реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Іменини Мезинського заповідника

10 лютого виповнилося 4 роки Мезинському Національному природному парку, що був створений в Коропському районі згідно Указу Президента України на базі ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Рихлівська дача», ландшафтних заказників місцевого значення «Мезинська Швейцарія», урочищ «Криничне», «Жуків яр», «Змєєвщина», «Свердловський», ботанічного заказника «Дубравка».

Його мета – збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних природних комплексів Полісся, які мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення в регіоні.
Велика різноманітність рослинного і тваринного світу в поєднанні з мальовничим ландшафтом, археологічними і історичними пам’ятками, відсутність великих промислових центрів, значних забруднень і привабливість території парку для регламентованої рекреації та зеленого туризму обумовлюють її наукову, екологічну та рекреаційну цінність.

Загальна площа парку становить 31035,2 га, з яких 8543,9 га надані парку у постійне користування.
Територія парку розташована в басейні р. Десна і являє собою підвищену рівнину, дуже розчленовану ярами та балками вкритими лісами. В заплаві р. Десна зосереджені значні площі лук. На території парку багато озер серед яких найбільшим є озеро Хатинь, площею 50 га.
Все це обумовлює і значну флористичну та фауністичну різноманітність. Багатий та різноманітний і тваринний світ парку. На території Мезинського національного природного парку виявлено ряд червонокнижних видів рослин, видів рідкісних для Українського Полісся та більше 20 регіонально рідкісних видів.

Окрім унікальних природних комплексів та об’єктів на території парку близько 50 пам’яток археології. Серед них знаменита Мезинська палеолітична стоянка, що існувала майже 20 тисяч років тому. У 1908 році на ній виявлено житла мисливців на мамонтів. Цінними є знахідки творів найдавнішого мистецтва – орнаментовані статуетки з бивня мамонта, меандрові браслети, цілий набір музичних інструментів з кісток тварин, розфарбованих первісними музиками. Нині на місці стоянки діє археологічний музей, який вже 40 років очолює краєзнавець Василь Кириленко, який за свою багаторічну та самовіддану працю був відзначений державною нагородою. Розпорядженням Кабінету Міністрів України у травні 2008 року будівля Мезинського народного археологічного музею (будинок побудований в 18 ст., з 1968 р. в будинку розташовано Музей) зі спільної власності територіальних громад Коропського району був переданий в державну власність – Мезинському національному природному парку. З передачею Музею до Мезинського національного природного парку з’явилась реальна можливість провести відповідні роботи та відкрити нову сторінку в його історії.

Доповнюють визначні місця парку близько трьох десятків пам’яток історії та культури. Різні епохи та археологічні культури представлені у пам’ятках сіл Бужанка, Курилівка, Свердловка, Радичів, Черешеньки.
За Десною видніє палац фельдмаршала Петра Рум’янцева-Задунайського у селі Вишеньки, споруджений з нагоди приїзду в Україну 1786 року імператриці Катерини ІІ. Використання східних і готичних архітектурних форм надає будівлі романтичного вигляду, що нагадувало події російсько-турецької війни, в яких брав участь полководець.
У селі Будище знаходиться могила видатного російського ботаніка Іллі Борщова (1833 – 1878 р.р.).
Здається, саме тут вийшла на прогулянку історія, та й спинилася, зачарована красою заповідного куточка Придесення. Кожен, хто буває тут, відчуває прадавній вітер століть із часів палеоліту аж до наших днів. Тут так близько сходяться епохи і так легко дихається сивою давниною.

Парк є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення що входить до складу природно-заповідного фонду України і охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.
На виконання покладених на парк завдань успішно працює його колектив. Працівниками служби державної охорони Мезинського національного природного парку проводяться щоденні патрулювання території парку з метою попередження та припинення порушень природоохоронного законодавства. Відділом науки, екоосвіти та рекреації спільно з науковцями проводиться різноманітна науково-дослідна робота по вивченню рослинного та тваринного світу, археологічні та етнографічні дослідження. Ведеться Літопис природи Мезинського національного природного парку.
В адміністративному приміщенні парку створено музей природи, де міститься інформація про його територію, її кліматичні, географічні та інші особливості, а також колекції комах, мохів та геологічних матеріалів.

Рекреаційна діяльність Мезинського НПП спрямована на розвиток екскурсійного та туристичного напрямку. Біля с. Мезин облаштований рекреаційний пункт ,,Старий лісосплав”, який добре підходить як для короткочасного відпочинку, так і для кемпінгу. Проведена підготовча робота для створення рекреаційного пункту біля с. Розльоти. Передбачено створення місць для пікніків, кемпінгу, пляжів, оглядових майданчиків. Проводиться збір матеріалів у населення для створення етнографічних кімнат на базі природоохоронних відділень НПП. Розглядається можливість створення етнографічно-рекреаційного комплексу в с. Курилівка, будинку туриста в с. Мезин. Планується облаштування кімнат для відпочинку у будинку туриста «Затишок» в с. Городище.
Неможливо переоцінити і еколого-освітню роботу Мезинського національного природного парку. Засновано періодичне видання Вісника Мезинського НПП «Мезинський край», випускаються різноманітні буклети, проводяться екологічно освітні акції та заходи.

Джерело інформації: Дадашева Т.Г. – начальник сектору заповідної справи та екомережі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області

Фотоматеріали надані Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області (автор – Онищенко О.С.) та дирекцією Мезинського національного природного парку.









Теги:фауна, заповідник, флора, Десна, мезин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar