реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Порадник » Поради. Рекомендації » Органічне землеробство. Компост… по-домашньому
Органічне землеробство. Компост… по-домашньому
ВасильДата: Неділя, 05-Квіт-09, 18:31 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
На сьогодні ґрунт дачних ділянок, городів досить виснажені, позбавлені життя. А все через те, що протягом тривалого часу їх власники використовують агротехніку, яка суперечить принципам живої природи. Тому землероби запитують, а яким чином можна підвищити родючість не зашкодивши при цьому ні собі, ні землі.
Чернігівка Валентина Осипенко вважає, що природним способом нагодувати землю можна шляхом внесення речовин, отриманих при ферментації органічних залишків.
На перший погляд, цей захід може видатись складним та насправді він доступний кожному.
Моя співбесідниця говорить, що мешканець міста за рік може отримати з вироблених ним органічних відходів, а це обрізки овочів, залишки їхні, папір й інші речовини рослинного походження, повноцінне органічне добриво. І навела приклад. Сім’я із чотирьох чоловік за рік викидає близько 500 кг органічних відходів. Перетворити їх у компост нескладно.
Існує кілька способів перетворення органічної речовини побутового походження в добрива. Найбільш універсальний і доступний метод переробки органіки у побутових умовах — це застосування ЕМ-технології. Недарма практичні японці впроваджують його досить широко.
Суть цього методу полягає в тому, що ми заселяємо в органічні відходи спеціально підібрані природні співтовариства ефективних мікроорганізмів, які власне і здійснюють переробку органіки в добриво.
Варіантів технології безліч. Валентина Осипенко продемонструвала один із найдоступніших, що не вимагає спеціальної підготовки. Вона взяла відходи з почищеної моркви, картоплі подрібнила їх. Тобто посікла ножем на шматки розміром 1-2 см. Склала відходи в поліетиленовий пакет, обприскуючи в процесі укладання ЕМ-препаратом, або, як вона пояснила, що набагато простіше та швидше, пересипаючи ЕМ-бокаши (ЕМ, розмножені на твердому субстраті, частіше за все з застосуванням висівок).
Знизу в пакунку вона зробила декілька отворів. Пакет поклала у відро, на дні якого встановила решіточка, на відстані не менше 5 см від дна, щоб було місце для стоку рідини. Пакунок зверху жінка щільно загорнула для того, щоб не потрапляло повітря, й поклала прес — пакет з піском (можна й цеглину).
Поступово в пакунок вона додає відходи відповідно до їх появи.
Дачниця ще радить, коли пакет наповнився, дати йому спокій днів на десять. Важливо не забувати видаляти з відра рідину, що утворилася. Речовина, що ферментується, не повинна підмокати.
Але видалену рідину також не слід зливати в каналізацію. У ній містяться ефективні мікроорганізми, тож її можна додавати у воду для поливу рослин, розводячи у співвідношенні 1:1000.
Сам пакет Валентина Осипенко після закінчення зазначеного часу виймає з відра і дає йому спокій до весни. Скоро вона його вміст внесе на ділянку чи під дерева. Добриво не повинне попадати на оголені корені оскільки остаточне розкладання органіки ще не відбулося. Його можна досягти в компостній купі. Тоді добриво стане ще ціннішим.
Віктор БЕРЕГОВИЙ.
 
TaniarДата: Середа, 04-Жов-17, 22:42 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 23
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
happy

Taniar
 
ValeeBroДата: Субота, 18-Лис-17, 14:55 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Спасибо за информацию, в последнее время как никогда актуально. У нас в пару последних сезонов урожай выходит на столь хорошим, как раньше, хотя семена овощей мы покупаем профессиональные http://fermercenter.com/semena/. Надеюсь Ваши советы помогут при следующем посеве
 
Форум "Сіверщини" » Порадник » Поради. Рекомендації » Органічне землеробство. Компост… по-домашньому
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: