реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Микола Святоша повернувся на Чернігівщину

На території Чернігівського району 122 населені пункти. Одним з поселень, яке існувало ще у часи Київської Русі, є село Дніпровське. Упродовж майже семи століть воно було вотчиною Києво-Печерської лаври, а найвідомішою історичною особою Дніпровського є преподобний Микола Святоша. Під час відзначення Дня села нещодавно йому тут було відкрито пам’ятник...
Микола Святоша – князь Чернігівський, Печерський чудотворець, народився близько 1080 року. Син чернігівського князя Давида Святославовича, правнук Ярослава Мудрого, при хрещенні отримав ім’я Святослав (звідси і Святоша). Спочатку княжив у Луцьку, а після Любецького з’їзду 1097 року одержав у володіння від батька придніпровські землі і оселився там. Для побудови князівського будинку стали «навозити» землю на місце поблизу Дніпра. Саме звідси виникла назва літописного міста Навози (так називалося сучасне Дніпровське до 1962 року). Навози і сусідній Пакуль мали зручне географічне положення, тому цілком виправдано, що їх володарем був призначений син чернігівського князя.
В 1106 році князь зрікається князівства і, залишивши родину, стає ченцем Києво-Печерського монастиря. Тут він відзначився надзвичайною слухняністю і працьовитістю, ведучи аскетичний спосіб життя. Рубав і носив дрова, працював на кухні, три роки пробув сторожем біля монастирських воріт. Коштом Миколи Святоші у Печерській обителі будували Троїцьку надбрамну церкву і велику монастирську лікарню. Він дарує монастирській бібліотеці книги, сприяє розвитку книгописання, розбиває плодовий сад, роздає гроші мандрівникам, нужденним і злиденним.
Микола Святоша помер 14 жовтня 1143 року, перед смертю заповівши свої придніпровські володіння Києво-Печерському монастирю (на його похорон прибуло майже все населення тогочасного Києва). Ці землі (сучасні села Мньов, Пакуль, Ведильці, Дніпровське) перебували у власності Києво-Печерської лаври до 1786 року, коли за Катерини Другої відбулась секуляризація церковних маєтків.Завдяки лаврським ченцям мощі преподобного досі зберігаються у Ближніх Антонієвих печерах Києво-Печерської лаври.
Про життя праведника нам відомо зі свідчень "Повісті минулих літ". У "Києво-Печерському патерику" йому присвячений розділ "Житіє Миколи Святоші".Також життя Миколи Святоші досліджував чернігівський краєзнавець Андрій Курданов (нині він виконує обов’язки заступника голови Чернігівської райдержадміністрації), який присвятив йому розділ своєї книги «Голос пам’яті».
Пам’ятник Миколі Святоші в центрі Дніпровського відкрили Андрій Курданов, відомий археолог і дослідник Володимир Коваленко, представники районної і сільської влади. Автором пам’ятника є молодий скульптор Владлен Караченцев. Він народився у Запорізькій области, мешкає на Київщині, а пам’ятник у Дніпровському - його дипломна робота.
Олександр ВОЛОЩУК









Коментарі (0)
avatar