реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Браконьєрство наступає, а дикі тварини знищують сільськогосподарську продукцію – стверджує прокуратура Чернігівської області

Прокуратура Чернігівської області оскаржила до суду виділення 8,5 тис. га мисливських угідь у користування ТОВ “Спеціалізоване мисливське підприємство “Максим”. Угіддя виділені рішенням Чернігівської обласної ради у вересні 2009 року.

Комерційна структура одержала їх у користування на 25 років з правом ведення мисливського господарства і користування тваринним світом.
Угіддя розташовані на землях, функціїї власника яких, згідно законодавства, здійснюють Козелецька райдержадміністрація та Максимська сільська рада Козелецького району. Крім того, на території виділених мисливських угідь налічується 508 землевласників з числа громадян, які отримали державні акти на право власності на землю.
Прокурорською перевіркою встановлено, що ні сільська рада, ні мешканці сіл Максим, Соколівка, Лебедівка, як власники земельних ділянок, не давали згоди на надання мисливському підприємству в користування угідь, розташованих на їх територіях. Згідно чинного законодавства, відносини між власниками або користувачами земельних ділянок і користувачами мисливських угідь регулюються відповідними договорами, однак жодного такого договору не укладено.
За скаргами місцевих жителів, при веденні своєї діяльності мисливське господарство також грубо порушує інтереси власників земельних паїв та місцевих жителів. Зокрема, межеві знаки про належність земель цьому ТОВ проставлені впритул до населених пунктів, а подекуди – у їх центрі.
Штучно створена концентрація диких тварин призводить до знищення сільгосппродукції селян, які ведуть підсобне господарство. Полювання ведеться забороненими методами: вночі, з веж, з-під фар, ближче 200 метрів від сіл.
Перевіркою встановлено й інші порушення в організації діяльності мисливського товариства. Попри те, що користування мисливськими угіддями в Україні є платним, у даному випадку розмір та порядок внесення цієї плати відповідним договором з Чернігівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства не передбачені. Не створено в цьому товаристві і єгерської служби та не виконано ще багатьох вимог Закону України “Про мисливське господарство та полювання”. Невідомо навіть, хто господарює в лісі діє від імені арендатора лісових угідь: відповідно до даних районного центру зайнятості, працівники в цьому підприємства відсутні.
Позов прокуратури про визнання незаконним рішення облради та укладеного на його підставі договору про умови ведення мисливського господарства подано в інтересах держави та соціально незахищених мешканців згаданих сіл.
Прес-служба прокуратури Чернігівської області



Теги:сільська рада, Максимська, мисливство, ліси, райдержадміністрація, Козелецька, Козелецький, район, угіддяугіддя


Читайте також



Коментарі (0)
avatar