реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

У Ніжині освячено Свято-Миколаївський храм

29 листопада єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон звершив чин освячення храму на честь святителя Миколая, архиєпископа Мир Лікійських, чудотворця у місті Ніжині.

Його преосвященству співслужили настоятель храму протоієрей Михаїл Якубів, благочинний Ніжинського району протоієрей Сергій Чечин, а також духовенство Ніжинського благочиння.

Свято-Миколаївський храм є другим(зимовим, теплим) храмом Покровської парафії. Доля обидвох церков у ХХ ст., як і багатьох інших храмів Україні, була сумною. У 1960-х роках Покровську церкву закрили за наказом місцевих чиновників, а релігійну громаду виставили просто на вулицю. Розбили іконостас, потрощили ікони, спалили Богослужбові книги... На будівельні матеріали розтягли навіть церковну підлогу. Старі люди досі пам'ятають, як скидали з дзвіниці церковний дзвін. Існував навіть проект пристосування храму під краєзнавчий музей, а теплу Миколаївську церкву безбожна влада просто переобладнала на спортивний зал. Так чи інакше, але за якихось два десятки років храми довели до повної руїни. Але з 1993 р., коли їх передали релігійній громаді УПЦ Київського Патріархату, почалося відродження храмів. Спочатку відновили Свято-Покровську церкву, а зараз вже і освятили Миколаївський храм.

Зранку біля храму було чути постійний благовіст покровських дзвонів, а також зібралася велика кількість людей, які зустріли єпископа Іларіона з хлібом-сіллю – на знак любові, поваги та молитви за архіпастиря.

З нагоди свята освячення нового храму, з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, за Божественною літургією єпископ Іларіон нагородив високою церковною нагородою – правом носіння митри за богослужінням благочинного Ніжинського району протоієрей Сергія Чечина та настоятеля Свято-Миколаївського храму протоієрея Михаїла Якубіва. Звичайно, заслуги перед Церквою двох священників є колосальними, які, в повній мірі, знає лише Бог, але плоди їхньої невтомної праці бачимо і ми. На даний час Ніжинське благочиння є найбільш багаточисельним та зразковим у Чернігівській єпархії, а Свято-Покровська парафія, в якій освячено вже другий храм, є прикладом для інших парафій у активному благовіствуванні Євангелія та соціальному служінні Церкви (парафія опікується рядом різноманітних закладів, де перебувають люди, що потребують духовної, моральної та фізичної допомоги, а також діє найбільша в єпархії школа Закону Божого, яку веде матушка Дарія Якубів).

Під час богослужіння також молились керівники міста та району, гості з Києва, зокрема народний депутат України Іван Плющ, який приклав великих зусиль у реставрації храму.

У своїй проповіді преосвященнійший владика розповів про значення храму у житті людини, а також про життєдайність таїнств і богослужіння, які звершуються в ньому, для спасіння та життя вічного. Архіпастир привітав віруючих з святковою подією і подякував всім, хто прилучився до такої Богом благословенної справи.

З благословення Предстоятеля Української Церкви Святійшого Патріарха Філарета, єпископ Іларіон нагородив благодійників і меценатів храму церковними нагородами. Відзначимо, що депутата Верховної Ради України Івана Плюща нагороджено орденом святителя Миколая, голову товариства «Чернігівське земляцтво» у Києві Віктора Ткаченка орденом рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня та заслуженого юриста України Валерія Карпунцова орденом святого архистратига Михаїла.

Також Патріаршими та архієрейськими благословенними грамотами були нагороджені найактивніші прихожани Свято-Покровської парафії, які зробили дуже багато для преображення Миколаївського храму.

Як повідомив нам настоятель парафії отець Михаїл, у зимовий час богослужіння будуть звершуватись у Миколаївському храмі, а у літній час у Покровському.

Завершилось богослужіння многоліттям, подяками та славослів’ям Всемилостивому Богу, за всі Його милості і благословення, якими Він так рясно щодня обдаровує всіх нас.

Прес-служба Чернігівської єпархії







Теги:ІЛАРІОН, освячення, Ніжин, плющ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar