реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бобровицький » Піски
Піски
bidavovaДата: Четвер, 11-Чер-09, 14:14 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 20
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
с. Піски. Бобровицький район. Чернігівщина
Піски. Село зачиналося на піщаних горбах, де колись у сиву давнину востаннє зітхнув і поник могутній скандинавський льодовик. Його води збігли у видолинки, котрі згодом перетворилися у своєрідні оазиси серед піщаного моря.
Минав час. Родина Маковія (так каже історія, саме з нього, втікача з-під панського ярма, зачалося село) розросталася. Вона вперто освоювала землі на схід, де були чорноземи, озера, пасовиська. Навколо найбільшої водойми -Подолу з'явилися садиби. Той, хто жив тут, вигідно відрізнявся від решти: город тягнеться до води, а на ньому – і жито, і картопля, і своя паша. Не випадково, що саме серед «подолян» піднялися свої дуки – вершителі сільської долі.
Село засноване в середині XVII ст. в період визвольної війни 1648-1654 років на території Басанської сотні Переяславського полку.
У 1897 році було відкрито земську початкову школу. Тут працювала вчителькою Морачевська С.М. – одна з ентузіастів народної освіти в Україні. Своїми змістовними уроками, задушевними бесідами вона розвивала в учнів любов до книги, рідного краю, виховувала у них перші паростки критичного мислення. Морачевська С.М. була першою вчителькою майбутнього українського поета-академіка Тичини П.Г.
28 грудня 1942 року гітлерівці повністю спалили село, знищивши 861 жителя. В пам'ять жертв нацизму в 1959 році на братській могилі установлений пам'ятник.
Село розташоване в південній частині району, межує з територіями Бригинцівської, Соколівської, Старобасанської та Щаснівської сільських рад. Основна частина підвідомчої території знаходиться в зоні мішаних лісів.
Відстань до районного центру автомобільними шляхами – 25 км, до обласного центру – 130 км. Село розташоване за 28 км від залізничної станції.
За даними 2006 року на підвідомчій території проживає 594 особи.
У Пісках народився і провів дитячі роки видатний український поет, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державних премій СРСР та УРСР Тичина П.Г.
У 1981 році під час святкування 90-річчя від дня народження було відкрито музей та пам'ятник поета (автори-скульптори Кущ А.В., Редько А.Ф., Шевцов В.Л.).
Піски є малою батьківщиною письменника та диктора українського радіо Головка Д. партизанського поета Шуплика С. У Пісках у 1909 році поховано доктора медицини Лєскова О.С., брата відомого російського письменника.
Уродженцями Пісок є Кривець О.Є., Герой Радянського Союзу, командир партизанського загону ім.Щорса; Євенко А.Ф., заслужений артист УРСР; Сидоренко І., доктор медичних наук.

матеріал - Неофіційна сторінка м.Бобровиця bobrovica.at.ua

 
MorganДата: Четвер, 30-Лип-20, 13:21 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 34
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
известное село
 
AlexNaumovДата: П'ятниця, 26-Трав-23, 12:56 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 5
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Интересно
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Бобровицький » Піски
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: