація, Ющенко, Сабодан, патріарх Кіріл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar