Чи правильно ми вибираємо сіль
Сіль є найпопулярнішою у світі спецією. Вона створює контраст, що робить смак страв більш вираженим. Без такої добавки їжа була би прісною та не приносила б людям стільки задоволення. Також сіль використовується у косметичній сфері. У статті розповімо, чим відрізняються один від одного різні типи солі.
Які види солі існують
Найчастіше під час приготування їжі використовують кам'яну сіль. Її добувають у розташованих під землею шахтах. Морську одержують, здійснюючи випарювання рідини з морів та океанів. Таку продукцію застосовують не тільки під час приготування їжі, але й для гігієнічних процедур. Наприклад, її додають у ванни, щоб зробити воду схожою на морську. Під час вибору продукції для кухні або доглядових процедур першим стає питання, скільки коштує сіль за 1 кг та чим відрізняються представлені варіанти. Ціна кам'яної починається з 14 гривень за кілограм. Вартість морської — від 30 грн. Окремо варто відзначити йодовану сіль. Вона містить добавки, які збільшують концентрацію йоду у складі. Така продукція корисна, якщо організму не вистачає відповідного компонента. Використовувати її найкраще для того, щоб підсолювати готову їжу. За температурного впливу йод руйнується, що нівелює користь. Також є рожева сіль. Найпопулярніший її різновид — гімалайський. Він містить велику кількість корисних елементів і видобувається в пакистанському регіоні біля гірських вершин. Подібна продукція часто застосовується не тільки під час приготування їжі, але й у косметології. Різниться сіль не тільки за способом видобутку або складом, але й за помолом. Наприклад, дрібно мелену продукцію краще використовувати тоді, коли потрібно дотриматись точної рецептури, не помилившись ні на грам. Крупний помол добре підходить, щоб підсолювати приготовлену їжу. Середньомелена продукція є універсальною.
На що впливає вибір солі
Від вибору продукції залежить, як вона впливатиме на організм. Намагайтеся вибирати спеції, що містять мінімум додаткових компонентів. Якщо бажаєте просто готувати їжу, придбайте кам'яну на Маудау. Поповнити нестачу корисних елементів в організмі допоможе йодована. Добавки не змінюють смак їжі. Винятком є копчена сіль, яка дозволяє додати стравам аромат диму. Найкориснішою вважається рожева сіль. Вона забезпечує:
- підтримку водного балансу організму;
- зняття напруги у м'язах;
- покращення роботи травної системи.
Сіль має нульову калорійність. Це означає, що вона ніяк не впливає на поживність їжі. Однак це не свідчить про те, що її можна вживати безконтрольно. Надмірне споживання солоної їжі призводить до зневоднення організму та появи набряків. Завжди знайте міру, і тоді спеція допоможе повноцінно розкрити смак приготовленої їжі без жодних негативних наслідків.
Коментарі (0) |