реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бобровицький » Нова Басан
Нова Басан
bidavovaДата: Четвер, 11-Чер-09, 14:17 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 20
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
с. Нова Басань. Бобровицький район. Чернігівщина
Нова Басань. Село виникло в середині XV ст. як прикордонна фортеця для захисту населення від навали кримських орд. За переказами група покозачених селян Старої Басані на чолі з Яковом Зубцем за 18 км на південний схід від села спорудила у лісі земляну фортецю і сторожову вежу. Укріплення отримало назву Зубцовське містечко. Біля нього виникли хутори.
Грузьке (серед болотистої місцевості), Лисківка (тут живе багато жителів, які мають прізвище Лиска) і Сапонівка (від прізвища Сапон).
З часом ці хутори злилися з укріпленням і утворилось село, яке отримало назву Нова Басань, бо заселили його переважно вихідці із Старої Басані.
Нова Басань була спустошена набігами ординців. Та вже в XVI ст. населений пункт поступово відродився.
Село розкинулося на берегах мальовничої річки Недри, притоки Трубежу. Недра бере початок з боліт у лісі біля Озерян. Живлять річку джерела, що б'ють з надр землі. Звідси, мабуть, і її назва.
У Новій Басані виявлено поселення черняхівської культури (II-V ст.).
У сільському парку встановлена меморіальна дошка на честь проїзду російського посольства до Переяслава на переговори з Богданом Хмельницьким у квітні 1653 року.
Село розташоване в південній частині району. Межує з територіями Бригинцівської, Новобиківської та Соколівської сільських рад Бобровицького району. Південна частина території Новобасанської сільської ради межує зі Згурівським районом Київської області.
Відстань до районного центру автомобільними шляхами - 25 км, до обласного центру - 130 км. Село розташоване за 28 км від залізничної станції Бобровиця. Через Нову Басань проходить автомобільна дорога Київ-Суми.
За даними 2006 року в селі проживають 3086 осіб.
Уродженцями села є народний художник України, автор національної грошової одиниці – Василь Лопата, академік АН УРСР біохімік Гулий М.Ф., доктори медичних наук Дяченко С.С. та Піший М.М.
Новий Биків. Розкинувся на лівому березі річки Супій. Вперше згадується у другій половині XVI століття. На території Нового Бикова виявлено кургани епохи бронзи (II тис. до н.е.), городище часів Київської Русі.
За переказами після зруйнування Катериною II Запорізької Січі козак Бик зі своїми синами вибрав мальовниче місце на правому березі Супою й поселився там. Через деякий час сини не вжилися з батьком і переселилися на лівий берег річки. Там, де жив старий Бик, утворилося село Старий Биків, а де його сини – Новий Биків.
У 1898 році у Новому Бикові бароном Маєндорфом був побудований цукровий завод.
У с.Новий Биків збереглася пам'ятка архітектури початку XIX ст. –Успенська церква. Вона була збудована 1801-1804 рр. в стилі ампір на замовлення Розумовського К.Г.
Новобиківській сільській раді підпорядковане, крім Старого Бикова, село Чистопілля, що виникло серед чистого поля.
Площі сільської ради межують з територіями Білоцерківської, Бригинцівської, Новобасанської та Петрівської сільських рад Бобровицького району. Південна частина території Новобиківської сільської ради межує зі Згурівським районом Київської області.
Відстань до районного центру автомобільними шляхами - 30 км, до обласного центру - 160 км. Село розташоване за 28 км від залізничної станції Кобижча, до якої прокладена залізнична гілка. Через Новий Биків проходить автомобільна дорога Київ-Суми.
За даними 2006 року тут проживають 2502 особи.

матеріал - Неофіційна сторінка м.Бобровиця bobrovica.at.ua

 
duchovkiДата: П'ятниця, 12-Чер-09, 12:47 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Спасибо за помощь.
 
kondicionДата: Субота, 20-Чер-09, 05:07 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
А что еще можно сказать по теме?
 
CreatorforДата: Середа, 27-Лис-19, 14:16 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 23
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Интересно. Не знал некоторых моментов.
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бобровицький » Нова Басан
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: