реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

ВИБОРИ 2010: боротьба за публічність і відкритість виборчого процесу у Чернігові(оновлено)

24 грудня ц. р. вкотре поспіль в кімнаті №6 міського палацу культури під головуванням заступника голови окружної виборчої комісії Колесника В.І. від кандидата на пост Президента України В.Литвина, а не голови цієї комісії Фєтісова А.П. від кандидата на пост Президента України С.Тігіпка, відбулося вже сьоме засідання ОВК №208.
Як і на усіх попередніх засіданнях ОВК були відсутні представники будь-яких ЗМІ.
На запрошення довіреної особи на засідання нарешті завітали міжнародні спостерігачі з Росії і Білорусі, які, мабуть, були вражені «розгулом керованої демократії» щодо публічності і відкритості виборчого процесу в ОВК №208.
Отже, після розгляду усіх питань порядку денного, засідання ОВК продовжило плідно працювати під назвою «Різне».
До речі, на всіх попередніх засіданнях ОВК №208 будь-які спроби чи довіреної особи, чи членів ОВК розглянути заяви, звернення на засіданні ОВК і прийняти по ним рішення, завжди «наривалися» на «авторитетне» заперечення збоку члена ОВК від кандидата на пост Президента України В. Симоненка, багаторазового депутата міськради і члена ОВК у 2007 році від КПУ Солдатова В.В.: «У «Різному» рішення не приймаються.» Це ствердження завжди раніше одностайно підтримувалось більшістю, що сформувалась навколо керівництва ОВК.
Спочатку за спільною ініціативою членів ДВК від кандидата на пост Президента України В. Януковича Лісовця С.М та Сердюка В.А. від кандидата на пост Президента України П. Симоненка, у питанні «Різне» рішенням ОВК було «засвідчено факт невиконання обов'язків членом ОВК №208 від кандидата на пост Президента України» Рябоконь О.В. - Шаповалом А.О.

Ще одне таке «засвідчення» і повноваження цього члена ОВК №208 ЦВК може достроково припинити.
Далі більше. За ініціативою того ж Лісовця С.М., активно підтриману пропозицією члена ДВК від кандидата на пост Президента України О. Тягнибока Іванчика С.В. (цитата з Протоколу №7 засідання ОВК №208 від 24 грудня 2009 року) «який запропонував поставити на голосування рішення про позбавлення права бути присутнім на засіданні Соломахи С.В. (довірена особа кандидата на пост Президента України Ю. Костенка), як такого, що створює шумовий фон, заважає проводити засідання.»
Цю пропозицію публічно підтримали члени ОВК від кандидата на пост Президента України М. Бродського Артеменко Є.В. та той же Сердюк В.А. від кандидата на пост Президента України П. Симоненка. Останній «запропонував підтримати пропозицію Іванчика С.В. та Артеменка Є.В. та поставити на голосування».
Що й було зроблено головуючим – заступником голови комісії Колесником В.І.

[c]


«За» проголосував 21 член ОВК №208. «Проти» - 3, «Утримались» - 3.
Склад ОВК №208 – 35 осіб. Отже, рішення прийнято.
Інформація для роздумів.
Після спільного «втручання» ПР і БЮТ у Закон України «Про вибори Президента України» за яким обирався чинний Президент України у 2004 році такі рішення виборчих комісій приймаються не двома третинами голосів від складу комісії, а як це було 2004 році або на місцевих виборах та до Верховної Ради України, а більшістю голосів від складу комісії. Більш того в день голосування та під час повторного голосування, при підрахунку голосів, а також при встановленні підсумків голосування у межах територіального виборчого округу на виборах Президента України 17 січня 2010 року рішення виборчих комісій будуть прийматися лише більшістю голосів від присутніх членів комісії.

Отже, у разі спроби будь-кого запобігти фальсифікаціям, наприклад, при підрахунку голосів більшість в виборчій комісії, контрольована штабом одого з кандидатів на пост Президента України, можне трактувати це як "шумовий фон, що заважає...", і проголосував більшістю від присутніх членів виборчої комісії виставити за двері виборчих дільниць або, навіть, самої ОВК не тільки кандидатів на пост Президента України їх довірених осіб і офіційних спостерігачів, але й геть усіх: офіційних спостерігачів іноземних держав, членів виборчих комісій вищого рівня і, звісно, представників ЗМІ.


Сергій Соломаха,
член НСЖУ









Коментарі (0)
avatar