реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Бази НАТО і брехливі уста

Новорічні подарунки від ревнителів «канонічного православ’я»
Останнім часом ряд вітчизняних і зарубіжних Інтернет-видань намагаються привернути увагу своїх читачів до ситуації навколо розташованої в Чернігові Катерининської церкви. Наприклад, 31 грудня 2009 року російське інформагентство “Русская линия” опублікувало на власному сайті інтерв’ю з ієреєм УПЦ О.Лєдовим, який виступає одним з організаторів “молитовного стояння” під стінами чернігівської православної святині, зведеної у ХVII cт. на честь козацької звитяги.

У відповідях на запитання російських журналістів цей священнослужитель у викривленій формі подає інформацію про події, які відбуваються навколо храму, відтоді як рішенням голови Чернігівської облдержадміністрації від 5 квітня 2006 року він був переданий у користування приналежній до Київського Патріархату козацькій православній громаді Великомучениці Катерини. Більше того, інтерв’ю О.Лєдового містить образи на адресу опонентів, провокує протистояння між віруючими двох найбільших гілок досі роз’єднаного українського православ’я. Зокрема, він безапеляційно заявляє, що “раскольники-филаретовцы захватили храм и оскверняют его своими “служениями”, а біля нього “проводятся парады фашистов и националистов, которые кричат “Смерть москалям!”, “Москалей на ножи!”, “Геть московским попам!”. Окремі місця інтерв’ю представника “канонічної” УПЦ насичені відвертими домислами та інсинуаціями про каністри з бензином, за допомогою якого, начебто, хотіли спалити намети учасників “молитовного стояння”, про дев’ять загиблих під час міфічної спроби “українських націоналістів” підірвати зазначений намет тощо. Відвертою нісенітницею є заява О.Лєдового про те, що “в Чернигове, поближе к Москве, планируется создание крупной базы НАТО”. Його справжні наміри розкриває фінальна частина інтерв’ю: “нам нужна информационная поддержка, ведь почти никто в России и не знает, что мы здесь противостоим силам зла”.

Відверта конфліктна складова “одкровення” ієрея УПЦ О.Лєдового викликала справедливе обурення не лише членів козацької православної громади Великомучениці Катерини, чиї права на культову споруду підтвердили численні рішення різних судових інстанцій, але й віруючих інших конфесій регіону. Згодом редакція сайту “Молитвенного стояния у стен храма Святой Великомученицы Єкатерины” у недолугий спосіб спробувала згладити ситуацію, відмежувавшись від інтерв’ю інформагентству “Русская линия”.

Проте вже 4 січня 2010 року О.Лєдовой “з братією” повністю розкрив свої карти, оприлюднивши на сторінках того ж таки сайту “Молитвенного стояния у стен храма Святой Великомученицы Єкатерины” звернення до Московського патріарха Кіріла (Гундяєва). У ньому, по-суті, повторені основні тези інтерв’ю інформагентству “Русская линия”, за винятком відверто фантастичних сюжетів. Необхідність підготовки звернення його автори пояснили тим, що “в ближайшее время состоятся выборы Президента Украины, очевидно, что власть в стране поменяется”. З огляду на це, О.Лєдовой закликає Московського патріарха надати учасникам “молитовного стояння” необхідну “молитвенную помощь, содействие и защиту”.

Таким чином, подібні публікації російських і українських Інтернет-видань, які тісно пов’язані із так званим “канонічним російським православ’ям”, свідомо розпалюють міжконфесійну ворожнечу та поглиблюють розкол в українському православ’ї. Це відбувається в той час, коли представники різних православних церков намагаються відновити діалог про шляхи створення Єдиної помісної православної церкви в Україні, а звернення до Предстоятеля РПЦ руйнують цю крихку перспективу. У такий спосіб організатори указаних публікацій та ортодоксально налаштована частина духовенства УПЦ виношують наміри навіки залишити українське православ’я у силовому полі так званого “Русского мира”, за збереження якого й виступає Московський патріарх Кіріл.

Олександр ЯСЕНЧУК
На фото з сайту "Високий Вал" ординські намети УПЦ МП, що димлять біля козацької православної церкви св.Катерини.




Теги:Русская линия, УПЦ МП, Катерининська церква, раскольники-филаретовци, рука Москви, патріарх Кіріл


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
А хто розрізав один московський намет? І чому один? Викурити б їх димом, як ос кусючих, на мороз!
avatar
2
Якщо "рускій мір", створюваний патріархом Кірілом Ґундяєвим, має такий вигляд, як намети з його патретом біля Катерининки, то явно українцям у той "мір" не захочеться. А силою вже не заженуть. Тож доведеться пану Лєдовому (який він священик, якщо проклинає?!) куковать де-небудь на безмежних сибірських просторах Расєї. Якщо, звичайно, там його не пришиють китайці.
avatar
3
Треба до них туда Беркут підгнати. Буде хлопцям-беркутівцям тренування в майже бойовій обстановці.
avatar