реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бобровицький » Браниця
Браниця
bidavovaДата: Четвер, 11-Чер-09, 14:23 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 20
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
с. Браниця. Бобровицький район. Чернігівщина
Браниця. Одне із найдревніших сіл Бобровиччини. Перші згадки датуються 1155 роком. Про походження назви достовірних даних немає, але, як гадають краєзнавці, є кілька версій. За першою, село колись належало поміщиці Браницькій. За іншою, в основі назви села лежить давньоруське слово «брань» - бій, битва, війна. «Бранитися» - оборонятися, захищатися. Третя ж версія і, мабуть, достовірніша, така. За часів Київської Русі кожне поселення платило київському князю данину. Одні поставляли продукти бджільництва, інші хутра, збіжжя. А Браниця платила данину бранками: молодими гарними дівчатами, якими славилася поліська земля.
Браниця розкинулася на межі мішаних лісів і лісостепу. З півночі вона притулилася до лісу та боліт, а на південь пішла степна зона. Межує з територіями Кобижчанської та Рудьківської сільських рад Бобровицького району. Північно-західна частина території Браницької сільської ради межує з Козелецьким районом Чернігівської області.
При місцевому Будинку культури діє народний самодіяльний ансамбль «Браничанка», неодноразовий учасник телепрограми «Сонячні кларнети», концертів народної самодіяльності в містах Києві та Чернігові. У 2001 році «Браничанка» гідно представляла Чернігівщину в столичному Палаці «Україна» на творчому звіті нашої області.
Відстань від районного центру автомобільними шляхами - 10 км, до обласного центру - 100 км. Село розташоване за 7 км від залізничної станції.
За переписом населення 1988 року в селі проживало 1155 жителів, за нинішнім переписом - 988.
У роки війни полягло 370 чоловік. На території села є чотири братські могили. У 1971 році встановлено обеліск Слави.

матеріал - Неофіційна сторінка м.Бобровиця bobrovica.at.ua
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бобровицький » Браниця
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: