реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Звільнення Донбасу буде дуже скоро

Ще кілька днів тому заява секретаря РНБО Олександра Турчинова про те, що потрібно нарешті завершити АТО і розпочати новий формат захисту країни, виглядала не надто серйозно. Принаймні так це сприймали військові експерти та волонтери.

Втім, враження змінилось одразу після того, як на сказане главою РНБО відреагував президент Порошенко. Він фактично заявив протилежне: що у нас немає альтернативи Мінську й мирний план він скасовувати не буде, передають Патріоти України з посиланням на Вголос.

Додали інтриги ситуації й слова прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, який сказав, що Росія ніколи не окуповувала територій України.

Остаточно підтвердив думку про те, що найближчим часом відбуватимуться серйозні зміни у цьому питанні, Держсекретар США Рекс Тіллерсон. Він також заговорив про альтернативу «Мінську» у припиненні війни на Донбасі та ще зауважив, що конфлікт між Росією і Україною може бути розв'язаний, якщо офіційні Київ і Москва вийдуть з Мінської угоди та досягнуть інших домовленостей.

Що, власне, відбувається? І як ситуація розвиватиметься далі? Про це та інше «Вголосу» розповів військовий експерт Олег Жданов.

Як, зважаючи на усі ці заяви, розвиватиметься подальша ситуація? І що нас чекає: військовий стан, закінчення АТО чи все ж таки й далі триматимемось мирного плану?

Знаєте, аналізуючи увесь оцей «заміс», сказаний Турчиновим, Порошенком, Пєсковим та Тіллерсоном про переформатування АТО, альтернативу Мінським угодам та про присутність російських військ на Донбасі, я роблю такий висновок: конфлікт на Сході України буде вирішений раз і назавжди.

Більше того, це станеться зовсім скоро. За найсміливішими моїми припущеннями відбудеться зачистка окупованих територій Донецької та Луганської областей. У кращому випадку це станеться ще до 24 серпня, тобто до Дня Незалежності України, у гіршому – ми повернемо ці території до кінця року.

Обидва прогнози є надзвичайно оптимістичними, але як ми це зможемо зробити?

Станом на зараз можу говорити про три ймовірні сценарії розвитку подій. Перший і найбільш реальний: Путін тихенько виводить з окупованих територій своїх військових, натомість туди заходимо ми, Нацгвардія зачищає бойовиків і прикордонники закривають наші кордони. Все.

Другий: Путін вирішить обороняти ці території, навпаки вводить туди офіційно війська, відповідно, починається повномасштабна війна. Але ми не будемо у цій війні самотніми: нас підтримають військовою потугою США та НАТО. Нас не кинуть. Це, звичайно, менш ймовірний сценарій.

Ну і третій варіант: Порошенко ні на що не погодиться. Далі триматиметься свого «мирного плану» й Мінських домовленостей. Відповідно, восени нас чекають дострокові президентські й парламентські вибори. Після них ми повертаємось до плану номер один чи два. Це, звісно, найменш ймовірний сценарій, проте його повністю відкидати не можна.

Давайте детальніше: чому ви називаєте перший сценарій найбільш вірогідним і вважаєте, що Путін виведе війська?

Усе просто: зараз міжнародне становище Росії настільки невдале, що для Путіна найкращим варіантом, як то кажуть, збереження «хорошої міни при поганій грі» є саме виведення військ. Думаю, він це зробить і віддасть нам бойовиків на поталу.

Зрештою, свідченням цього є відповідь Пєскова. Пам’ятаєте, одразу на наступний день після заяви Турчинова, Пєсков сказав: «Нас там нема». Тобто Росія знову дистанціюється. Після таких слів Росія не буде вступати в бій під своїм триколором. Їх світ порве на шмаття. Також не треба забувати, що Путін дуже багато військ відтягнув на кордон з північною Кореєю. Плюс частину підрозділів військових довелось йому перекинути в Дагестан, бо там ситуація, скажу вам, зараз нагадує киплячий казан. Знову ж таки - він тримає групу військ на кордоні з країнами Балтії. А армія ж не гумова...

Далі: кілька тижнів тому Путін видав указ про те, що фактично збройні сили Росії підпорядковуються національній гвардії. Це говорить про те, що в Росії наростають внутрішні конфлікти і проблеми. І їх зараз потрібно вирішувати.

І на завершення усього цього: у Путіна є шанс відтягнути перемовини по Криму на довгі роки. На ейфорії радості від повернення Донбасу про Крим ми згадаємо щонайшвидше через рік чи два. Потім почнуться дипломатичні переговори і там уже ніхто не буде воювати в Криму.Патріоти України



Теги:донбас, російсько- українська війна, Олег Жданов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar