реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Колонки оглядачів » Колонка оглядача з питань євроінтеграції » Європейський Союз
Європейський Союз
ЖурналістДата: Понеділок, 25-Чер-07, 16:46 | Повідомлення # 1
Група: Видалені





1. Етапи розвитку ЄС.

Європейський Союз – це унікальне утворення, яке за півсторіччя «виросло» з 6 до 27 держав-членів, створило територію спільних цінностей, верховенства права, високих стандартів життя, єдиного ринку без кордонів та єдиною валюти.
Але ж шлях до цього був не такий вже й легкий.

Після Другої світової війни кожна з західних європейських країн розуміла, що самотужки неможливо якнайшвидше піднятися з руїн. Це розуміли і Італійці, і Французи, і переможена Німеччина та інші країни.
9 травня 1950 року міністр закордонних справ Робер Шуман запропонував створити спільний ринок вугільної і сталеварної продукції західноєвропейських країн.

18 квітня 1951 – Паризький Договір. Країни «шістки» (Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди) підписують у Парижі договір про заснування Європейської Спільноти вугілля і сталі (ЄСВС).

25 березня 1957 – Римський Договір. Створення Європейського економічного співтовариства (ЄЕС) та Європейської спільноти з атомної енергії (Євроатом)
Мета: створення митного союзу, усунення внутрішніх торгівельних бар’єрів, створення спільного ринку.

19 березня 1958 – Страсбург. Франція – засновано Європейську Парламентську асамблею. Її Президентом було обрано Робера Шумана.

1967 – злиття виконавчих органів на наддержавному тлі, в результаті чого була створена структура інститутів, що забезпечували розвиток євроінтеграції, а саме:
Європейська Комісія (орган виконавчої влади),
Рада ЄС (приймає законодавство ЄС, координує загальну економічну політику країн), Європейський Парламент (має законодавчу, бюджетну та наглядову функції)
Суд ЄС (судові функції).

1 липня 1968 – створено митний союз.

1972-1973 – Перше розширення ЄС: Данія, Ірландія, Норвегія, Велика Британія.

1983 – Декларація про Європейський Союз

1986 – Єдиний Європейський Акт (ЄЄА), що поставив завдання створити до 1 січня 1993 року єдиного внутрішнього ринку; запровадив спільну соціальну політику, політику екології та науково-технічного розвитку. Акт набув чинності 1 липня 1987.
Головне цей Акт поставив питання про утворення ЄС як інституту не лише економічного, а й політичного.

1992 – Маастрихтський договір (Маастрихт, Нідерланди). Міністри закордонних справ та міністри фінансів підписують Договір про заснування Європейського Союзу
Цей Договір був поштовхом до створення і реалізації економічного і валютного союзів.

1997 – Амстердамський договір – Цей договір істотно вніс зміни в установчі документи про ЄЕС та ЄС. Прийняття цього Договору привело інституційні механізми ЄС у відповідність до цілей що були визначені в Маастрихтському договорі.

Особливу роль відіграло укладення в 1997 році Шенгенської угоди про вільне пересування громадян у межах Євросоюзу. На сьогоднішній день до неї приєдналось 13 країн ЄС: Бельгія, Німеччина, Греція, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Франція, Австрія, Фінляндія, Данія, Швеція. Окрім країн-членів ЄС, учасниками Шенгенської угоди є й інші європейські країни: Ісландія, Норвегія та Швейцарія.

26 лютого 2001 – Ніццький договір де зазначалися механізми спрямовані на поглиблення інтеграції і на адаптацію до майбутнього розширення ЄС.

2002 рік – інтенсивне формування економічного та валютного союзу. Як результат – нова готівкова валюта ЄС – євро.

2. Критерії, які необхідно виконати для вступу до ЄС

Умови для вступу були визначені на засіданні Європейської Ради у Копенгагені 21-22 червня 1993 року. Ці умови отримали назву Копенгагенських критеріїв:
- політичний – стабільність інститутів, що є гарантами демократії, верховенства права, прав людини і поваги та захисту прав меншин.
- економічний – існування діючої ринкової економіки, а також спроможність впоратися з конкурентним тиском та ринковими силами в межах ЄС.
- критерії членства – здатність взяти на себе обов’язки членства, включно з дотриманням цілей політичного, економічного та валютного союзу. (конкретизовано 31 критерій членства)

3. Стосунки Україна - ЄС

Стосунки України та ЄС ґрунтуються на Угоді про партнерство та співробітництво, що набула чинності в березні 1998 року та Плані дій Україна - ЄС, ухваленому у лютому 2005.

Згідно з ухваленою Спільною стратегією ЄС щодо України, ЄС визнає європейські прагнення України та вітає її європейський вибір. План дій що був ухвалений в 2005 році підтримує мету України інтегруватися до європейських економічних та соціальних страктур.
Першочергово це: наближення законодавства України, норм і стандартів до законодавства ЄС, підтримка вступу України до СОТ та створення вільної торгівлі ЄС – Україна.

Стратегія має три основні цілі:
- підтримувати процес переходу до демократії та ринкової економіки в Україні.
- вирішувати спільні проблеми (захист довкілля, безпека тощо)
- зміцнення співпраці між ЄС та Україною в сферах юстиції та внутрішніх справ.

4. Позитивні наслідки для України в складі ЄС

Переваги в політичній сфері:
1. Гарантія політичної стабільності
2. Гарантія демократії
3. Гарантія безпеки

Переваги в економічній сфері:
1. макроекономічна стабільність (завершення бюджетної реформи, забезпечення незалежності Національного Банку України, створення системи ефективного нагляду за фінансовим сектором)
2. збільшення продуктивності економіки (вільний рух товарів, послуг і капіталів, участь України у спільному європейському ринку буде наслідком підвищення конкурентоспроможності української продукції та збільшення продуктивності виробництва. Джерелом збільшення продуктивності виробництва має стати вільний доступ до капіталу і новітній технологій та ін.)
3. збільшення обсягів торгівлі (за період 1994-2005 років частка українського експорту на той час до 25 держав ЄС зросла з 7 до майже 32 %, а на цей час сягатиме більше ніж 40%. У цей же час частка українського експорту до Росії знизилась із 50% до 17,8%. Є ряд причин, головні: українська продукція стає більш конкурентноспроможною, а РФ почала більше торгувати з країнами сходу).
4. вільне пересування робочої сили (сприятиме обміну досвідом і вміннями між українськими та європейськими працівниками. Внаслідок чого зростатиме продуктивність праці в Україні, збільшуватиметься реальна заробітна платня).

Переваги в соціальній сфері:
1. захист прав працівників (вільне працевлаштування, адекватна оплата праці, гарантії соціального забезпечення, покращення умов життя і праці)
2. реформа соціальної сфери (реформування освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту і страхування)
3. охорона навколишнього середовища

 
StanislavДата: П'ятниця, 02-Січ-09, 09:43 | Повідомлення # 2
Група: Видалені





Шановний адміне, в розділі "Україна і Європа" не працює створення нових тем. Я хотів додати туди таку тему

Quote
Україна була частиною Європи, але сьогодні фактично не є її частиною. Магдебурзьке право, яким в Україні і зокрема на Чернігівщині 17-18 сторічча володіли фактично всі міста (сьогодні це переважно районні центри як Короп або Бахмач) це був фактично "правовим ЄС" того часу, ТОДІ Україна дійсно була частиною Європи. Сьогодні ні ментально, ні інформаційно Україна, за моїм особистим спостереженням, частиною Європи не є. Хоча політичний устрій країни вже досить a la європейський, але цього очевидно не досить. Саме це ментальне і інформаційне випадання і є причиною, чому Україна досі не в ЄС. Ніщо більше. Все залежить виключно від українців. Вірніше від кожного українця, який робить свій маленький щоденний вибір і великий раз на пару років на виборах. Європа сьогодні це не лише права, як у 17-му сторічччі, сьогодні це ЄС: політично-регіональний клуб з своїми правилами поведінки. Дорога в Європу насправді не через чисті туалети і блискучий асфальт, а через елементарне вміння спілкуватися, робити бізнес з Європою і адекватно сприймати інформацію з Європи. Зрозумівши Європу, прості українці зрозуміють і свого найбільшого стратегічного партнера: Америку. Насправді між глобально орієнтованою Європою і Америкою інформаційної різниці не більше ніж між Сумщиною і Чернігівщиною. Тож на дорозі в Європу нас чекає багато нового і цікавого, в тому числі у пізнанні самих себе, адже ми були колись Європою.
 
MorganДата: Четвер, 30-Лип-20, 13:36 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 34
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
противоречиво
 
Форум "Сіверщини" » Колонки оглядачів » Колонка оглядача з питань євроінтеграції » Європейський Союз
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: