реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Порадник » Поради. Рекомендації » Землелюби не переведуться! (Сад. Город.)
Землелюби не переведуться!
AndreyДата: Вівторок, 06-Лис-07, 14:06 | Повідомлення # 1
Група: Журналіст
Повідомлень: 5
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Нині чомусь багато хто вважає працю на землі примітивною, такою, що вимагає лише значних фізичних зусиль, а віддячує болем в усьому тілі. Мовляв, і практична вигода завжди під питанням через спеку або холоди, а також злодіїв, шкідників, бур’яни чи обмаль часу. І навіть така природна річ як гній – необхідне органічне добриво — з кожним роком стає все дорожчим і дефіцитнішим.
Довга дорога до столу
Справді, досить довга дорога випадає огірочкам чи помідорчикам від зернини до нашого столу. І все ж землелюбів ніякі негативні фактори не можуть змусити відвернутись від того клаптика планети, що дарує втіху від напруження м’язів. Саме земля дарує осмислення законів природи і радість від одного лише споглядання вирощених власними руками прекрасних плодів!
Якийсь невидимий магніт тягне мене і мого чоловіка на ділянку з не найкращими ґрунтами. Хоча там по обидва боки вже буяють бур’яни – сусіди кудись позникали. Коли отримали кілька соток у користування, то перші кілька років ми мали непогані врожаї і не дуже переймалися питаннями відновлення і підживлення землі. Але коли наша праця перестала радувати врожаями, настав час зрозуміти, що в того тонесенького шару землі, який виколисує для нас екологічно чисті смачні плоди, просто закінчується енергетичний ресурс. Отже, треба було його рятувати.
Хімію вносити не хотіли, бо це не вихід, та й загроза очевидна. Завезти гній — це для нас дуже проблематично. І тоді безцінний прадідівський досвід плюс наукова думка підказали один із кращих методів стабільного відновлення родючості ґрунтів – використання зелених добрив.
Чернігівщина була першою!
Той, хто виріс у селі, мабуть, пам’ятає, що батьківські городи майже ніколи не стояли порожніми: на них від весни до весни постійно щось зеленіло. Щойно зібравши урожай якоїсь культури, на тому місці висівали іншу. При такій обробці земля не вивітрюється, не вражається ерозіями. Висіяні рослини глушать бур’яни і водночас збагачують ґрунт поживними речовинами, що знадобляться для розвитку їх наступників – городніх культур.
Виявляється, бобові культури на стадії цвітіння заорювали в землю як зелене добриво ще три тисячі років тому в Китаї, Індії та інших країнах. «Всі згодні з тим, що нема нічого кориснішого від люпину, якщо його до утворення бобів зарити в землю плугом або двозубою мотикою, або пучки зрізаного люпину закопати поблизу коріння плодових дерев і кущів винограду…», — писав задовго до початку нової ери римський учений Пліній Старший. У Російській імперії вперше почали використовувати зелене добриво саме у нас на Чернігівщині в 1903 році.
Отже, головним предметом турботи має бути не рослина, а ґрунт. Бо земля – це живий організм: якщо вона при здоров’ї, то всі інші проблеми вирішуватимуться самі собою – на ній ростимуть здорові продуктивні рослини. Одне з основних правил для землеробів: ніколи не залишати поверхню ґрунту без рослинного покриву. До речі, і землероб – це не хто інший, як той, хто «землю робить». Давати землі треба більше, ніж від неї береш.
Що роблять
сидерати
Чи ви знаєте, що ефективність зеленого добрива майже така, як і гною? Бобові сидерати збагачують землю азотом та іншими органічними речовинами, а кореневі мички злакових розпушують важкі ущільнені ґрунти, відкривають доступ волозі і повітрю.
Зелені добрива виконують і санітарну роль: зменшують кількість таких злісних паразитів як осот, ромашка, хвощ тощо. Колорадський жук менше гризе картоплю, посаджену на місці заорювання багатолітнього люпину, а густий посів гірчиці значно зменшує популяцію дротяника.
До слова, якщо не викидати яєчну шкаралупу на смітник, а закопувати на городі, позбудетесь ще й жука-хрущовика!
Висіяна конюшиново-злакова травосуміш надасть комплексну послугу – і розпушить, і збагатить, і покращить структуру. Дуже добре використовувати бобово-злакові суміші, вони водночас і накопичують азот, і утримують його.
Які б рослини ви не висіяли на сидерат, їм треба дати вирости, розвинути кореневу систему, накопичити зелену масу і вже потім їх треба заорювати або скосити. Якщо зеленої маси надто багато, частину краще використовувати для мульчування або на компост.
Звісно, висівати треба в розпушену землю, але не обов’язково перекопувати. Я сію під плоскоріз – одночасно і загортаю зерна, і розпушую верхній шар землі. Результат такий же. Це замінює осіннє перекопування городу.
Закопують сидерати пізньої осені або навесні. У садах і городах, де хронічно не вистачає вологи, добрі результати дає осінній посів сидератів з весняним заорюванням. Що ж саме можна сіяти? Перелік рослин немалий: боби кормові (кінські), вика, горох польовий або посівний, гірчиця, гречка, донник (білий, жовтий), конюшина (рожева, біла, шабдар), люпин, люцерна, овес, рапс, жито, сараделла, суріпиця, фацелія, чина. Також можна олійну редьку, крес-салат. А винахідник плоскорізу Фокін радив взагалі збирати насіння з усіх з’їдених плодів і цю суміш висівати. Користі так само матимете немало.
Отже, будемо «робити землю», тоді й праця на городі буде нам на радість!
[r]Ганна ДАРАГАН.
 
СпудейДата: Субота, 30-Сер-08, 20:26 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Паросток Вашого саду
Мабуть кожній людині хотілося б сонячною весною потішитись ароматом та чарівним видом квітучих дерев, спекотного літа – насолодитись в себе на подвір’ї прохолодним затінком, а багатою осінню скуштувати соковитих і смачних плодів. А хіба не прекрасно спостерігати як зелена билиночка пнеться до неба? Ці радощі Вам забезпечить власний сад біля Вашого дому чи дачі. Першим кроком до створення чи розширення саду є придбання якісних саджанців плодових дерев. В цьому ми і хочемо Вам допомогти!

Пропонуємо Вам замовити саджанці груш, яблунь та троянд вирощені в Криму. Майже всі сорти присутні в каталогу, хоч і побачили вперше тепле кримське сонце, здатні до подальшого вирощування в лісостеповій та поліських зонах.

Замовлені Вами саджанці восени чи навесні будуть доставлені до м.Києва, чи в інший регіон України (за наявності достатньої кількості замовлень).

Є в наявності: Яблуні - Айдаред, Глостер, Голден, Ділішес, Гренні, Сміт, Мелроуз, Симиренківець, Слава переможцям
Груші - Вільямс, Генерал Леклерк, Улюблениця Клаппа, Старокримська, Таврійська
Троянди - Анна, Глорія, Версілія, Блек Мейджик

Контактний тел: 8 (068) 1999-276
Контактний e-mail: [email protected]

Додатки: 3502391.jpg (11.7 Kb)


Спудей
 
ЯчмінськийДата: П'ятниця, 21-Лис-08, 15:21 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Продаю трактор Т25 80352270379 і культиватор до нього.
Запчастини до Т74 культиватор КПН 4,2м.
Запчастини до плуга
Борона тяжка
трансформатор понижаючий
Трампльор до газ 53 новий
 
olga-olgaДата: П'ятниця, 08-Лип-16, 21:50 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
На наши городские власти подана петиция под названием *Оплачиваем бонусами услуги интернета-вы знали об этом???*   http://e-dem.in.ua/chernihiv/Petition/View/422   ознакомьтесь-подпишите и всем расскажите. Время петиции ограничено.
 
MalvinkaДата: П'ятниця, 05-Лип-19, 19:30 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 3
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Люди, где можно посмотреть нормальный выбор инкубаторов? И при необходимости чтоб можно было получить консультацию по ним?
 
remboДата: П'ятниця, 05-Лип-19, 19:31 | Повідомлення # 6
Група: Читач
Повідомлень: 4
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Я заказывал отцу в село в интернете автоматический инкубатор https://inkubator.kiev.ua/ фирмы Курочка ряба вместительностью 100 яиц. Там есть и механические, и ручные, если Вам нужно. Доставка по новой почте, стандартно. По цене вышло дешевле, чем узнавали в наших городских магазинах, по качеству нормально работает, без сбоев.
 
ЛолаДата: Неділя, 07-Лип-19, 08:50 | Повідомлення # 7
Група: Читач
Повідомлень: 16
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Мне недавно попалась на глаза интересная статья, где описана технология выращивания нута
https://nmglobaltrade.com/ru....ukraine в Украине, почитайте, думаю, что она будет очень полезной для наших фермеров. А если Вы занимаетесь фермерством, то рекомендую зарегистрироваться на этой платформе NM Global, там вы всегда сможете продать свой урожай по выгодной цене..
 
Nata_nataДата: Неділя, 07-Лип-19, 21:59 | Повідомлення # 8
Група: Читач
Повідомлень: 11
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
А мы инкубатор у какой-то винницкой компании покупали, не помню точно.. тоже на 100 яиц, очень удобный
 
wari2011Дата: Субота, 27-Лип-19, 12:22 | Повідомлення # 9
Група: Читач
Повідомлень: 91
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
А где можно купить голландский лук?
 
MarichДата: Середа, 31-Лип-19, 14:54 | Повідомлення # 10
Група: Читач
Повідомлень: 29
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Цитата wari2011 ()
А где можно купить голландский лук?


Привет! Загляните в магазин Nicegarden. Советую обратить внимание на лук севок из Голландии. Это сортовой семенной материал, который во всем мире пользуется огромной популярностью. Мы постоянно берем такие семена и ни разу не пожалели!
 
NeilliДата: Четвер, 15-Сер-19, 16:10 | Повідомлення # 11
Група: Читач
Повідомлень: 68
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
интересная тема:)
 
glukkДата: Четвер, 15-Сер-19, 21:29 | Повідомлення # 12
Група: Читач
Повідомлень: 5
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
а где хороший выбор инструментов для работы в огороде?
 
MissOДата: П'ятниця, 16-Сер-19, 14:19 | Повідомлення # 13
Група: Читач
Повідомлень: 10
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Цитата glukk ()
а где хороший выбор инструментов для работы в огороде?


ой,я все заказывала на одном сайте) начиная от мелочи, типо лопат https://zakupka.com/t/lopaty-1180/ , заканчивая даже более крупной техникой) нюанс в том, что там много продавцов, и нужно тщательно выбирать,читать отзывы и описания выбранного товара)
 
Форум "Сіверщини" » Порадник » Поради. Рекомендації » Землелюби не переведуться! (Сад. Город.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: