реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Звільненням чоловіків запам'яталась Анна Коваленко

Прийшла на посаду вагітною, народила, будучи головою ОДА

Анна Коваленко була на шостому місяці вагітності, коли її призначили на посаду. 11 січня 2021 року вона народила доньку Марію. В декретну відпустку через народження дитини Коваленко не пішла. Натомість, в інтерв’ю Суспільному розповіла, як поєднуватиме виконання материнських обов’язків та обов’язків голови ОДА.

«За законом кожна жінка сама має право визначати, коли та на який термін їй йти у декретну відпустку. Проте керівник області завжди в строю. Якщо мені не зраджує пам'ять, декілька тижнів тому Верховна Рада прийняла законопроект про роботу на дому, особливо в умовах коронавірусу. Тому ми зараз знаходимось в такому періоді, коли є всі можливості правильно налагодити роботу, тримати руку на пульсі і бути в строю при будь-яких життєвих обставинах», — сказала Коваленко.

Політична криза в облраді

Старт роботи нового складу Чернігівської облради вийшов напруженим – із блокуванням трибуни та заявами про незаконно ухвалені рішення. Вже на установчій сесії 3 грудня 2020 року, де обрали керівництво облради, було протистояння між більшістю – у складі фракцій «Рідний дім», «Слуга народу» та «Радикальної партії» та меншістю – фракціями «Батьківщина», «За майбутнє», «Наш край», «ОПЗЖ» та ЄС.

Протистояння тривало як довкола формату майбутньої більшості, так і довкола кандидатури очільники облради. Більшість висувала на цю посаду Олену Дмитренко, меншість – також депутата від «Слуг народу» Олександра Левицького.

Без фракцій меншості, які на знак протесту покинули сесійну залу й ігнорували засідання, більшості не вистачало депутатів для проведення сесії. Двічі вона не відбулася, бюджет області до Нового року ухвалити не встигли. Керівництво облради згодом виступило із заявою про те, що замість налагодження співпраці, Анна Коваленко відстоювала інтереси фракцій меншості.

Зрештою, політична криза в облраді вирішилася вже на наступній сесії – 26 січня 2021 року до складу більшості увійшла фракція ОПЗЖ.

Повністю жіноча команда заступниць

Анна Коваленко, як перша та єдина жінка в Україні очільниця ОДА, теж оточила себе жіночою командою заступників.

Так, першою заступницею голови Чернігівської ОДА стала Олена Бойко. На посаду її призначили у березні. Жанна Шерстюк стала заступницею Анни Коваленко місяцем раніше — у лютому. Також у лютому призначили ще одну заступницю Олену Думу.

Затримання підлеглих за підозрою в корупції

Анна Коваленко розповідала що за часів її перебування на посаді правоохоронці клали «обличчям в асфальт» чиновників різного рівня: від селищного голови до мера і керівника райадміністрації.

4 листопада 2020 року поблизу готелю «Придеснянський» у Чернігові співробітники СБУ затримали голову Чернігівської райдержадміністрації Сергія Журмана. За версією слідства, він отримав 10 тисяч доларів хабаря за сприяння у зміні цільового призначення земельної ділянки у Чернігівському районі. Журмана звільнили з посади, а нині його справу розглядає Вищий антикорупційний суд.

А 1 червня 2021 року за підозрою в отриманні 160 тисяч доларів затримали заступника голови Чернігівської ОДА Олександра Савченка. Справа стосувалася продажу готелю «Слов’янський» у Новгороді-Сіверському. Інший фігурант справи – бізнесмен та колишній покупець цього готелю Роман Кійовський.

Кійовський за версією ДБР, представлявся керівником готелю «Слов’янський», і за «винагороду» у 160 тисяч доларів гарантував перемогу учаснику торгів з продажу готелю. А гроші призначалися Савченку, який мав забезпечити відсутність конкурентів на онлайн-аукціоні.

Адвокат Кійовського Володимир Лєбєдєв ці звинувачення заперечив. 160 тисяч доларів, що фігурують у справі, були передбачені для сплати внесків для участі в аукціоні з продажу готелю «Слов’янський».

Кадрова політика в облдержадміністрації

За час перебування Анни Коваленко на посаді, керівники департаментів йшли зі своїх посад зі скандалами.Так, у березні звільнили директора департаменту фінансів Чернігівської обласної державної адміністрації Валерія Дудка. У коментарі Суспільному він сказав, що не погоджується із рішенням ОДА та судитиметься з ними. Адже його звільнили нібито за вживання алкоголю на робочому місці.

«Я впевнений, що суд виграю. Я інвалід 2-ї групи, тому не споживаю алкоголь взагалі», – казав Дудко.
У квітні 2021 року начальника обласного управління охорони здоров'я Петра Гармаша відсторонили від виконання обов'язків – через відкрите дисциплінарне провадження.

Підставою стала доповідна записка заступниці голови ОДА Жанни Шерстюк. Її вона підготувала за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності управління охорони здоров'я.

Зрештою Петро Гармаш поновився на своїй посаді, а Валерій Дудко судиться за поновлення.

За матеріалами Суспільного\Чернігів




Теги:Чернігівська ОДА, Хомчак, команда ЗЕ, Анна Коваленко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar