реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Порадник » Поради. Рекомендації » Хліб — від землі, сила — від хліба
Хліб — від землі, сила — від хліба
AndreyДата: Понеділок, 24-Бер-08, 13:40 | Повідомлення # 1
Група: Журналіст
Повідомлень: 5
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Хто не має сили, тому світ немилий. Приказка ця відома здавна. Та от питання: чи той хліб, що дає силу, їмо ми сьогодні? Адже саме його оспівували наші предки. Виявляється, нині хліб далеко не той... Наші бабусі і всі попередні покоління пекли хліб на заквасці (вона була різною в різних регіонах, але без дріжджів!) А те, що ми купуємо в магазинах і називаємо хлібом, виготовлено на основі термофільних дріжджів. Це грибковий хліб. При випіканні спори грибів не гинуть, а капсулюються і потім активно множаться в наших організмах, викликаючи мутації, деформацію кишечника, дисбактеріози, порушення діяльності шлунково-кишкового тракту, пухлини і т.д., і т.п. Найсумніше, що виводяться ці спори тільки протягом 5 — 7 років...
То, може, варто пригадати рецепти наших предків?
Пропонуємо кілька рецептів.
Хліб на хмелю
Хліб на заквасці з хмелевих шишок. Захищений від псування, оскільки хміль містить велику кількість смол та ефірних масел.
Закваска
1 чайну ложку суцвіть (шишок) хмелю (їх збирають у вересні, а якщо не насушили, то можна придбати в аптеці) заливають склянкою окропу. Настоюють 7 — 8 годин. Фільтрують. У настій хмелю додають борошно, морську або кам’яну сіль, цукровий сироп (вариться у воді 45 хвилин) за смаком, замішують тісто середньої густоти сметани, настоюють у теплому місці протягом
3-х годин.
Через 3 години частину закваски відокремлюють, а в другу додають борошна вищого ґатунку і вимішують тісто до легкого відлипання від пальців. Потім ставлять у тепле місце паляничку, щоб трохи підійшла, накривають тканиною, настоюють 3 — 6 годин. Випікають перший хліб 40 — 50 хвилин. Після випікання дрібні шматочки м’якуша додають у відокремлену закваску. Між випічками закваску тримають у холодильнику.
Випікання
На 1 кг просіяного і просушеного борошна взяти 200 — 300 г закваски. Додати солі (бажано морської), цукрового сиропу за смаком, 1 склянку настою хмелевих шишок. Потім, помішуючи, додати кип’яченої або відфільтрованої води кімнатної температури, щоб вийшло тісто, подібне до не надто густої сметани. Із замісу відкласти 200 — 300 г для майбутньої закваски, поставити закваску в холодильник і залити хмелевим настоєм. Решту тіста накрити чистим рушником і вовняною тканиною, поставити в тепле місце на 2 — 3 години для бродіння — має з’явитися багато пухирців, тісто не повинне підніматися.
* * *
Випікати хліб протягом 50 — 60 хвилин при температурі приблизно 200 градусів. Готовий хліб загорнути у тканину з натурального волокна і покласти на 1 годину у поліетиленовий кульок. Потім вийняти, загорнути в чистий рушник, зберігати на повітрі або в холодильнику, розігріваючи перед вживанням, — це повертає йому свіжість. Такий хліб зберігається довго.
ВІД РЕДАКЦІЇ. Пропонуємо читачам поділитися родинними рецептами випікання хліба без дріжджів. Чи є такі?
 
TaniarДата: Середа, 04-Жов-17, 22:42 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 23
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
wink

Taniar
 
BolterДата: Понеділок, 13-Сер-18, 17:09 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 21
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
cool
 
saponpppДата: Четвер, 07-Бер-19, 21:13 | Повідомлення # 4
Група: Читач
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Могу порекомендовать для вас неплохое заведение, в котором можно прекрасно провести время на выходных или отпраздновать торжество, будь то свадьба или юбилей дедушки. Оно находится в Николаеве, называется Элен Холл, вот оно. Как говорится: будете у нас – милости просим.
 
Форум "Сіверщини" » Порадник » Поради. Рекомендації » Хліб — від землі, сила — від хліба
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: