реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Борзнянський » Хороше озеро (Хороше озеро в період Другої Світової війни)
Хороше озеро
СпудейДата: Неділя, 09-Сер-09, 12:16 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Перш ніж почати описувати події з 1939 року, коли почалась Світова війна, мабуть варто коротко нагадати про те, що у 1918 році незалежність української держави була нарешті визнана, а національно-українська приналежність Західної України виявилася закріпленою у Брест-Литовському мирному договорі Німецькою Державою. Однак версальський диктат скасував положення цього договору. Таким чином «версаль» поклав початок окупації Хорошого Озера більшовицькими військами , яка тривала до 1941-го року.

1939 рік та рік 1940 істотного значення для Хорошого Озера не мали. Сам вступ Хорошого Озера в фазу війни почався з плану “Барбаросса” , а саме тоді , коли генерал Гудеріан за наказом Верховного командування повернув свою 2-у танкову армію на південь. Згідно цього плану , 6-а армія мала утримувати радянські війська в Києві , а тим часом 2-а армія та 2-а бронетанкова група мала підійти з півночі і закріпитися на сході від міста. З півдня 17-а армія та 1-ша танкова група мали зробити подібний маневр для з’єднання з двома північними арміями і затиснути 50 радянських дивізій в котел. Таким чином Гайнц Гудеріан і змушений був повернути на південь і відкласти стрімкий наступ на Москву.
До 2-а танкової армії вермахта належав 46-й танковий корпус генерала фон Фітінгофа , який знаходився на початку війни в резерві. Цей корпус мав важливе значення для Хорошого Озера , в цьому корпусі була моторизована дивізія SS “Das Reich” та полк “Gross Deutschland”. Саме ці збройні формування зіграли вирішальну роль у звільненні Хорошого Озера від більшовицьких загарбників , але це буде описано детально.

Вже 6-го вересня 2-а танкова дивізія SS “Das Reich” під командуванням Пауля Гаусера після успішних боїв зайняла Сосницю. Основний удар 2-ї танкової армії Гудеріана був направлений на Борзну та Конотоп. Дивізія SS “Das Reich” була на лівому фланзі цього напряму. Далі за допомогою бомбардувальників “Штука” дивізія Пауля Гаусера зайняла Макошино , а потім ударом на південь - Борзну. Про взяття Борзни Гудеріан дізнався 11 вересня. Не буду писати, як розвивалась ситуація на інших напрямах 2-ї танкової армії , бо нас цікавлять лише напрями , що пов’язані з Хорошим Озером. Це був рух дивізії SS “Das Reich” з Борзни на південь до річки Удай , де їм і треба було закріпитись. Якщо подивитись на карті , то можна побачити , що шлях з Борзни до річки Удай проходить саме через село Хороше Озеро і на кінець лінії аж до Прилук. Прилуки дивізія Пауля Гаусера взяла в кінці вересня.
Таким чином, є перша версія , що в середині вересня (приблизно з 10-го по 15-е) через село Хороше Озеро пройшла дивізія SS “Das Reich” і пішла далі на південь до Прилук.
Друга версія говорить про те , що дивізія такого типу не могла так широко охопити периметр , і Хороше Озеро зайняло інше збройне формування 24-го корпусу 2-ї танкової армії Гудеріана приблизно в той же час. Але це малоймовірно, оскільки дивізія могла спокійно розтягнутися на 10 кілометрів.
Третя версія – Хороше Озеро взяли ще пізніше Ніжина , після розгрому “Київського котла” , коли 2-а піхотна армія вермахта на початку жовтня покинула Ніжин і вирушила на схід. Ця версія теж є малоймовірною.
Так Хороше Озеро зустріло Другу Світову війну. Перш ніж переходити до розділу про організацію самоврядування та побут жителів села в період Рейхскомісаріату (кінець 1941 – початок 1943 року), дуже важливо спочатку відповісти на велику кількість важливих запитань:
З якої сторони ввійшли віська? Яка точна дата цієї події? Як виглядали однострої солдат?.. відповіді дуже допомогли б відшукати єдину версію тих подій.

Література :
1.Ярослав Стецько – особисті листи.
2.Грегори Л.Маттсон – “SS-Das Reich” – Транзиткнига. Москва 2006
3.Г. Гудериан, «Воспоминания солдата», М.: Воениздат, 1954., пер. нем. — H. Guderian. Erinnerungen eines Soldaten. Heidelberg, 1951.

Ігор Карпенко
(Далі буде)


Спудей
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Борзнянський » Хороше озеро (Хороше озеро в період Другої Світової війни)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: