реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Талалаївський » Болотницькі «емірати»
Болотницькі «емірати»
AndreyДата: Понеділок, 29-Жов-07, 11:45 | Повідомлення # 1
Група: Журналіст
Повідомлень: 5
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Болотяна баба
Село Болотниця, хоча й розташоване на півдні нашої області і лежить між пагорбів, та все ж має відношення й до болота. Біля села протікає невеличка річка з милою назвою Лисогір, про яку знають хіба що ті люди, які мешкають на її берегах, а береги біля річки заболочені. Тож, можливо, звідси й пішла назва села – Болотниця.
Переглядаючи довідники, можна дізнатися, що Болотницею називають ще й водяний горіх, а в українській міфології Болотниця – це болотяна баба, дух боліт. Місцеві краєзнавці стверджують, що раніше село називалося Плотниця, бо жило у ньому багато «плотників». Згодом звук «П» перейшов у звук «Б», так і вийшла сучасна назва села.
А втім, село може пишатися своїм видатним уродженцем — Михайлом Білошапкою, визначним бандуристом. Михайло Іванович народився 1924 року. У дитячі та юнацькі роки навчився грати на мандоліні, гітарі, скрипці, брав участь у самодіяльних гуртках школярів. 1929 року почув виступ сім'ї Сологубів (на бандурах грали батько, сини та невістки). У В.Сологуба, який робив бандури, придбав свою першу бандуру. З 1947 р. Михайло Іванович завідував клубом у рідному селі і виступав як бандурист.
1953 року закінчив заочні музичні курси при Центральному будинку народної творчості ім. Крупської в Москві, а в 1963 р. — Київське музичне училище ім. Глієра по класу диригентсько-хормейстерському. У 1955 р. організував у м.Кролевець на ткацькій фабриці ансамбль бандуристок, на базі якого згодом була створена капела бандуристів. Капела діяла при районному Будинку культури і під керівництвом Михайла Білошапки одержала диплом 1-го ступеня на обласному огляді на честь 50-річчя радянської влади.
Михайло Білошапка став добрим учителем для талановитих бандуристів: у нього вчились брати Василь та Микола Литвини, бандуристки В.Шкура,
Н.Нитоненко.
Втім, це вже – історія села. А чим живе село Болотниця сьогодні?
Один день з життя сільського голови
Голова сільради в Болотниці Анатолій Рудько досить молодий як для сільського голови – 1971 року народження. Але справляється він з усіма проблемами. «Сіверщина» попросила його розповісти лише про один день із життя голови сільської ради.
— Отримав увечері телеграму і запланував роботу на день. У земвідділі отримав державні акти на землю, забрав їх на підпис. Зустрівся з людьми, що ночували в селі. Це були представники Щорської організації – вони виготовляли державні акти на приміщення пошти.
Ці справи й зустрічі забрали більшу частину дня. Пізніше відвідав сільський клуб.
Там ми на кошти сільської ради (1700 грн) зробили ремонт: побілили і пофарбували приміщення, поміняли штори. Однак треба ще буде дещо доробити. Так і пройшов мій день.
Болотницький Кувейт
Як відомо, багато арабських держав живуть за рахунок власних природних багатств – нафти. Наприклад, Кувейт — країна, де чорне золото аж хлюпає із землі. Якщо мати на увазі Україну, то у нас, напевне, подібними «арабськими еміратами» мають бути південні райони Чернігівської області. Згідно з офіційними даними, запаси вуглеводневої сировини на Чернігівщині мають такі показники: нафта – 11,2 млн тонн (11% від українських запасів), газовий конденсат – 2,3 млн тонн (6%), газ – 9,8 млрд куб. м (6,7%).
Працівники Прилуцького нафтогазовидобувного управління «Чернігівнафтогаз» ВАТ «Укрнафта» експлуатують 15 родовищ нафти і газу і забезпечують видобуток 18% української нафти та 6% газу. У такому разі, безперечно, має бути багатою і громада села Болотниця, на чиїх землях розташовано аж 6 нафтових вишок!
Але нічого гарного від нафтовиків село не отримало. Хіба що тільки розбиті їхніми важкими автомобілями дороги.
Цього року «Укрнафта» повинна була виплатити за експлуатацію сільгоспугідь у Талалаївському районі 1 мільйон 900 тисяч гривень. Однак жодної копійчини до Болотницької сільради не надійшло.
Олександр ЯСЕНЧУК.
Талалаївський район.
 
StanislavДата: Понеділок, 17-Груд-07, 23:50 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Я не розумію, якщо нафтові родовища знаходяться на землі сільради то вони мають багато повноважень. Вони напр. можуть проголосувати і заборонити проїзд автомашин які руйнують дороги. І потім викликати міліцію щоб забезпечити ЗАКОННЕ виконання, а ні так у суд, Європейський суд нарешті.
 
GrisДата: Неділя, 03-Лют-08, 14:21 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Геть корупцію surprised
 
troynДата: П'ятниця, 29-Сер-08, 21:39 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Саша, світом давно керують бабки, в кого вони крутяться той і "скважини" крутить. Не треба вірить тим, хто
голосує, забороняє, викликає й судиться. "бабки" діляться, множаться, додаються і віднімаються і ріколи не віддаються!!javascript://
[cool]
 
VisljakovДата: Вівторок, 28-Квіт-20, 13:01 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 13
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Ну ми самі дозволяємо світом правити бабкам. Це не десь, це тут.
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Талалаївський » Болотницькі «емірати»
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: