реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Що буде з теплом?

На запитання «Сіверщини» відповідає генеральний директор ВАТ «Облтеплокомуненерго» Юрій БАРБАРОВ.
— У складі підприємства — підрозділи в Чернігові і у районах області. Чисельність працівників – 1351. В Чернігові обслуговує котельні, які не є в зоні дії ТЕЦ, теплопункти, теплові мережі. Протяжність мереж по області — близько 200 кілометрів, по Чернігову — 168. Також обслуговує внутрішні системи опалення і гарячого водопостачання житлових будинків.
Кістяк колективу – люди, які пропрацювали по 15 — 20 і більше років: таких ветеранів виробництва понад 300.
— Багато хто цікавиться такою справою, як промивання старих теплосистем.
— Ми не маємо такого обладнання. Взагалі житлові будинки — в комунальній власності ЖРЕДів, а з нами вони просто укладають договір на опалення і гаряче водопостачання. Але скажу й інше. Строк служби інженерних мереж теплового і гарячого водопостачання — 20-25 років. А у нас чимало будинків, які відслужили й по два такі строки. Тому там треба не чистити, а змінювати — і мережі, і нагрівальні пристрої.
— Як вам працюється у кризу?
— Криза б’є по наших клієнтах. Якщо люди невчасно отримують зарплату чи не отримують зовсім, вони не в змозі платити за опалення і гарячу воду. І все ж у цілому люди у нас платять більш-менш непогано. Але є такі, що не платять з дивною регулярністю. І сьогодні цей борг від населення складає десь 14 з половиною мільйонів гривень.
— Це багато чи мало в цілому?
— Це приблизно місячний борг.
— А юридичні особи в боргах?
— Назву одну нову й гостру проблему. Зараз у містах різні фірми, підприємства масово викуповують для своїх потреб квартири на перших поверхах житлових будинків. Технічно ці приміщення дуже складно якось відключити від загальних мереж опалення. І ось чимало таких фірм уперто не платять, не пускають нас у свої приміщення. І ми не можемо ні відключити їх, ні стягти борг. Доводиться стягувати через суд, як і укладати з ними угоди.
— Десь два-три роки тому здійснювалася велика державна програма модернізації у вашій галузі. Що зроблено у вашому підприємстві?
—У 2007 році реконструювали 8 котелень і встановили на вулиці Бєлова в Чернігові теплообмінник. У наступні роки реконструювали ще 2 котельні. Замінюємо котли, насоси, регулятори. Вводиться принципово нова схема виробництва й подачі тепла. Котли встановлюються з коефіцієнтом корисної дії 92 — 95%. Все автоматизоване. На вулиці стоїть датчик, і залежно від температури повітря регулюється режим подачі тепла.
— Паливом і далі залишається природний газ?
— Так. Щоб використовувати ще якийсь вид палива, приміром, вугілля, треба мати склади. Друга проблема: нам екологи не дозволять спалювати інше паливо.
— Де в області найбільші проблеми з теплопостачанням?
— Назву Ладан Прилуцького району, міста Бахмач, Семенівку.
— Зараз багато розмов про встановлення в оселях індивідуального опалення. Як Ви на це дивитеся?
— Це складна тема. Скажу, що є постанова уряду, яка забороняє встановлювати індивідуальне опалення в окремих квартирах багатоквартирних будинків. Можна переводити на автономне опалення лише будинок в цілому. Інакше що виходить? Уявіть, наприклад, що в будинку 60 квартир. З них 55 встановили автономне опалення, а 5 — ні. І тоді оті 5 квартир мають додаткові і серйозні витрати на опалення. Адже їм доводиться оплачувати неминучу втрату тепла в теплотрасі, яка йде до будинку. А це іноді більше, ніж тариф на опалення квартири.
Тому необхідна визначеність: або весь будинок переходить на опалення, або не давати дозволу на окремі квартири, як це у нас часто роблять міські ради.
— І, звісно, всіх хвилюють тарифи на тепло. Вони будуть підвищуватися?
— Поки що не будуть. Оскільки за рішенням уряду у нас не підвищується ціна на газ для населення, а газ – основна складова наших витрат, то наші тарифи залишаються незмінними.
— Вас влаштовують ці тарифи?
— Ще у 2007 році інспекція з цін визнала, що ціна одної гігакалорії тепла становить 267 гривень. Наш же тариф – 210 гривень.
— Але ж останніми тижнями в Чернігові знову обговорюється питання підвищення тарифів.
— Ми й не просили підвищувати тариф, тим більше за незмінної ціни на газ. Просто просили встановити той тариф, який визначила інспекція з цін два роки тому. Але поки не подорожчає газ, міська влада, особисто голова міста Олександр Соколов не підніматимуть питання підвищення тарифів.
— Чим ви можете допомогти приватному сектору, зокрема в районах? Установка опалювальної системи, її ремонт, встановлення теплолічильників? ...

Спілкувався Петро АНТОНЕНКО

Повністю читайте в газеті "Сіверщина" за 29 жовтня






Коментарі (0)
avatar